Hatalmas növekedést értek el az aranyfedezetű coinok

15 hónappal ezelőtt egy uncia finom arannyal 1790 dolláros áron kereskedtek. Azóta 3,51%-kal nőtt az arany értéke, és ma 1853 dollárba kerül unciánként. Miközben az arany árfolyama is emelkedett, a két legfontosabb tokenizált aranyfedezetű kriptoprojekt piaci értéke ennél sokkal látványosabban nőtt. A Pax Gold (PAXG) piaci kapitalizációja például 407%-kal nőtt 2021. február 26. óta, a Tether XAUT piaci értéke pedig 248%-kal lett magasabb. Jelenleg a PAXG és az XAUT piaci kapitalizációja együttesen valamivel több mint 1 milliárd dolláros értéket képvisel.

Pax Gold

A legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező projekt a Pax Gold (PAXG) több mint 620 milliárd dolláros értékkel. A PAXG eszközfedezetű coin az Ethereumra épülő ERC20 token, és egy PAXG token egy uncia London Good Delivery (LBMA- London Bullion Market Association) által meghatározott aranymennyiségnek felel meg.

A PAXG-t a Paxos bocsátja ki. Az Archive.org statisztikái szerint a PAXG volt a második legnagyobb tokenizált aranyfedezetű coin 2021. február végén 122 millió dolláros piaci kapitalizációval. Ma a PAXG foglalja el az első helyet a tokenizált aranycoinok között a piaci kapitalizációja alapján, és az árfolyama az elmúlt 15 hónapban 407%-kal nőtt. Azonban az arany ára azóta mindössze 3,51%-kal emelkedett 1790 dollárról 1853 dollárra unciánként. Ez azt jelenti, hogy a PAXG növekedésének nagy része a forgalomba hozott tokenekből származik.

PAx Gold

2021. február 26-án a PAXG értéke mindössze 122 milliárd dollár volt, és aznap 16,9 millió dollár volt a 24 órás kereskedési forgalom globálisan. A PAXG mai 620 milliárd dolláros értéke mellett 11 millió dollár volt a 24 órás globális kereskedelmi forgalom. A PAXG legnépszerűbb kereskedési párja a Tether (USDT), és ez a token adja az összes Pax Gold swap forgalmának 69%-át. A Paxos által kibocsátott tokenizált aranyfedezetű coin második legnagyobb kereskedési párja 12,67%-kal a BUSD stabilcoin. A Bitcoin pedig a PAXG harmadik legtöbbet kereskedett párja, a teljes kereskedési volumen 12,05%-át adta az elmúlt 24 órában.

A legnagyobb PAXG kereskedési volument regisztráló tőzsdék közé tartozik a Binance, Kucoin, Crypto.com, Binance USA, Gemini, Bybit, Bithumb Global, FTX és Coinex.

Tether Gold

Mindenki tudja, hogy a Tether bocsátja ki az USDT-t, amely a legnagyobb stabilcoin a piaci kapitalizáció alapján. Nem közismert azonban, hogy a Tether más eszközfedezetű coinokat is kibocsát.

Tether Gold

A Tether bocsátja ki a Tether Gold (XAUT) tokent is. Jelenleg ez a második legnagyobb tokenizált aranyfedezetű coin a piaci kapitalizáció alapján. A cikk írásakor az XAUT teljes piaci értéke 458 millió dollár. Az elmúlt 24 órában 1,45 millió dollárnyi értékben kereskedtek vele. A Tether XAUT weboldalán az áll, hogy egy XAUT token 1 uncia aranynak felel meg, amely így megegyezik az LBMA szabványokkal.

A Tether többféle visszaváltási lehetőséget is kínál. Fontos kiemelni, hogy “az XAUT tulajdonosai fizikai arany formájában is kérhetik a visszaváltást, amennyiben a tulajdonosok elvégezték a TG Commodities Limited ellenőrzési folyamatát, és rendelkeznek a szükséges minimális számú XAUT-tal“.

2021. február 26-án a Tether XAUT tokenizált aranycoin piaci kapitalizációja 131 millió dollár körül volt. A 24 órás globális kereskedési forgalom aznap 1,6 millió dollár körül alakult. Azóta az XAUT piaci kapitalizációja 248%-kal nőtt, és a mai piaci értéke 458 millió dollár.

A PAXG és az XAUT együttes piaci kapitalizációja meghaladja az 1 milliárd USD-t

Van még néhány más eszközfedezetű token is a piacon, amelyeknek a fedezetét szintén a páncéltermekben tartott nemesfémek adják. De a PAXG és az XAUT piaci kapitalizációja mellett ezeknek a tokenek az értéke eltörpül. A két nagy aranyfedezetű token együttes értéke a kibocsátott coinok száma és az arany jelenlegi árfolyama alapján valamivel több mint 1 milliárd dollár felett jár.

Az adatok szerint ma 333 601 PAXG token van forgalomban, és 246 524 XAUT token érhető el. Az arany globális 11,795 billió dolláros piaci értékéhez viszonyítva a PAXG és az XAUT tokenek értéke azonban még így is csak homokszemnek tekinhető. A kriptotokenek rangsorában a piaci érték alapján a PAXG a 86. helyen áll, míg az XAUT piaci kapitalizációja szerint a 112. helyet foglalja el.