Egy floridai börtön rabjai darkwebes pénzmosási hálót működtettek

Floridában a csalókat még a börtön sem akadályozta meg a pénzmosásban. A Pasco megyei börtön hatóságai a közelmúltban olyan rabokat füleltek le, akik egy bonyolult bitcoint és darkwebet is magában foglaló pénzmosási machinációban vettek részt.

A darkweben keresztül lopott hitelkártya információkat vásároltak bitcoinnal. Az ellopott kártyákat felhasználva, börtönpénz számlákat tartottak fenn, majd a fogvatartottak a börtönön kívüli cinkostársak számára pénzt utaltak át.

A 43 tranzakció során csaknem 8000 dollárt loptak el. Nem világos azonban, hogy hány ember is vehetett részt a bűncselekményben. Állítólag több tucat fogvatartott keze van az ügyben és egy kinti segítőjük, akit már le is tartóztattak. A 37 éves floridai férfit, Kamu Kaloma-t, most csalással vádolják.

A Pasco megyében kiadott végrehajtási parancs értelmében még további fogvatartottak lehetnek érintettek a pénzmosásban. Arról viszont még senki sem nyilatkozott, hogy mióta is működött a csalás.

Az intézetek kétségtelenül láthatták a nagyobb méretű banki tranzakciókat, így valószínűsíthető, hogy nekik is szerepük volt a bűncselekményben vagy szemet hunytak felette. Bizonyítani bűnrészességüket nem lesz bonyolult, különösen ha bitcoin tranzakciókat is felhasználtak, amik könnyen visszanyomozhatóak a blokklánc felfedezőkkel.

A darkweb elsősorban arról híres, hogy személyi azonosítókat, lopott számlákat (Netflix, Hulu), bankkártyák adatait, hamis pénzt és drogokat lehet adni-venni.

Az underground piacterek amik csak Tor böngészővel érhetőek el, nincsenek szabályok, a gyermekpornográfia és a fegyverkereskedelem szintén mindennapos. A börtönszintű visszaélés felszámolását könnyíthette a DeepDotWeb alapítóinak lekapcsolása is, akik az internet első számú kapuját jelentették az érdeklődőknek a darkwebes tartalmak irányába, akik a híroldalukon útmutatókat és oktatásokat tettek közzé arról, hogyan tudnak a megmártózók bekapcsolódni a darknetes piacok kereskedelmébe.

Lekapcsolásuk azonban csak csepp a tengerben, hiszen minden egyes tartalomszolgáltatót öt másik vált és az internet hemzseg a legálisan elérhető darkwebre mutató tartalmaktól, elég csak a DarknetMarkets.org oldalára felmenni.

A DeepDotWeb például éveken keresztül zavartalanul működött és csak azért kapcsolták le, mert az alapítóik az információk megosztása mellett maguk is részt vehettek a pénzmosási sémákban.

A darknetes kereskedelem se a régi már, hiszen a nemzetközi bűnüldözési együttműködésnek köszönhetően, nemrégiben több művelet során, több darknet honlapot is lekapcsoltak, ami betudható a bűnüldöző szervek beszivárgásának a darknetes piacterekre, ahol mezei felhasználóknak adják ki magukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük