Historikus adatok alapján itt tartunk jelenleg a Bitcoin-ciklusban

Napról napra jelennek meg az újabb elemzések, előrejelzések és találgatások, hogy vajon meddig emelkedhet a Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama. Azáltal, hogy a világ vezető kriptovalutája történelmi csúcsát már a felezés előtt közvetlenül megdöntötte, borult az eddigi ciklusokban látott forgatókönyv. Most az egyik legpontosabb láncon belüli analitikával foglalkozó cég, a Glassnode elemzője tett közzé egy összehasonlítást, mely szerint jó úton halad a Bitcoin.

Mit mutat a „Bitcoin ciklus”?

A Glassnode vezető elemzője, James Check hétfőn tett közzé X-fiókján (korábban: Twitter) egy grafikont, amely összehasonlítja az elmúlt három ciklus teljesítményét. Check célja az volt, hogy megközelítse, hol tarthat jelenleg a Bitcoin árfolyama a láncon belül mutatott adatok és aktivitás alapján az előző ciklusokhoz képest, és vajon mikor érheti el a ciklus csúcsát a „digitális arany”.

A Bitcoin árfolyamának ciklusonkénti alakulása, forrás: Glassnode

Check mérése szerint a Bitcoin gyakorlatilag ugyanabban a helyzetben van, mint 2020 decemberében, amikor az eszköz árfolyama elérte a 19600 dollárt, melyet korábban 2017 decemberében regisztrált. Ez a 36 hónapos várakozás nem sokkal később 64 000 dollárra emelte a Bitcoin árfolyamát, melyhez jelenleg nagyon hasonló helyzetben van a piac. Nagyjából 35 hónappal a 2021 áprilisi csúcspontja után az eszköz 2024 márciusában elérte a 74 000 dollárt – köszönhetően a nagy mennyiségű intézményi tőke beáramlásának. A történelmi csúcsdöntést egy rövid visszahúzódás követte csakúgy, mint a korábbi ciklusokban, ahol ez a korrekció megközelítőleg 20-30% volt.

Noha a Bitcoin árfolyama 2021 novemberében a korábbinál magasabbra, 69 000 dollárra emelkedett, a láncon belüli adatok szerint a ciklus csúcsát és a medvepiac kezdetét az áprilisban elért 64 000 dollár jelentette – magyarázta Check. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy az „igazi” nagytőkés Bitcoin-tulajdonosok kiáramlása 2021 áprilisában kezdődött meg, ugyanezt láthatjuk most is a piacon. Jelenleg havi 257 ezer BTC kerül realizálásra, amely megközelíti a 2019-ben tapasztalt havi 319 ezer BTC-t, ugyanakkor még elmarad a 2021-ben elért 836 ezer BTC-től.

Merre tart a Bitcoin árfolyama?

Azáltal, hogy a Bitcoin történelmi csúcsdöntése a felezés előtt bő egy hónappal, 2024 márciusában megtörtént, mindenki izgatottan várja, hogy mekkora potenciál rejtőzik még a Bitcoinban. A Glassnode elemzője szerint már a „Bitcoin-garnélák” – vagyis az 1 BTC-nél kisebb mennyiséggel rendelkező tulajdonosok – is elkezdtek realizálni annak ellenére, hogy mindenhol a „HOLD” mottó jelenik meg.

Azáltal, hogy a 2021-es bikapiac a COVID-19-nek, a kínai bányásztilalomnak és a ciklus csúcsa előtt belengetett kamatvágásnak köszönhetően nem volt az „igazi”, és a 2022-es medvepiac során a befektetőknek számos kihívással kellett megküzdenie, Check szerint a Bitcoin a történelem egyik legerősebb bikapiacát élheti át az elkövetkező másfél évben. Kiegészítve az idén megkezdődő kamatvágással és a robusztus mennyiségű ETF-beáramlással a Bitcoin Check szerint elérheti a 250 000 dolláros árfolyamot is.

A felezési eseményig 27 nap van hátra, a Bitcoin árfolyama jelenleg valamivel 71 000 dollár felett található. Az elmúlt 24 órában az árfolyama 6,5%-kal, az elmúlt egy hétben pedig 11,8%-kal emelkedett. A Bitcoin-ban rejlő potenciálról már nemcsak a kriptoinfluenszerek, hanem az intézményi befektetési alapok is beszélnek, ugyanakkor a lakossági befektetők érdeklődése még meg sem közelíti a 2021-ben látottakat, amikor mindenki arról beszélt, hogy most kell Bitcoint vásárolni. Az új csúcsok eléréséhez elengedhetetlen az új tőke beáramlása, amely az azonnali ETF-nek köszönhetően leegyszerűsíti a belépési korlátokat.