Németország egyik legrégibb bankja a Stellar blokkláncán tokenizál értékpapírokat

A müncheni székhelyű, 1754-es alapítású Bank von der Heydt a Bitbond fintech céggel együttműködésben tervez egy olyan euró alapú stabilcoint kibocsátani, amivel tokenizált értékpapírokkal lehet majd kereskedni.

Az értékpapírok tokenizálását az open source Stellar blokkláncon tervezik végrehajtani. A tokenizálás lényege, hogy segítségével egyszerűsíthető az értékpapír kereskedelem, és mellette jelentős költségmegtakarítással jár. A tokenizált értékpapírokkal (optimális esetben) közvetlen lehet kereskedni, anélkül, hogy külön egy banknál értékpapírszámlát kellene nyitni. A megoldást a van der Heydt egyelőre csak az intézményi szolgáltatóknak tenné elérhetővé.

A tokenizált értékpapírok tárolásáért a Bitbond letéti megoldása fog felelni, amit a bankkal közösen még 2019-ben fejlesztettek ki. A megoldást már a német pénzügyi szabályozó, a BaFin is jóváhagyta miután külön emiatt módosította az érvényben lévő értékpapír jogszabályokat.

A befektetők az euró stabilcoinnal, amit szintén a von der Heydt bocsát ki, tudnának tokenizált értékpapírokat vásárolni. A stabilcoin tárolását a bankra kellene bízni.

Radoslav Albrecht, a Bitbond alapítója a CoinDesknek elmondta, a “digitális euró utalások jóval korábban beindulnak, valós idejű, blokklánci DvP (delivery versus payment of securities – elszámolás értékpapír kiegyenlítés után) lesz elérhető, és a banknak nem kell harmadik fél utalási szolgáltatót bevonnia, hanem mindent függetlenül maga végrehajthat.” Itt kritikusan muszáj megjegyeznünk, ideális esetben még a bankra se lenne szükség blokklánc alapú tranzakciók lebonyolítására, így a decentralizáció mélysége megkérdőjelezhető.

Mindenesetre a termék már áprilisban elérhető lesz, állítja Albrecht.

A Bitbond 2019. januárban kapott BaFin engedélyt tokenizált kötvények kibocsátására, majd ugyanebben az évben végrehajtotta Németország első értékpapír token kibocsátását (STO). A 2013 óta működő vállalat kezdetben mint peer-to-peer hitelező platform funkcionált kisvállalkozásoknak, 2017-ben például több mint 5 millió eurót gyűjtött és helyezett ki hitel formájában vállalkozásoknak.

Kapcsolódó:

(Borítókép: Wikipédia)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.