Hogyan élhetik túl a bitcoin bányászok a mostani medvepiacot és a 2024-es feleződést

A bitcoin bányászat egyre nehezebbé válik. Ez azt jelenti, hogy a bányászoknak egyre többet kell költeniük ahhoz, hogy egyre kevesebb jutalmat kapjanak. De ennek ellenére még mindig van mód arra, hogy nyereségesek legyenek.

Már csak hét hónap van hátra a következő, 2024. áprilisában esedékes bitcoin felezésig. A felezés körülbelül négyévente történik, és egy deflációs folyamatnak a része, amely 50%-kal csökkenti az új érmék bányászatához kapcsolódó bányászati jutalmakat.

Ennek megfelelően a bitcoin feleződése egy kiemelt esemény a kriptobefektetők számára, és történelmileg mindig a bitcoin árfolyamának emelkedéséhez vezetett. A bányászati szektorra gyakorolt hatása azonban ennél összetettebb kérdés. Ugyanis a feleződés csökkenti a blokkjutalmakat, a bányászok egyik elsődleges bevételi forrását. A 2024-es felezéssel ez 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken. Ezért a bányászoknak át kell alakítaniuk a stratégiájukat, hogy kompenzálják a felezés miatt kieső bevételüket.

Vizsgáljuk meg azokat a stratégiákat és alternatív bevételi forrásokat, amelyek segíthetnek a bitcoin bányászoknak ennek a kihívásnak a leküzdésében.

A gondolkodásmód megváltoztatása

A bitcoin bányászat egy olyan versenyeztetési folyamat, amelyben a bányászok versengenek a blokkjutalmakért. Ezt a versenyt a Bitcoin blokkideje hajtja, amely protokollszinten van meghatározva, és átlagosan 10 perc körül alakul. Függetlenül attól, hogy a hálózat számítási teljesítménye viszonylag alacsony 1 kH/s van, vagy akár 200 millió TH/s-ra ugrik, a bányászok között ugyanazt a blokkjutalmat osztják szét.

Ez a versenykörnyezet arra ösztönzi a bányászokat, hogy az energiahatékonyságot és a költséghatékony hardverek használatát helyezzék előtérbe. Minden egyes felező eseménynél, amikor a blokkjutalmak 50%-kal csökkennek, ez a hatékonyság felé mutató tendencia egyre nagyobb fókuszt kap. A bányászoknak tehát meg kell vizsgálniuk, hogyan optimalizálhatják nyereségességüket, és ennek fényében három kritikus tényezőre kell összpontosítaniuk.

A bitcoin bányászok túlélése ezen a három faktoron múlik

Az első és legfontosabb faktor az áramköltség. A JPMorgan szerint még egy szerény, kilowattóránkénti (kWh) 1 centes ingadozás is jelentős, 3800 dolláros eltérést eredményezhet egy BTC előállítási költségében. A bányászok ezért állandóan keresik azokat a lehetőségeket, hogyan tudnák a lehető legalacsonyabb áramdíjak mellett működni. Meg kell fontolni az olyan országokba vagy régiókba való áttelepülést is, ahol alacsonyabbak az áramárak vagy megújuló energiából lehet fedezni az áramigényt. A bányászok számára tehát létfontosságú, hogy 5 cent/kWh vagy annál alacsonyabb villamosenergia árak mellett tudjanak működni a nyereségesség 2024. áprilisán túli fenntartásához.

A második fő tényező, amely a bányászok figyelmét követeli, a berendezéseik hatékonysága. Például a napi bitcoin bányászati költségek több mint 63%-kal csökkenthetők, ha egy 60 J/TH hatásfokú bányászgépről 22 J/TH hatásfokúra frissítünk. A minél magasabb hardverhatékonysággal rendelkező és az alacsonyabb áramköltségekből profitáló bányászok lesznek a legjövedelmezőbb bányászok a piacon. Ők azok, akik a legnagyobb valószínűséggel nyertesei lesznek a közelgő feleződésnek.

A harmadik lehetséges stratégia pedig azt követeli meg, amely a nyereséges időszakokban a kibányászott bitcoint tartalékként halmozzák fel. Ez a tartalék pufferként szolgálhat a csökkentett blokkjutalmak hatása ellen. A bányászok a feleződés után bekövetkező rali során komoly tőkét kovácsolhatnak abból, ha a tartalékként félretett bitcoint magasabb árfolyamon, és így magasabb haszonkulccsal adják el.

Bitcoin feleződés árak

Bár az olyan stratégiák, mint az alacsonyabb áramdíjak melletti működés, az energiahatékonyabb bányászati berendezések alkalmazása és a tartaléktőke felhasználása enyhíthetik a kedvezőtlen hatásokat, a 2024-es feleződés jelentős nyomást gyakorol majd sok bányászra. Ez számos bányászati cég pénzügyi nehézségéhez és csődjéhez is vezethet majd. Így a bányászoknak alternatív bevételi forrásokat is fel kell kutatniuk. Az egyik ígéretes lehetőség a bányászok számára az olyan projektekben rejlik, mint a Bitcoin Ordinals.

A Bitcoin Ordinals lehet a pénzcsap?

A Bitcoin Ordinals a közelmúltban jelentős figyelmet keltett azzal, hogy a Bitcoin hálózaton belül új csúcsra emelte a tranzakciós díjakat. Az Ordinals “feliratok”, az egyes satoshi-khoz csatolt metaadatok közvetlenül a Bitcoin blokkláncon létrehozott egyedi eszközök, hasonlóan az NFT-khez. Egy ilyen megszerzéséhez a felhasználók jellemzően az Ordinálsokért felelős platformmal vagy protokollal lépnek kapcsolatba.

Ahogy a feliratok száma növekszik – ez augusztusban meghaladta a 25,5 milliót -, úgy nő a tranzakciókból származó bevétel is, amely jelenleg 53 millió dollár felett van. Ez a tendencia arra utal, hogy hosszú távon ez a bányászok számára egy igen fontos alternatív bevételi forrás lehet.

Ahogy közeledünk tehát a felezési eseményhez, a bányászoknak a fent említett stratégiákat kell előtérbe helyezniük a nyereségességük optimalizálása érdekében, és nyitottnak kell lenniük a horizonton megjelenő új alternatívák bevételi lehetőségekre.