Hogyan lehet túlélni a kriptotelet?

Bezuhant a kriptopiac, feleződtek (jó esetben) az árfolyamok, és a média hirtelen megint elkezdte utálni a kriptopénzeket. Most megmutatjuk, hogy miért is nem ez a világ vége.

Mielőtt belemennénk abba, hogy miért is teljesen normális az, hogy a kriptopiac jelenleg nemhogy virágkorát, de inkább folyamatos zuhanórepülését éli, egy dolgot azonnal szögezzünk le: a kriptopiac kritikája nem rossz dolog, ha hozzáértő emberektől érkezik. Ahogy David Z Morris írta a napokban a CoinDesk egyik cikkjében:

„Jackson Palmer, aki a dogecoint eredetileg a kriptopiac kritikájaként hozta létre, most újra szkeptikus nyilatkozatokat tesz. Molly White, az anti-kripto blog, a Web3 alapítója, remekül teljesít, és még a Washington Postba is bekerült. A szkeptikus „Crypto Critic’s Corner” hirtelen az egyik leghallgatottabb tech podcast a világon. És jó nekik, ezeknek a nagyrészt konstruktív és találó kritikusoknak. Az mindig egy plusz, és nem egy mínusz egy fejlődő tech szektor számára, ha jelen vannak a tájékozott kritikus hangok. A szélesebb ellenreakció azonban sokkal aggasztóbb hülyeségeket fog magával hozni.”

És tényleg hozza is a hülyeséget, hiszen a „kripto” szó lassan újra szitokszóvá alakult a médiában – még akkor is, ha amúgy a legtöbben a kriptopiac alatt Do Kwon hibáját és a Luna bezuhanását érti (úgy, hogy egyébként a kriptoszektor maga is bőven kritizálta Kwon projektjeit); és még akkor is, ha az olyan „klasszikus” tech részvények, mint a Meta és a Netflix is csaknem annyit vesztett az elmúlt egy évben, mint veszített a BTC.

Ez azonban korántsem az első alkalom, hogy a kriptopénzek hype-csalódás-hype-csalódás körforgása a hullámvölgy aljához érkezett volna. De akkor hogyan is tudjuk túlélni a következő kriptotelet?

Túlélni a kriptotelet: Tanulj, legyél egy kicsit óvatos és nagyon türelmes

Az első, és talán legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk megérteni, hogy mi és miért történt a kriptoszektorban. Milyen rossz döntések vezettek a Terra bezuhanásához? Miért van az, hogy egyes kriptopénzek értéke sokkal kevésbé csökkent le, mint másoké? És amúgy is, mi is adja egyes kriptoprojektek értékét? Értjük egyáltalán, hogy egy-egy projekt mit akar elérni, vagy csak jól hangzó szavakat használnak és sokan hisznek nekik, mi pedig nem akarunk kimaradni a „következő nagy dologból”?

Utólag már könnyű okoskodni persze, de az ember és az egész kriptoszektor a hibáiból tanul, most pedig rengeteg okos ember foglalkozik azokkal a kérdésekkel, hogy mi is volt igazából a probléma forrása. Mivel pedig éppen most indították el a Terra 2.0-t, alig néhány héttel az eredeti projekt brutális beomlása után, igenis aktuális annak a kérdése, hogy tud-e a kriptoszektor a hibáiból tanulni.

A másik, amit a CoinDeskes Morris szintén jó ötletként vet fel, az a napi kereskedés csökkentése. Persze pénzügyi tanácsot senkinek sem adunk, azonban a kriptók zuhanása korántsem biztos, hogy befejezte lefelé ívelő trendjét, így bőven lehetnek még veszteségek a piacon. Rengeteg előrejelzést, tippet és jóslást olvashattok arról, hogy mi lesz a legalja ennek a zuhanásnak, biztosat azonban sajnos egészen addig nem fogunk tudni, amíg túl nem léptünk ezen a mélyponton.

A harmadik – és talán egyszerre legmegnyugtatóbb és legfrusztrálóbb tanács – pedig ez: várj egy kicsit türelmesen, és ne itt add fel. Akik a legutóbbi hype közepette érkeztek, nem látták még milyen ez, de a „veteránok” már tudják; a kripto folyamatosan, ciklikusan változó története nemcsak idegesítő tud leni, de „lehetőséget biztosít arra, hogy az elkötelezettek belépjenek, miközben kimossa a dilettánsokat” – írja Morris.