Tudtad? Akár a saját neved is lehet a bitcoin címed

Az angolul csak vanity address-nek, vagyis hiúságcímnek nevezett megoldás egyenlő a névre szóló rendszámtáblával. A 26-35 karakterből álló alfanumerikus kód egy része tükrözi a tárca tulajdonosának a nevét. Forrásgyűjtésre, borravalókhoz vagy adományok gyűjtéséhez az olyan bitcoin cím, mely a tulajdonosának nevének a szinonimája, könnyen jelentkezhet előnyként és egyben extra transzparenciát is biztosít a hatóságok felé.

Ha egy ideje már bitcoinnal foglalkozol, akkor kriptós kalandozásod egyes stádiumában bizonyára szembefutottál a hiúságcímekkel. A blokklánc felfedezők (mint pl. a blockchain.info) használatakor talán párszor már észrevetted, hogy a tranzakciók outputjainak vizsgálatakor egyes címek karaktereinek elrendezése egy nevet ad. Itt van kettő, az amerikai kormány által feketelistázott bitcoin cím, melyekkel BTC-t utaltak iráni BTC számlákra és mindezt a szankciók ellenére:

Hiúságcímet használt egy házaspár is, akik a The Times magazinban adtak fel egy adománykérő hirdetést a bitcoin genezis blokk 10. évfordulójának környékén született lányuk jövőbeli egyetemi költségeinek finanszírozására. A bitcoin bébi címének karakterei “1ZAB5Xe” karakterekkel kezdődik. Bárki tud hiúságcímet generálni például a Vanitygen segítségével. Viszont azt fontos kihangsúlyozni, érdemes óvatosan kezelni a Github hiúságcím alkalmazásokat, különösen, ha évek óta nem frissítették őket.

Hogyan tudsz hiúságcímet generálni?

A Vanitygen úgy lett tervezve, hogy pontos előtag vagy kifejezés egyezéseket keressen. A nyilvános kulcsra indított keresés valószínűségszámításon nyugszik, és minél hosszabb a kívánt név, annál tovább fog tartani a számítógépednek, hogy a kritériumoknak megfelelő bitcoin címet hashelje. A Vanitygen először 2011-ben jelent meg a Bitcointalk fórumon, mondhatni, már már szinte a Bitcoin hálózattal egyidős.

Aki játszadozni szeretne a hiúságcím készítővel, rengeteg internetes fórumot lehet találni a témához. Pl. lehetséges egy bitcoin címet csak számból és nagybetűből is összerakni. Ha viszont nincs meg a számítógépedben a kellő hasherő, hogy a sajátoddal generálj egyet, van pár hasonló szolgáltatás a neten, ahol pár szatosiért legenerálják neked. A Vanitypool alkalmazás mellett a Vanitygen wiki oldala hozzáteszi, legalább egy hétig tartana legenerálni egy olyan címet, melynek a kezdőkarakterei “1Bitcoin” és legalább 200 000 évbe, ha a címünk kezdőkaraktereinek az “ILoveBitcoin”-t szeretnénk.