Fontos nap a mai: 14 évvel ezelőtt jelent meg a Bitcoin fehér könyv

Egész pontosan 14 évvel ezelőtt, 2008. október 31-én jelentette meg Satoshi Nakamoto a Bitcoin fehér könyvet. A Bitcoin egy úttörő digitális valutává vált, amely kihasználta a kriptográfia előnyeit. Mára azonban egy olyan deflációs digitális befektetési eszközzé fejlődött, amely a legnagyobb intézményi befektetők portfóliójában, nagyvállalatok mérlegében és több millió magánszemély privát tárcájában is ott lapul. A pénzügyi világ egy új korszakát hozta el a Bitcoin, amely még számos kellemes meglepetést tartogathat számunkra.

A Bitcoin ötlete először is az online kereskedelmet és a már létező fizetési mechanizmusokat célozta meg.

A decentralizált infrastruktúra és a kriptográfiai eljárások kihasználásával, és azzal, hogy nem kell megbízni egy külső harmadik félben, a Bitcoin megoldotta a dupla-költés problémáját az elektronikus fizetések esetében, bevezette az elszámolás véglegességét és a romlatlanság olyan szintjét, amely kihasználja a logika, a valószínűség és a kód által nyújtott előnyöket.

2022-re a Bitcoin – habár elég nehéz éven van túl – mindenhova beférkőzött az e-kereskedelemtől kezdve a non-profit szervezetekig.

Satoshi Nakamoto megalkotott egy csodálatos konszenzusosmechanizmust, amely a processzorok órajeléből és az elektromosságból új blokkokat generál, amelybe rögzítésre kerül minden egyes tranzakciós rekord. Ha összekapcsoljuk ezt az eljárást egy kellően bonyolult ösztönző modellel, amely minden egyes kibányászott blokk után megjutalmazza a Bitcoin bányászokat 2140-ig, és egy folyamatos ösztönzőt kínál a hálózat biztonságos működtetéséért a bányászoknak, akkor egy megmásíthatatlan és megbízható láncot kapunk, amely kiállja az idők próbáját.

Az évek során a Bitcoin sok mindent túlélt. Átvészelte a közösségen belüli csatározásokat, töréseket, hard forkokat, szabályozói nyomásokat, tiltásokat és dezinformációs kampányokat. Legalább 100-szor eltemették már, de akármi is történt vagy történik jelenleg is, a Bitcoin mindent túlél. Egyre több helyen tűnik fel, egyre többen használják, egyre nagyobb figyelmet kap a mainstream média által, amely egyértelmű jele a globális elfogadás növekedésének.

A Bitcoin értékmegőrző eszközé vált. Képes több mint egy évtizede megtartania kriptovalutaként a vezető pozícióját. Több országban is hivatalos fizetőeszközzé vált és emberek millióinak nyújtott és nyújt segítő kezet különböző válságok vagy háború idején. A végső célja, hogy egy globális tartalékeszközzé váljon. Eredendően a Bitcoin egy agnosztikus, szuverén, határokon átívelő technológia, amely a modern világ igényei szerint fejlődött ki és teszi lehetővé azt, hogy a pénzügyi szolgáltatások mindenki számára elérhetővé váljanak.