Három Bitcoin blokkláncán elrejtett üzenet, ami bevonult a történelembe

Mint ismert, a Bitcoin blokklánca nem csak egy tranzakciós történeti adatbázis, hanem egyéb érdekes adatok és információk tárolására is alkalmas. Habár elsősorban pénzügyi adatok közvetítésére és tárolására lett optimalizálva, azért történt már olyan, hogy az értékes blokkokat extra infók megörökítésére (is) használták. Összeszedtünk 3 nevezetes esetet, mikor a Bitcoin hálózat blokkjai nem csak tranzakciók tárolását szolgálták.

1. Genezis blokk

Kezdjük máris az elején, a Bitcoin hálózat legelső blokkjával, a genezis blokkal. A Bitcoin hálózatot azért indította Satoshi Nakamoto, hogy egy napon versenyre kelljen a fiat pénzügyi rendszerrel és alternatívát kínáljon milliók számára, egy kormányoktól független, cenzúra rezisztens internetpénz formájában. Satoshi az ars poeticáját megörökítette a genezis blokkban is egy akkori The Times szalagcímmel:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. (2009/01/09 A pénzügyminiszter közel áll a második bankmentő csomag bejelentéséhez.)

A hír a 2009. január 3-kai The Times újság szalagcíme volt, amiben a vezércikk arról ír, hogy Alistair Darling akkori brit pénzügyminiszter újabb bankmentő csomag bejelentésére készül.

A szalagcím kiválóan illusztrálja mi ellen jött létre a Bitcoin a 2008-2009-es gazdasági világégés csúcsán és mik leváltását célozza meg peer-2-peer pénzügyi hálózatával.

A genezis blokk hex verziója

2. 2020-as felezés előtti utolsó blokk

2020. május 12-én története harmadik blokkjutalom felezésén ment át a hálózat 12.5 BTC-s blokkjutalomról 6.25-e vágva a blokkjutalmat az elkövetkezendő 4 évre. A blokkjutalom közismerten a bitcoin bányászok elsődleges ösztönzője, hogy részt vegyenek a hálózat tranzakcióinak feldolgozásában és a főkönyv biztonságának és módosíthatatlanságának garantálásában.

Habár a felezés inkább siralmas négy évente bekövetkező esemény a bányászok számára, ám úgy látszik vannak, akik nem vesztették el humorérzéküket a felezés jelentette pénzügyi nehézségek ellenére sem. A genezis blokkhoz hasonlóan a 629 999. blokkot is egy aktuális szalagcímmel tették felejthetetlenné 11 évvel Satoshi után.

Az utolsó 629999. blokkot 12.5 bitcoin jutalommal az F2FPool bányászta aminek érmealap tranzakciójába a következő üzenetet írták:

NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue (magyarul, érthetően: NYTimes 2020/04/09 2.3$ billió dollár segély, a Fed terve messze túlhaladja a 2008-as segélycsomagot)

A F2Pool ezzel is utalni kívánt Satoshi Nakamoto örökségére és a Bitcoin pénzügy-forradalmi jelentőségére.

3. Assange él

A Bitcoin blokklánc szépsége, hogy ha egyszer egy tranzakciót blokkba szednek és felfűzik a blokkláncra (és a blokkal együtt az extra üzeneteket), akkor már szinte lehetetlen onnan leszedni anélkül, hogy ne pusztítaná el a támadó az egész hálózatot. Ezt a karakterisztikát 2016-ban a WikiLeaks is kénytelen volt használni miután felröppent az álhír, hogy Julian Assange meghalt.

Julian, Wikileaks
Assange a londoni ecuadori nagykövetségről történt kiutasítása napján 2019. áprilisában

Miután a 8Chan képmegosztón elterjedt, hogy Julian Assange meghalt és gyorsan terjedt az álhír a mainstream médiaszolgáltatók között is, a WikiLeaks egy meghökkentő lépéssel tudatta mindenkivel, hogy Assange-nak nincs semmi baja. A rövid üzenetet, miszerint jól van és a 8chan bejegyzés hamis a bitcoin nyilvános kulcsokban rejtette:

WeRe Fine 8chaN PoSt FAke (jól vagyunk, 8chain bejegyzés hamis) olvasható 439845. blokkba pakolt 5 bitcoin tárcacím címzettnek küldött fél bitcoinos tranzakciókban

Ennél persze jóval több üzenetet találtok a Bitcoin blokkláncán, sőt, az lenne a furcsa, ha kreatív bitcoinisták ne pakolnának extra üzeneteket (és egyben szorítanák ki a tranzakciókat a blokkokból). A messagesfromthemines.brangerbriz.com/ nevű art kezdeményezés igyekezett amennyire csak lehet interaktívvá tenni a korábbi üzenetek olvasgatását, pillantsatok rá!

Mi is felraktunk egy nem túl eredeti üzenetet a BTC blokkláncára a Bitscribble.com segítségével, ami az oldal leírása alapján egy egyszerű interfészt kínál az OP_RETURN szkript adatok küldésére és olvasására, de még mindig nem látjuk feltüntetve, szóval marad a korábbi OP_RETURN üzenetek olvasgatása. Just for fun.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük