Hogyan kapják el a bűnüldöző szervek a kriptovaluta bűnözők csoportjait?

Mikor Satoshi Nakamoto először kibányászta az első Bitcoint, nagy valószínűséggel meg sem fordult a fejében, hogy ez lesz a darkweb fizetőeszköze. Vagy hogy a Bitcoin kövezi ki az utat a többi kriptovaluta előtt, amiket aztán illegális tevékenységekre használnak fel. A kapcsolat a kriptovaluta és a bűncselekmények között már elég régi és rendesen dokumentált. A Silk Road hírhedt összeomlása, miután a bűnüldöző szervek 2013-ban lekapcsolták az oldalt, jó példája annak, hogyan használták ki a kriptovaluta bűnözők a technológia nyújtotta előnyöket az internet elrejtett bugyraiban.

A bűnözők különféle indíttatásból használják a bitcoint. Valaki pénzmosásra használja, mások különféle pénzügyi alapokat csapolnak meg, befektetőket vernek át vele, vagy egyszerűen illegális dolgokat vásárolnak a bitcoinnal. Éveken keresztül az ISIS és az Al-Qaeda a terrorszervezeteket finanszírozták kriptovalutákkal.

A jelentés alapján egyértelmű, hogy a bűnüldöző szervek sikeressége a bűnözők elkapásában nagyban függ a különféle ügynökségek és az új technológia által nyújtott funkciók összekapcsolásában. Szerencsésebb esetben a nyomozók munkáját maguk a csalók segítik azáltal, hogy feltárják a valódi kilétüket.

Charles Delingpole, a ComplyAdvantage alapítója – egy vállalat, ami jogi személyeket vizsgál és tranzakciókat monitoroz, erről így nyilatkozott: „A legismertebb hiba, amit a kriptovaluta bűnözők elkövethetnek az az, hogy deanonimizálják saját magukat. Ross Ulbricht, aki a Silk Roadot irányította, olyan aliasneveket használt, ami beazonosítható és visszakövethető volt a valós személyazonosságára.”

A blokkláncok elemzése

A készpénztől eltérően, ami teljes mértékben névtelen és visszakövethetetlen, a blokklánc technológia csak félig anonim. Úgy működik, mint egy megmásíthatatlan és állandó főkönyv, amely eltárol minden egyes kriptovaluta tranzakciót.

Az a tény, hogy a bitcoin tranzakció nyomot hagy maga után, még nem elég ahhoz, hogy a bűnözőket elkapják. A bűnüldöző szervek nem tudják rögtön beazonosítani az elkövetőket. Először csak összefüggéseket fedeznek fel a kriptovaluta mozgásokban, amit profilokhoz kötnek, és utána tudják beazonosítani a gyanúsítottat csak.

A legnagyobb bűntények közé tartoznak azok a lopások, amiket több ezer olyan fiatal és szabadelvű befektető ellen követnek el, akik hisznek a kriptovaluta erejében, és ebben látják a jövő zálogát.

Azonban ezek a nyomozószervek nem dolgoznak egyedül. Ők nagyon szoros együttműködésben végzik a munkát a különféle specializált cégekkel a szférában, mint a ComplyAdvantage és az Elliptic.

Az Elliptic vállalatot 2013-ban alapította meg Tom Robinson, amely blokklánc elemző szolgáltatásokat kínál. Amikor a rendőrség az Egyesült Királyságban el akart kapni egy darkweben értékesítő drogforgalmazót, ezzel a céggel működtek együtt.

A mi fő fókuszunk a pénzmosás megelőzése semmint a bűntények feltárása,” nyilatkozta Robinson. „Mi ehhez különféle eszközöket nyújtunk kriptós cégeknek és tőzsdéknek, illetve különféle pénzügyi intézményeknek. Ezek az eszközök lehetővé teszik a kriptovaluta tranzakciók hozzákapcsolását a különféle bűntényekhez.”

Az Elliptic által kínált eszközök a blokklánc monitorozásra épülnek. Így ha egy bank vagy egy tőzsde vizsgálja a bitcoin tranzakciót a szoftverükön keresztül, a vállalat vissza tudja követni a blokkláncon, hogy a tranzakció egy olyan tárcához kapcsolódik-e, ami kriminális tevékenységhez köthető, például egy darkwebes piactérhez.

Ez azt jelenti, hogy folyamatosan gyűjtenünk kell az adatokat az olyan kriptovaluta címekről, amiket illegális tevékenységhez társítanak,” magyarázta Robinson. Ennek érdekében az Elliptic csapatában rengeteg adatelemző dolgozik, és különféle automatizált eljárásokat is kifejlesztettek már erre.

Természetesen ez nem annyira könnyű, mint amilyennek hallatszik. „A kihívás ebben az, hogy nem mindegyik kriptovaluta tőzsde olyan eszközöket használ mint mi, így mindig vannak kriptovaluta bűnözők, akik ki tudják szedni a pénzt. Abban reménykednek ők is, hogy a pénzmosás elleni szabályozás mindenhol fejlődik, így egyre kevesebb hely lesz, ahol tisztára tudják mosni a pénzüket ezek a bűnözői körök.

Hogyan kapják el a kriptovaluta bűnözőket?

A ComplyAdvantage vállalatot 2014-ben alapítottak. Delingpole egy komoly frusztrációja hajtotta, hogy létrehozza a céget. Ő korábban pénzmosás elleni ügyekben dolgozott szakértőként, és nem biztosítottak megfelelő erőforrásokat ahhoz, hogy hatékonyan tudja végezni a munkáját.

Mi a ComplyAdvantagenél segítünk jelenteni a különféle gyanús tevékenységeket a különböző szabályozói szerveknek a világon. Szorosan együttműködünk ezekkel a szervekkel, hogy az ügyfeleink időben be tudják azonosítani, és felderíteni ezeket az eseteket”, foglalta össze Delingpole.

Robinsonhoz hasonlóan Delingpole is nyitottan állt hozzá ahhoz a kihívásokhoz, amelyekkel ezek a vállalatok szembeállnak a kriptovaluta bűnesetek kapcsán.

A kriptovaluták strukturális alapjai könnyen lehetővé teszik a bűntények elkövetését. Ha a legális folyamatok elfedik az illegális tevékenységet, akkor ezek nagyon megkönnyítik a bűnözők dolgát a pénzmosásnál a kriptovaluták által.”

 

A fenyegetések felismerése

Az FBI számára, amely a világ legnagyobb bitcoin tárcáját birtokolja, sem ismeretlen a kriptovaluta bűnözés.

Nem olyan régen, Christopher Wray az FBI egyik igazgatója arról beszélt, hogy „ez egy hatalmas probléma, és idővel csak tovább fog növekedni.” Tavaly novemberben a jelentések szerint az FBI összesen 130 aktív kriptovaluta nyomozást folytatott.

Aztán júliusban Donald Trump aláírta a jogszabályt, amely megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy akciócsoportot hozzanak létre, amely részben egy kriptovaluta csalásokhoz köthető ügyekkel foglalkozik.

Az Európai Unió bűnüldöző szerve, az EUROPOL is sokat dolgozik azon, hogy a kriptovaluta bűnözőket féken tartsa.

Idén májusban hatalmas sikert értek el azzal, hogy Spanyolországban felszámoltak egy bűnszervezetet, amely pénzmosási szolgáltatást nyújtott különféle bűnüldözői köröknek.

Pár héttel később az EUROPOL több más ügynökséggel közösen lekapcsolták a Bestmixer.io kriptovaluta oldalt.

Júniusban több mint 300 kriptovaluta szakértő a privát szférából és ügynökségektől vett részt a hatodik Kriptovaluta Konferencián, amit az EUROPOL szervezett a hágai központjában Hollandiában, ahol különböző témákban osztották meg a tudásukat egymással.

A bűnüldöző szervek helyesen ismerték fel, hogy a kriptovaluta bűnözők egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a társadalomra és a gazdaságra. Ha hatékonyan akarnak harcolni ezek ellen a bűnözői körök ellen, akkor saját maguknak is változniuk kell. Követni kell a bűnözők tevékenységét, tanulni belőle, és kihasználni a technológia nyújtotta előnyöket, ha célba akarnak érni.

A készpénz még mindig a király, de a ha bűnözők az online térben is működni akarnak, akkor a kriptovaluták lesznek a pénzügyi eszközök a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük