Ha a Bitcoin a digitális arany, akkor mi a helyzet a digitális ezüsttel?

Elszabadultak az indulatok, miután a BlackRock-vezér arról beszélt, hogy a Bitcoin valójában az arany digitalizációjának számít. De ha a bitcoin a digitális arany, akkor melyik kriptopénz veszi át az ezüst digitális szerepét?

Ami azt illeti, a bitcoin digitális aranyként való elképzelése egyáltalán nem új keletű – ahogyan az sem, hogy egyesek az ethereumot digitális ezüstként vonultatnák be a köztudatba. Az ETH ugyanis az elmúlt hét évben ügyesen teljesített, ám korábban a Litecoin-hívek is fellázadtak, akik szerint az LTC lehet a bitcoin legnagyobb riválisa. Az Ethereum teljesítménye azonban több szempontból felülmúlta a Litecoinét.

A litecoin, akárcsak a bitcoin, a blokkjutalom csökkentése érdekében négyévente felezésen megy keresztül, és szintén maximális (84 milliós) kínálattal rendelkezik. Az ethereum ezzel szemben nem rendelkezik maximális kínálattal és az ETH-hívők felezési bulit sem tarthatnak. A korlátlan kínálata okkal vetett fel inflációs aggodalmakat, amiket végül az Ethereum-égetés bevezetése (amivel egyúttal az új coinok mennyisége folyamatosan csökken) csillapított le. Az Ultrasound Money adatai szerint például az ETH éves kínálatában 0,33%-os csökkenés volt tapasztalható, ami tovább erősítheti az ethereum digitális ezüstként betöltött pozícióját.

Bitcoin vagy Ethereum: tényleg szükséges választani?

Sokan összehasonlítják a Bitcoint és az Ethereumot, majd próbálnak választani a két kriptovaluta között, ám azt érdemes megjegyezni, hogy mindkét digitális eszköz egyedi tulajdonságokkal rendelkezik és különböző célokat szolgál a piacon. A bitcoin például a decentralizált digitális valuták úttörőjeként vonult be a köztudatba, míg az Ethereum inkább a decentralizált pénzügyek (DeFi) koncepciójának előmozdítására szakosodott. S bár a Bitcoin is rendelkezik hasonló képeségekkel, a DeFi innováció élén kétségkívül az Ethereum áll.

Összeségében elmondható, hogy a bitcoin digitális aranyként és az ethereum digitális ezüstként való elnevezése tükrözi legjobban a két kriptovaluta piacon betöltött szerepét. Míg azonban a Bitcoin úttörő kriptovalutaként tartja a fáklyát, addig az Ethereum a decentralizált pénzügyek fogalmát forradalmasítja. Ahogyan azonban az iparág folyamatosan változik, benne van a pakliban, hogy ezek a szerepek is eltolódjanak és a piaci dinamika teljesen megváltozzon.

Forrás