„Soha nem láttam még ekkora zűrzavart” – Kiszivárgott a Terra 2.0 indításáról szóló beszélgetés

Egy THORmaximalist nevű validátor nemrég közzétette a Terra LUNA 2.0 elindításáért felelős csoport teljes csevegési előzményét.

A Telegram csoportban a Terraform Labs tagjai voltak benne, köztük a projekt alapítója, Do Kwon, valamint a legtöbb fontos validátor. A beszélgetés 2022. május 12-én kezdődött, és egészen a blokklánc indulásáig teljes káosz volt a csoportban, sokszor maga Do Kwon sem tudta, hogy miről van szó éppen.

Egy dolog világos a beszélgetésből: nem volt egy vezető, egy koordinátor, aki összefogta volna a csapatot, és így nagyon sokszor vita lett a megbeszélések vége.

Új stabilcoin a LUNA 2.0-hoz

A Terra 2.0 tervezésénél még az is felmerült, hogy egy olyan új blokkláncot hoznak létre, amelynek nincs szüksége internetre a működéséhez. A beszélgetésből nem derült ki, hogy ezt viccnek szánták-e vagy sem. Amiben viszont mindenki egyetértett, hogy mindenképp szükséges lesz egy algoritmikus stabilcoinra.

“Létre kell hoznunk egy olyan új algoritmikus stabilcoin protokollt, ami úgy viselkedik, mint egy független bank, amely stabilcoinokat vásárol és ad el egy kötött árért.” – olvasható a beszélgetésben.

Végig káosz uralkodott a csoportban

Arra, hogy mekkora zűrzavar volt a csoportban jó példa, hogy sok validátornak egészen a blokklánc indulásáig nem volt világos, hogy mikor kell elindítania a node-ját. Sőt, az indulás előtt a csoport egyik tagja még azt is megkérdezte, hogy milyen célt szolgál az új blokklánc: “Felvilágosítana valaki, hogy mire való ez az új verzió, vagy mit csinál?” A Coinbase egyik munkatársa meg is jegyezte: “Soha nem láttam még ekkora zűrzavart egy ilyen komoly ügyben.”

Egy ponton még a Terra feje, Do Kwon is összezavarodott:

“Összefoglalná valaki mi is most a probléma? Eléggé össze vagyok zavarodva.”

Az indulás napján egyébként a validátorok úgy döntöttek, hogy még 63%-os jóváhagyás mellett is visszatartják a blokklánc indítását, amíg Do Kwon rá nem bólint a dologra. A Terra vezérigazgatója végül jóváhagyta az indítást és megkérte a csoport többi tagját, hogy ők felügyeljék a hálózat indítását. „Egy ideje már nem csináltam, és elfelejtettem.” – írta Kwon.

Több probléma is felmerült az indulásnál

A beszélgetés alapján a csoport csak egy hónapra szándékozott elindítani a blokkláncot. Azt, hogy továbbra is csak egy hónapra terveznek-e, egyelőre nem tudni.

Az indulás óta számtalan probléma merült fel a blokklánccal, többek között különböző árképzési eltérések, illetve a tokenek nem megfelelő mennyiségben történő kibocsátása. Egyébként a beszélgetést kiszivárogtató THORmaximalist szerint a hibákat a csapatnak már sokkal korábban észre kellett volna vennie, ennek ellenére szerinte sikeres volt a projekt.

Ami talán a beszélgetést olvasva a legfrusztrálóbb, hogy a Terra még a blokklánc elindításakor is a Telegramot használta kommunikációra. Tény, hogy a kriptoszektorban ez az egyik fő üzenetküldő alkalmazás, viszont egy több mint 16 milliárd dollárt érő blokklánc elindításánál nem biztos, hogy a Telegramot kellett volna használni. A Do Kwon és a validátorok közötti teljes beszélgetés egyébként mindenki számára elérhető.