Három figyelmeztető jel, mely szerint jön a bitcoin bika piac

A bitcoin kb. 11,5 százalékkal esett vissza a múlt héten, valószínűleg a tradicionális piac rekordjai illetve Kína kriptovalutákkal kapcsolatos negatív fellépése miatt. Röviden szólva elértük a 7000 dolláros pszichológiai szintet és jelenleg 7 500 dollár körül kereskednek vele.

De ha kicsit közelebbről megvizsgáljuk a helyzetet, legalább három dolgot fedezhetünk fel, amelyek mégis arra ösztönözhetnek minket, hogy legyünk türelmesek és ne szabaduljunk meg a bitcoinunktól.

Ott vannak az intézményi kereskedési platformok, mint a Bakkt és a Fidelity Digital Asset Services (FDAS) megjelenése. Egyre több bitcoint használnak fel a kiskereskedelemben. Hamarosan a felére csökkenek a bányászati jutalmak is, ami csökkenti a piacra kikerülő bitcoin mennyiségét.

“Noha a jelenlegi árcsökkenés aggodalomra ad okot rövidtávon, a BTC körüli alapok és az egyre növekvő intézményi elfogadás a helyes irányba tereli a bitcoint”, mondta Jehan Chu, a Kenetic hongkongi kockázatitőke cégének vezetője.

A Bakkt megjelenése

A szeptemberi kiábrándító kezdés után a Bakkt határidős felület forgalma hihetetlenül felgyorsult, november 22-én minden idők csúcsát döntötte meg, 2728 szerződéssel. Az előző naphoz képest ez 68%-os növekedés volt. Az Intercontinental Exchange (New York-i Értéktőzsde anyavállalata) alapította a Bakkt platformját, amely intézményi és nagyobb vállalati pénzkezelőnek nyújt bitcoin befektetési lehetőségeket. Feladata az, hogy a kripto-szféra bizalmát növelje a nagyobb alappal rendelkezők körében is, kifinomultabb kereskedési eszközökkel, például határidős ügyletekkel, amelyek a kockázatok elkerülése esetén használhatóak.

“Valójában jó dolog az, hogy hosszabb időbe telik, amíg a bitcoin eléri a minden idők legmagasabb értékét, hiszen ez azt mutatja, hogy a piac folyamatosan érettebbé válik, és egyre több intézmény lép be”, mondta Josh Rager, a Blockroots oktatási platform elemzője és társalapítója.

Intézményi befektetők belépése

A nagy befektetőket megcélzó platformoknak, mint például az FDAS, amelyet év elején indított a Fidelity Investments hasonló tapasztalatai vannak. Az FDAS alapvető szolgáltatást nyújt azoknak a befektetőknek, akik biztonságosabb utat keresnek a kriptovaluták piacára való belépéshez anélkül, hogy kriptóik tárolásához tőzsdékre kellene támaszkodniuk.

A Fidelity Digital Assets, újonnan megjelenő, kriptovalutákkal foglalkozó vállalat, amely az intézményi befektetőket szolgálja ki. Speciális ügyféltámogatással rendelkezik, megkönnyíti a kriptotérbe való belépést a nagybefektetők számára. Az intézményi elfogadás egyre nagyobb mértékű, mondta Gurbács Gábor, a VanEck vagyonkezelő cég digitális eszköz stratégiai igazgatója.

Az alacsonyabb BTC-árak hozzáférhetőbbek az új BTC allokátorok számára”, tweetelte Gurbács.

Az viszont biztos, hogy nem egészen olyan hozzáférhető, mint azt néhányan remélték. Gurbács cége például szeptemberben visszavonta a bitcoin tőzsdei kereskedési alap javaslatát (ETF) az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) mérlegelése után. A szabályozó ugyanis azt mondta, hogy nem kell egy ilyen típusú eszköz jóváhagyását siettetni a lakossági befektetők számára. Ehelyett a VanEck szigorúan csak intézményeknek értékesít ETF-szerű bitcoin alapot.

További biztató jele a bikának az, hogy a Square Cash alkalmazáson keresztül megduplázódott a bitcoin vásárlók száma. A társaság bitcoin bevétele 244 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben 1,27 milliárd dollárt produkáltak.

“A Bakkt kereskedési volumene folyamatosan növekszik. Nő a forgalom a Square-en és a Fidelity-hoz hasonló platformok továbbra is átfogó hozzáférést biztosítanak a bitcoin ügyfeleik számára, amelyek hosszú távra vetítve a bika jelei lehetnek,” publikálta Chu.

A májusi feleződés

Ott vannak még a bitcoin legfontosabb mutatói is. Rager megjegyezte, hogy a hashráta, amely azt jelzi, hogy mekkora számítási teljesítményt szentelnek a bitcoin hálózatnak, megháromszorozódott.

A nagyobb halak még beraktározhatnak az olcsó bitcoinból a 2020 májusi feleződés előtt.

Jonny Moe, a kriptovállalatokkal foglalkozó kereskedő és elemző egyetértett abban, hogy a feleződés az egyik legfontosabb tényező, mely hozzájárulhat hosszú távon a bikához. A BTC vásárlóereje idővel növekedni fog. Néhány kereskedő viszont nem biztos abban, hogy a történelem ismétli önmagát. Korábban azok, akik bitcoint vásároltak a feleződés előtt, már érezhették a bika piac előszelét, jegyezte meg Willy Woo a közelmúltban.

Nos, ezúttal kb. 14 ezer dollárral 7,5 ezer dollárra zuhantunk vissza, és ez tönkreteszi a gyenge bányászokat, akik már így is haldokolnak”, írta Woo a Twitteren.