Hogyan lehet több mint 21 millió Bitcoin? Tőzsdei tőkeáttétellel

A Weiss Crypto Ratings állítása szerint több, mint 21 millió bitcoin (BTC) van forgalomban, mivel a tőzsdék a bankokhoz hasonlóan tőkeáttételt használnak. Ha igaz a feltételezés, akkor egy újabb indok, hogy ne tartsd tőzsdéken a bitcoinod, ha nem kereskedsz.

A Weiss május 25-kei tweetjében arról ír, hogy a tőzsdék a tőkeáttételes opcióikkal azt az érzetet keltik, mintha több bitcoin lenne, mint amennyi egyszerre forgalomba kerülhet.

“Népszerűtlen Vélemény: a Bitcoin kínálata magasabb, mint 21 millió. Bármely kriptoeszköz meglévő kínálatának tőzsdei tőkeáttétesítésével, ahogy a bankok is felnagyítják a fiatpénz kínálatát. Az egyetlen védelem a kriptóid saját kezű tárolása. Nem a te kulcsod, nem a te kriptód.” – írják a tweetben.

Kapcsolódó: A te privát kulcsod, a te bitcoinod – ha kriptotőzsdén tartod, az nem a tiéd

A Weiss Crypto nem először illeti kritikával a központosított, letétkezelő kriptotőzsdéket, amik továbbra is a kereskedési volumen túlnyomó részét adják a decentralizált alternatívákkal szemben.

A kibányászott bitcoinok száma ~18 385 000, de ebből 4 millió vélhetőleg örökre elveszett, tehát a maradékon osztoznak a spekulánsok, a hosszú távú befektetők és a hodlerek.

A spekulánsok tulajdonában tartott BTC száma is csökken, mivel a tőzsdéken tárolt BTC mennyisége is esik, habár a teljes tőzsdéken tárolt bitcoin mennyiség periodikus emelkedést és csökkenést mutat.

Feketével a BTC árfolyam, pirossal a tőzsdéken tárolt BTC | CryptoQuant

Ebben szerepet játszhat az a 2018 év végén indult “edukációs program”, ami a centralizált tőzsdék hiányosságaira, sebezhetőségére hívja fel a figyelmet.

A Proof of Keys nevű januári esemény lényege, hogy a bankrohamokhoz hasonlóan arra próbálja rábírni a bitcoin tulajdonosokat, hogy utalják ki a centralizált tőzsdékről és letétkezelő tárcákból, ha nem ismerik vagy nincs kizárólagos tulajdonukban a privát kulcsaik.

Kapcsolódó: Mit ért a Fed 1.5 billió dolláros stimulusa? Egyelőre még kétséges