Három nagy európai bank lép be a kriptopiacokra rövidesen

A legrégebb óta létező kriptotőzsde, a Bitstamp egyik vezetője nemrég jelentette be egy Coindeskkel folytatott interjúban, hogy három nagy európai bankkal is tárgyalnak kriptos szolgáltatások nyújtásáról. A szolgáltatások indulását elvileg 2024 első negyedévére tervezik. A hír azt mutatja, hogy az Európai Unió kriptoszabályozási keretrendszere, a MiCA megkönnyíti a hagyományos pénzügyi cégek számára a kriptopiacokra való belépést. Ez pont ellentétes irány az Egyesült Államokkal, ahol a szabályozók kőkeményen üldözik a kriptos cégeket. Gondoljunk csak az elmúlt napok-hetek-hónapok eseményeire.

A Bitstamp igyekszik megszerezni a legnagyobb bankok partnerségét

A luxemburgi székhelyű Bitstamp nagyon komoly érdeklődést váltott ki az európai pénzügyi szektorban az új szolgáltatási csomagjával. Ezzel a Bitstamp szolgáltatással segítik a bankokat és pénzügyi-technológiai cégeket, hogy kriptos szolgáltatásokat tudjanak nyújtani. A Bitstamp globális kereskedelmi igazgatója, Robert Zagotta elmondta, hogy három kifejezetten ismert európai bankkal vannak már előrehaladott tárgyalásokban. Ráadásul további bankok érdeklődnek a csomagjuk iránt. Zagotta szerint viszont pont az ellenkező folyamat zajlik az Egyesült Államokban. Így pedig Európában a hagyományos pénzügyi cégek, mint a Deutsche Bank vagy a HSBC komoly stratégiákat építenek kriptos piacokra való belépésről.

Az igazgató szerint a Bitstamp számára most kezd kifizetődő lenni az, hogy nagyon odafigyelnek a szabályozási követelményekre és a kontrollokra, főleg az FTX összeomlásának tükrében. 2022. második félévéhez képest 2023. első félévében 36%-kal több cég lépett partnerségre a Bitstamppel. Ez mondjuk főleg annak is köszönhető, hogy az FTX eltűnésével a piaci részesedését is újra lehetett osztani. Zagotta szerint viszont a kriptopiac nem bírna ki még egy akkora csapást, mint az FTX ügy. Így nagyon fontos, hogy a Binance ne kerüljön nehéz helyzetbe, ezt nem kívánja nekik senki most a piacon.