A frissített Bitcoin Core szoftver sok újítást hoz majd a felhasználóknak is

A Bitcoin Core szoftver frissítés új lehetőséget ad majd a bitcoin felhasználóknak a bitcoin tárcák és a kulcsok biztonságos használata területén.

17. Bitcoin Core szoftverfrissítés

A bitcoin protokoll mögött futó Bitcoin Core szoftver 17. frissítésére készülnek éppen a fejlesztők. A skálázási probléma megoldásán évek óta dolgozik a csapat. A mostani szoftverfrissítés révén számos új funkció lesz elérhető a bitcoin core programot használó vállalkozások számára. Így pedig közvetve a felhasználók is érzékelheti majd a javulást a mindennapokban a tárcák és a privát kulcsok területén.

A Bitcoin Core szoftver számos dologért felel a bitcoin világában. A tranzakció ellenőrzés mellett kapcsolódik a bitcoin hálózatára mint full node. A legrégebben működő bitcoin tárcát is tartalmazza a szoftver. Sőt, emellett hozzáférést biztosít a tesztnethez is – melyen keresztül lehet tesztelni a fejlesztéseket a bitcoin blokkláncán.

Egy új nyelv kerül bevezetésre

Pieter Wullie
Pieter Wullie

Peter Wuille, a bitcoin infrastruktúra régóta elismert fejlesztője, akit például a SegWit kidolgozásáért is ismerhetünk, tett javaslatot egy új nyelv bevezetésére a Bitcoin Core szoftver következő frissítésében. Az új nyelv révén további információ adható majd a privát és publikus kulcsokhoz.

Andrew Chow fejlesztő ezt úgy magyarázta el, mint ami egy alternatívája lehet a jelenlegi „számla” jellegű rendszernek. Az új nyelv segítségével a felhasználók címkézhetik majd a számláikat, például mint befektetési számla vagy mint adomány számla. Ezen felül egy további nagy előre az újonnan bevezetett nyelvnek, hogy kisebb lesz az esélye egy esetleges információ vesztésnek, ha az egyik tárcából a másikba mentjük át az adatokat.

John Newber, blokklánc fejlesztő szerint Wuille új nyelve alapjaiban változtathatja meg ahogy most a bitcoin tárcák biztonságáról gondolkodunk.

Részlegesen aláírt bitcoin tranzakciók

A részlegesen aláírt bitcoin tranzakciók Partially Signed Bitcoin Transactions (PSBT) szintén fontos mérföldkőnek számít a Bitcoin Core szoftverfrissítésben. Ahogy a név is sugallja, a PSBT révén új lehetőség nyílik a tárcák számára, hogyan ellenőrizzék a tranzakciókat, mielőtt azok a blokklánc hálózatára kerülnének.

Jelenleg a hardvertárcák, mint a Trezor és a Ledger számítanak a legbiztonságosabb módnak a bitcoin tárolására. Mivel csak offline lehet hozzájuk férni, így az online lopásoktól megvédik a felhasználókat. Azonban a hardvertárcák nagy hátránya, hogy jellemzően nem kompatibilisek más szoftverekkel, így például a Trezor csak az Electrum tárcát támogatja, a Bitcoin Core alaptárcáját nem. Sok felhasználónak ez kényelmetlen és idegesítő. A BIP 174 sztenderd ezen szeretne változtatni egy forradalmi megoldást kínálva a jövő  offline tárcáinak. Bár a kód még nincs kész, a cél az, hogy a Bitcoin Core tárcát is könnyedén integrálni lehessen bármely hardware tárcával majd a jövőben. Ezzel pedig megnőhet a tárcák biztonsága is, hiszen nincs szükség egy harmadik fél által karbantartott szoftvertárca használatára. Sőt, Chow szerint ezzel akár megindulhat bitcoin okos szerződések fejlődése is a jövőben.

Dinamikus tárcakiosztás lehetősége

A harmadik fontos újítás a közelgő Bitcoin Core szoftver frissítésében a dinamikus tárca kiosztásának lehetősége lesz. Chow különösen izgatott ennek kapcsán.

Néhány frissítéssel ezelőtt lehetőséget teremtettek a Bitcoin Core szoftveren belül a több tárca kiosztására. Azonban ez esetben a szoftvert minden egyes tárcára külön kellett konfigurálni. Most azonban ez megszűnhet és egy-egy újabb cím generálásakor már gond nélkül fog működni a Bitcoin Core különösebb finomhangolás nélkül.

A frissítés várhatóan további újdonságokat is hoz, ezekről majd a ténylegesen kiadott szoftver verzióban tudhatunk meg többet, mondták a fejlesztők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük