Proof of Keys: több kriptotőzsde se engedte kiutalni az ügyfelei bitcoin letétjét

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A múlt hónapban bejelentett Proof of Keys keretében arra kérték a bitcoin tulajdonosokat, hogy utalják ki BTC letétjeiket a tőzsdékről, hogy így is bizonyítsák, a tőzsdék rendelkeznek elegendő fedezettel. Trace Mayer szervező szerint több kriptotőzsde is akadályozta a kezdeményezés lebonyolítását, ami közvetett indikátora annak, hogy nem rendelkeznek elegendő ügyfél fedezettel. Az egyik legnagyobb ilyen gyanúba került kriptotőzsde a HitBTC volt.

A Proof of Keys bukóinak listájára nem csak a HitBTC került fel, de gyaníthatóan a Bitfinex, a Poloniex, a Purse.io és a Robinhood is trükközik a felhasználók letétjeivel.

A Bitfinex a letét lehívásokat érintő malőrjét technikai problémákkal magyarázta, mialatt a HitBTC továbbra sem adott adekvát magyarázatot, hogy miért nem tudták az ügyfelei kiutalni a kriptovagyonaikat.

banner

A Purse.io, ami ugyan nem kriptotőzsde hanem egy wallet, később kommentálta egyik felhasználója által bizonyítékként szolgáltatott képernyőképeket a bukott kiutalásról azt állítva, technikai hiba lépett fel, és már minden rendben van:

Proof of Keys kezdeményezés nem elég hatásos a tőzsdei fizetőképesség bizonyítására

Ahhoz, hogy valóbban hatékonyan lehessen mérni a kriptotőzsdék fizetőképességét, az összes bitcoinnal rendelkező tőzsdét be kellene vonni. Ez voltaképp minden tőzsdei tárcát lenullázna kivéve azokat, amelyekben a kereskedési díjakat tárolják. Egy ilyen akció viszont óriási tranzakciós volument jelentene nagyon rövid idő leforgása alatt és a Bitcoin blokklánca nem is biztos, hogy jelen formájában képes lenne mind feldolgozni (pontosabban, nem 24 óra alatt).

Hozzá kell tenni, a Trace Mayer indította kezdeményezés elsősorban az angol nyelvterületen tevékenykedő tőzsdéket és nyugati felhasználókat érinti, a kínai, japán és koreai tőzsdék ügyfelei nagy valószínűséggel még csak nem is hallottak a kezdeményezésről.

Egy dolgot viszont már régóta sejt mindenki: a kriptotőzsdék nagy valószínűséggel hamisítják a kereskedési volumeneiket. Decemberi friss számítások szerint a vezető top 25 kriptotőzsdéből mindössze 2 szolgáltat hiteles kereskedési adatokat.

A fenti állításokból pedig logikusan következik a kérdés: ha a tőzsdék szemérmetlenül csalnak a kereskedési volumeneikkel, akkor előfordulhat, hogy ugyanazt művelik a náluk elhelyezett letétek kapcsán is? Az első 10 év történelmére visszapillantva koránt sem zárható ki. Sokan emlékezhetnék még az első nagyobb vihart kavart buborékra a bitcoin piacán, amit az Mt. Gox tőzsde váltott ki azzal, hogy egy hack után hónapokon keresztül arról biztosította ügyfeleit, nem ment csődbe és rendelkezik elegendő ügyfél letéttel. Az ezt követő több éves kriptotél és Mark Karpeles elleni vádeljárás már történelem.

A fizetőképesség egy sarkalatos probléma a kriptopénzügyi rendszerekben is, mely alapvetően úgy lett tervezve, hogy senkinek nincs szüksége, hogy másra bízza a bitcoinjai és altcoinjai őrzését, hacsak nem online tárcát vagy centralizált kriptotőzsdét kíván használni kereskedéskor.

Ugyan a decentralizált kriptotőzsdék terjedőben vannak (DEX-ek), a kereskedelem túlnyomó része továbbra is a centralizált behemótokon, mint a Binance, Coinbase, Cryptopia, Ogre stb. zajlik. A centralizált tőzsdéknél a kereskedés regisztrációhoz és letételhelyezéshez kötött, mialatt a DEX-eken a kriptós mindvégig megőrzi a privát kulcsait és a letétjei fölötti kontrollt.

A Bitcoin Bázisnál mi mindenkinek azt javasoljuk, csak akkora kriptovaluta összeget tartson kriptotőzsdéken, walletekben, felhőbányászoknál, kriptós szerencsejáték oldalakon és fauceteken, amennyit nem sajnál elveszteni. Az összes többit utalja ki olyan szoftver, hardver vagy papíralapú megoldásokba, melyek fölött csakis maga rendelkezik teljes ellenőrzéssel (értsd: jár hozzá privát kulcs).

Borítókép: Art Station

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.