Tanulmány: Hodlerek 30 milliárd dolláros eladási hulláma okozta az esést 2018. első negyedévében

Mikor az árfolyam a decemberi 20 000$ dollárról 6000$ dollárig ‘hasított’ az év első negyedévében, mindenki a remegő kezű újonc befektetőket okolta, akik még egyszer sem voltak kitéve egy medvés piacnak.

Ugyanakkor egy most napvilágot látott Chainanalysis elemzés megállapította, hogy az eladási hullámot nagybefektető hodlerek váltották ki és szabadultak meg több mint 30 milliárd amerikai dollár értékű bitcointól 2017. december és 2018. áprilisa között.

“Ez egy példátlan eladási hullám volt és nem valószínű, hogy újra előfordul.” – írta a cég az elemzésben.

A Chainanalysis szerint ezek a hodlerek új spekulánsoknak adtak el nagy mennyiségben és nem hosszú távú befektetőknek a bitcoin vagyont olyan személyek kezébe adva, akik nincsenek felkészülve egy lehetséges több éves medvés vagy stagnáló piacra.

Forrás: Chainanalysis

Az eddigi konszenzus értelmében az árfolyam esésnek indult mivel a frissen befektető, gyengekezű invesztorok bepánikoltak a hanyatlás első jelére miközben a hodlerek kitartottak.

Az új spekulációs pénz beáramlása egyben árnyomást gyakorolt a bitcoinra mivel ezek az a traderek sokkal gyorsabban túladnak a coinjaikon mint a hosszú távú befektetők. Az elemzés rámutat, hogy a kereskedésre rendelkezésre álló bitcoin mennyiség 57% százalékkal emelkedett a decemberi eladási hullám kezdete óta. Jelenleg a forgalomban lévő bitcoinok száma egyenlő arányban oszlik meg a spekulátorok és a befektetők között.

A spekulátorok általánosságban kevesebb coinnal rendelkeznek szemben a befektetőkkel de üdvös, hogy az eladási hullám hatására a bitcoin vagyon kevésbé koncentrált mint volt 2017-ben mikor a piacot még hodlerek és hosszú távú befektetők uralták. Ez ugyanakkor azt is feltételezi, hogy a piac kevésbé érdekelt a hodlizásban, ami nagyobb keresletnövekedést szükségeltet ahhoz, hogy az árfolyamot pozitív irányba tudja befolyásolni.