Az FTX figyelmeztette az adósokat: nem mindegy, hol adják el a kriptoeszközöket

Újabb információkkal állt elő a korábban becsődölt FTX kriptotőzsde a hitelezők kifizetésével kapcsolatban. Az adósok csak egy meghatalmazott eszközkezelőn keresztül adhatják el digitális eszközeiket.

Egy március 1-én közzétett X-posztban az FTX bejelentette, hogy a csődbíróság a Galaxy Asset Management eszközkezelőt jelölte ki az adósok digitális eszközeinek értékesítőjéül. Az érintettek így csak ezen a vállalaton keresztül válthatják fiat pénzre kriptovalutáikat. Hozzátették: „több, nem meghatalmazott harmadik fél is megpróbált vételi ajánlatot kérni az FTX-adósok nevében.”

A becsődölt kriptotőzsde az utóbbi időben aktívan dolgozott a szerkezetátalakításon, hogy minél hatékonyabban tudják visszafizetni tartozásaikat a hitelezők irányába. A platformnak összesen 7 milliárd dollárnyi eszközt sikerült visszaszereznie, amelyet a korábbi ügyfelei kártalanítására használt.

Az FTX egy február 22-i meghallgatáson engedélyt kapott az Egyesült Államok Delaware körzeti Csődbíróságától, hogy eladja a több mint egymilliárd dolláros részesedését az Anthropic mesterségesintelligencia-cégben.

A vállalatból a kriptotőzsde jelenleg 7,84%-ot birtokol. A startupba először 2022 áprilisában fektetett be nagyjából 530 millió dollárt, nem sokkal azelőtt, hogy a 11. cikkely szerinti csődöt jelenetett volna még ugyanezen év novemberében.

A tőzsde adósai még 2023 decemberében azt javasolták, hogy a kárrendezés a csőd idején vett kriptovaluta-árfolyamok alapján történjen.

A hitelezők ezzel szemben „természetbeni” visszafizetést kértek kriptoeszközeik után. John Dorsey bíró az adósok oldalára állt, egy január 31-i határozatban úgy fogalmazott, a törvény „nagyon világosan” fogalmaz a témában.

2023. november 3-i büntetőperében az esküdtszék hét vádpontban is bűnösnek találta az FTX volt vezérigazgatóját, Sam Bankman-Friedet. Ezek között szerepelt utalási csalás, összeesküvés, értékpapírcsalás, árupiaci csalással kapcsolatos összeesküvés és pénzmosás. Az ítélethozatalra március 28-án kerülhet sor. A törvények értelmében a legmagasabb kiszabható büntetése 110 év fegyház lesz.

További híreink az FTX-szel kapcsolatban: