Komoly kritikákat kapott a Ledger hardvertárca új funkciója

A hardveres kriptotárcákat gyártó Ledger komoly kritikával néz szembe egy új firmware frissítés miatt. Az új frissítés egy helyreállítási funkciót (Recovery) vezet be, amely lehetővé teszi a Ledger számára, hogy biztonsági másolatot készítsen a seed kifejezésekről. A funkció a 2.2.1-es firmware frissítés részeként érkezik.

Ledger frissítés

A Ledger KYC regisztráció a kritikák egyik fő pontja

A funkció az miatt is össztűz alá került, mert felhasználói regisztrációt igényel, ami ellentétes a kriptoközösségben sokak által vallott privát adatok védelme és anonimitás értékekkel. A regisztráció megköveteli, hogy a felhasználóknak be kell küldeniük a hatóságok által kiállított személyi igazolványuk másolatát is.

Jelenleg ez az előfizetésként megjelenő szolgáltatás csak a Ledger Nano X eszközökhöz érhető el. A regisztrációnál a személyi igazolványra vonatkozó követelmény az EU, az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok felhasználóira vonatkozik.

A kriptoközösségben ez komoly nemtetszést váltott ki, mivel az érvénytelenné teszi a hardvertárca célját. Nevezetesen, hogy a seed kifejezéseket mindenki magának őrizze meg. Különösen kritikusak voltak amiatt, hogy a Ledger háza táján a múltban már többször előfordult, hogy ellopták tőlük a felhasználók személyes adatait, ami súlyos bizalomhiányhoz vezetett a felhasználók részéről.

Többször loptak már el tőlük adatokat

Talán a legjelentősebb kritika, amelyet a hardvertárca gyártója kapott, az a korábbi adatlopásokhoz kapcsolódik. 2020. decemberében 270 000 Ledger-tulajdonos fizikai címét lopták el.  A hacker ingyen osztotta meg ezeket az információkat egy fórumon.

Nem meglepő módon a támadók aztán ezeket az információkat arra használták fel, hogy megzsarolják az áldozatokat. A Ledger sem reagálta le jól az incidenst. A vezérigazgató csak annyit mondott, hogy a vállalat “mélységesen sajnálja ezt a helyzetet.” A felhasználókat azzal próbálta nyugtatni, hogy hangsúlyozta: nincs összefüggés az adatok és a tárcájukban tárolt kriptoeszközök között. A kriptoközösség azonban nagyon felháborodott ezen a komoly információbiztonsági incidensen.

A tárcagyártón a “stílusos” lánc miatt is gúnyolódtak

A Ledger a múltban azonban más dolgok miatt is kapott már kritikákat. Legutóbb azért, mert egy “stílusos” nyaklánc formájában adta ki a hardvertárcáját. A lánc a Nano X OnChain csomagban érkezett. A kriptoközösség a Ledger-t pörölte, amiért olyan terméket adott ki, amely ennyire nyilvánvalóan vonzza a lopásokat.

A felhasználók azon gúnyolódtak, hogy a vállalat ezzel azt javasolja a felhasználóknak, hogy mindenhová vigyék magukkal a tárcájukat és viseljék azt állandóan a nyakukban.