FUD a köbön: elárasztották a Twittert a Binance ellen irányuló posztok

Az utóbbi időben szinte mindennapos, hogy a különböző kriptotőzsdék körül valamiféle negatív, vagy a bizalom megkérdőjelezésére okot adó hír keringjen. A legfrissebb eset során azért fogta el a pánik a kriptonépet, mert megtudták, hogy Justin Sun 50 millió dollárnyi eszközt vont ki a Binance kriptotőzsdéről. Sun akciója azután történt, hogy a Binance kiáramlása elérte az 1,8 milliárd dollárt, míg a natív BNB tokenje 8%-ot zuhant.

A Wu Blockchain kriptoplatform tweetje alapján: “A lookonchain adatai szerint Justin Sun(0x9f84) 34 millió BUSD és 15.4 millió USDT-t vett ki a Binance-ről. Ezután átutalta ezeket a Paxosra és a Circle-re a feltételezett készpénzkifizetéshez. Justin Sun azt válaszolta, hogy a pénzeszközök elosztása csak normális üzleti együttműködés miatt történt”.

A TRON létrehozója ezután igyekezte megnyugtatni az aggódó sereget. A piaci félelmeket Twitter profilján próbálta eloszlatni. Bejegyzéshez csatolt egy linket az Etherscanhoz, amin jól látható, hogy a pánikkeltő kiutalást követően 100 millió USDC-t helyezett vissza a tőzsdére.

Binance

Válaszul erre  a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (CZ) azt mondta, hogy az alapok egy olyan üzlethez kapcsolódnak, amely a BUSD-t a TRON blokkláncra hozza.

“Ez a BUSD TRON-on való bevezetésének része, azt hiszem. Láncközi cserék. Nem vagyok biztos a részletekben. Nem közvetlenül én magam kezelem.”

Röviddel ezután a Binance kivonásai botrányosan megugrottak, mivel a megrémült kereskedők aggódtak a tartalékok miatt. Hétfőn a nettó kiáramlás 24 óra alatt meghaladta a 902 millió dollárt. Ez az érték az összes többi központi tőzsdét felülmúlta ebben az időszakban.

Ez a kiáramlás a Binance számára a legmagasabb a november elejei – vagyis az FTX összeomlása utáni pánikeladások– után. Henry Fisher, az Arkham elemzője szerint azonban a helyzet nem ad okot aggodalomra. A tőzsde védelme érdekében hangsúlyozta, hogy a Binance még mindig mintegy 64 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezik.

Kétségek a Binance proof-of-reserve jelentésével kapcsolatban

A Binance múlthéten egy globális könyvvizsgáló cég által végzett proof-of-reserve jelentéssel próbálta bizonyítani, hogy tartalékaik valóban fedezik a tőzsdén tárolt eszközök nagyságát. Azonban ahogyan azt cikkünkben is említettük, a dokumentumok nem mindenkit nyűgöztek le.

Az olyan pénzügyi szakértők mellett, akik az auditot “értéktelennek” tartják, befolyásos iparági szereplők is kételkednek annak hitelességében.

A Kraken vezérigazgatója, Jesse Powell szerint a Mazars jelentése “nem egy hagyományos Proof of Reserve”. Több kifogásolnivalója is akadt a jelentéssel kapcsolatban. Többek között az zavarta, hogy miért a fedezeti értéket használták, és hogy miért számították bele a negatív egyenlegeket is. Valamint a tárca aláírásának hiánya is szemet szúrt az igazgatónak.

Emellett egy nemrégiben megjelent Reuters-cikk szerint az amerikai igazságügyi minisztérium fontolgatja, hogy eljárást indít a tőzsde és a kulcsfontosságú vezetők ellen a megfelelési és pénzmosási vádak miatt. Válaszul a Binance azt felelte, hogy a hírportál “ismét téved”, és mellékelt egy nyilatkozatot, amelyet a Reutersnek küldtek, valamint egy linket egy blogbejegyzésre, amely a vállalatnak a kiberbűnözés visszaszorítására tett erőfeszítéseiről szól.

FUD, FUD, FUD

A közösségi médiát felrobbantották a Binance-ra vonatkozó figyelmeztetésekkel. Bleértve a befektető Mike Alfred nemrégiben közzétett bejegyzését, aki nagybetűsen szorgalmazta a felhasználókat, hogy azonnal távolítsák el a pénzeszközöket a tőzsdéről.

Binance

Alfred későbbi posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy az eladási nyomás süllyeszti a BNB árfolyamát. A Justin Sun-Binance fejlemények közepette a BNB a nap elején 8%-os csökkenéssel, 260 dollárra zuhant. Azóta a natív token összeszedte magát, a cikk írásának idején 275 dolláron kereskedik.

A helyzetet kommentálva egy elemző szerint a FUD “bosszú volt az FTX felszámolásáért”, és a csődbe ment platformot “amerikai pénzmosási műveletnek” nevezte.

CZ a félelemkeltést “rendkívül bosszantónak” nevezte, de tréfásan azt is elismerte, hogy ez “segít a növekedésünkben” és egyesíti a Binance támogatóit.