Mérföldkőhöz ért az NFT-k piaca – 100 millióssá nőtte ki magát

2017 óta már több mint 100 millió dollárnyi nem helyettesíthető tokent (non-fungible token – NFT) értékesítettek.

Az összes eladott blokkláncalapú NFT értéke először haladta meg a 100 millió dollárt az ágazat 2017-es felemelkedése óta. A valaha triviális játékszereknek tartott, javarészt gyűjthető tokeneket, művészeti alkotásokat és virtuális parcellákat áruló NFT-piac egykor talán egy billió dolláros iparágként is tündökölhet majd.

Legalábbis Andrew Steinwold, a Plynexus Capital partnere szerint, aki az NFT-k népszerűségének gyors növekedését emelte ki jóslata alátámasztására.

Hivatkozva arra, hogy a nonfungible.com becslései szerint június 5-ig 96.186.581 dollárnyi NFT került értékesítésre 2017 óta, Steinwold a Banklessben az alábbit írta: „A fenti statisztikák arra mutatnak rá, milyen korai fázisában vagyunk annak a piacnak, amely egy napon több billió dollárt is érhet majd”.

Mik azok az NFT-k?

Az NFT-k abban térnek el a normál kriptotokenektől, hogy minden egyes egysége egyedi. Miközben az utalható valuták megkívánják, hogy minden csereeszköz ugyanúgy nézzen ki, az nem helyettesíthető tokenek éppen az ellenkezőjét képviselik mindennek. Lehetővé teszik, hogy a kriptopénzfelhasználók valamiféle egyedi információt tárolhassanak tokenjeikről.

Steinwold szerint a blokkláncalapú, gyűjthető tokenek felelnek a 2017 és 2020 között értékesített NFT-k legnagyobb hányadáért. Ez szám szerint több mint 37 millió dollárt jelent.

A gyűjthető tokenek valójában olyan tokenizált eszközöket rejtenek, amelyek vagy nagyon kevés, vagy semmilyen funkcionalitással nem rendelkeznek. Példa rájuk a CryptoKitties, a CryptoPunks és az Avastars, amelyeket főleg csak azért tárolják, hogy eladják őket.

Összesen nagyjából 27,5 millió dollárnyi NFT olyan blokkláncalapú virtuális világokban képvisel értéket, ahol a vásárlók jellemzően parcellákat vehetnek egy digitális földterületen. Prominens példáknak számít a Cryptovoxels és a Decentraland – ahol egy felhasználó egyszer több mint 80.000 dollárt fizetett egy telekért.

És miközben a blokkláncalapú tokenek mindössze 1,7 millió dollárt nyomnak a latba, Steinwold úgy véli, az NFT-n értékesített művészeti alkotások szimbolikusak a blokklánc és az internet demokratizáló hatásai mellett.

Mint írta, „az internet demokratizálta a médiát azáltal, hogy lehetővé tette a művészeknek követőik online toborzását… a galériák azonban továbbra is pénzügyi síneken mozognak”.

„Most, a művészi alkotások tokenizálásával a művészek végre kontrollálhatják pénzügyeiket, hiszen műveiket egy globális, cenzúrázhatatlan pénzügyi rendszeren keresztül értékesíthetik”

– mondta Steinwold, aki úgy véli, az NFT-alapú ingatlanügyletek forradalmasíthatják a piacot az elkövetkező éveken belül.

Ebben egyébként nincs egyedül: a L’Atalier egy korábbi jelentése szerint a virtuális világokra és NFT-kre épülő „virtuális gazdaság” kulcsszerepet játszik majd a generációs vagyoneltolódásban, egy napon pedig akár a 100 milliárd dollárt is meghaladhatja összértéke.

Borítókép: a Decentraland.org kezdőlapja.

(Forrás: Decrypt)

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük