Hardvertárcák harca: A drámák közepette 900%-kal nőttek a Trezor eladásai

A prágai székhelyű hardvertárca gyártó cég eladásai 900%-kal ugrottak meg annak ellenére, hogy a Redditen a gyártót rossz fényben feltüntető hírek kezdtek el terjengeni.

A megnövekedett eladásokat a rivális cég baklövése okozhatta

A Trezor eladások megugrása annak nyomán következik be, hogy a hardvertárca legfőbb riválisát, a Ledger-t új funkciója miatt hatalmas felháborodás övezte. Két hete a Ledger Twitter oldalán egy olyan bejegyzés jelent meg, amelyben azt olvashattuk, hogy a vállalatnak lehetséges olyan firmwaret írnia, amely képes megszerezni a felhasználók privát kulcsait. A sok kérdést felvető tweetet a Ledger nem sokkal később törölte, azt állítva, hogy azt rossz megfogalmazással egy ügyfélszolgálati munkatársuk tette közzé. Az eset nagy felháborodást váltott ki a felhasználók körében, és a vállalat most arra törekszik, hogy megmagyarázza a történteket.

A félrefogalmazott bejegyzés mellett van más is, ami nyugtalanítani kezdte a kriptóikat teljes biztonságban tudni akaró közösséget. Amikor a hardvertárca-gyártó bejelentette új kulcs-visszaállítási funkcióját, úgy gondolta, hogy a lépés tetszeni fog a felhasználóknak. Hát nem tetszett. A vállalat úgy vélte, hogy a felhasználók számára a privát kulcsok visszaállításának lehetővé tétele – hasonlóan ahhoz, mint egy “elfelejtettem a jelszavam” visszaállítás – segítene az ügyfeleknek, és egy ilyen funkció nagyobb kényelmet nyújtana nekik. A “Ledger Recover” elindítása azonban negatív kritikát váltott ki az emberekből.

Az ellenzők szerint a termék nem kompatibilis a hardvertárca fő koncepciójával, amely azt ígéri, hogy a privát kulcsokat teljes biztonságba helyezi a kíváncsi szemek elől. “Az, hogy egy hardvertárca az interneten keresztül továbbítja a kulcsot […] alapvetően megváltoztatja a hardvertárca biztonsági fenyegetettségi modelljét” – mondta Pavol Rusnak, a konkurens hardvertárcát, a Trezort gyártó SatoshiLabs társalapítója. “Valójában ez a változás olyan jelentős, hogy nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez egyáltalán életképes megoldás egy hardvertárca számára”.

A Trezornak is megvannak a maga problémái

5 nappal ezelőtt egy digitális eszközök visszaszerzésével foglalkozó csatorna közzétett egy YouTube videót, melyben megmutatják, hogyan férnek hozzá egy Trezor T hardvertárca privát kulcsaihoz.

Ugyan nem tökéletesek, de minimális az esélye, hogy eszközeink veszélyben lennének egy hardver tárcán

El kell ismernünk, hogy annak ellenére, hogy bizonyos úton-módon találhatunk tökéletlenségeket a hardvertárcák működésében, még mindig magasan ezek a tárolók képesek a legnagyobb biztonságot adni digitális eszközeink számára.

A hardvertárcák gyakran hamisításálló és hamisítás-azonosító funkciókkal vannak ellátva, így a tapasztalt szakértőkön kívül másoknak szinte lehetetlen feltörni azokat. A legtöbb hardvertárca PIN-kódot vagy jelszót is igényel az eszközhöz való hozzáféréshez, ami további biztonsági szintet jelent.