Hogyan lehet véget vetni a Bitcoinnak?

Saifedean Ammous a múlt hétvégén megtartott rigai bitcoin konferencián a monetáris politika és a bitcoin elterjedése közötti korrelációról beszélt. 

A rossz monetáris politika a bitcoin malmára hajtja a vizet

Ammous, a 2019-es Baltic Honeybadger bitcoin konferencián a „Hogyan lehet véget vetni a Bitcoinnak” című előadásán egy rendkívül érdekes szemszögből közelítette meg a bitcoin és a kormányok közötti kapcsolatot. Habár az előadás címe első olvasatra enyhén szólva provokatívan hat egy bitcoin konferencián, egyáltalán nem a bitcoin megsemmisítéséről szól. Mondjuk merész húzás is lett volna egy bitcoin támogatóknak szóló előadáson erről beszélni. De lássuk miről is szólt Ammous előadása.

A Bitcoin Standard című könyv szerzője arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy a monetáris politika óriási hatással van a bitcoinra. Azonban nem a szabályozás szempontjából közelítette meg a kérdést. Inkább arra összpontosított, hogy milyen monetáris politika készteti leginkább az embereket a kriptovaluták használatára. Ha az emberek azt veszik észre, hogy országuk pénzügyi rendszere javul, csökken az infláció és a pénzáramlásra vonatkozó korlátozások száma, akkor kevesebb eséllyel fognak alternatív fizetőeszközök után kutatni. Másrészről viszont az egyre sűrűbben bekövetkező válságok és az egyes országokat sújtó hiperinfláció sok embert ösztönöz a kriptovaluták használatára. A szerző Venezuelát is felhozta, mint a hiperinfláció által előidézett bitcoinláz iskolapéldája.

Itt megtekinthetitek a teljes prezentációt:

Hatalmas hibára van szükség az emberek bizalmának elveszítéséhez

Ammous a fent említett feltevésekből kiindulva arra a következtetésre jutott, hogy a bitcoin sokkal jobban függ a kormányoktól, mint gondolnánk. A hagyományos fizetőeszközök alternatívájaként, a bitcoinnak arra van szüksége, hogy az emberek egyre kevésbé bízzanak országuk pénzügyi rendszerében. Addig, amíg nem elég rossz a helyzet, a legtöbb ember nem fog hátat fordítani annak a rendszernek, amelyet egész életében ismert. Ez persze nem azt jelenti, hogy a pénzügyi rendszer összeomlása az egyetlen motiváló tényező a bitcoin használatára, azonban az embereknek szükségük van egy szikrára, amely a kriptovaluták pártjára állítja őket. Ez a szikra számos formát ölthet. A hiperinflációtól kezdve a bankok állami pénzből való kimentéséig szinte bármi szóba jöhet. A lényeg az, hogy a decentralizált valuták előnyei egyre nagyobb jelentőséggel bírjanak.

Attól valószínűleg nem kell tartanunk, hogy bármely ország pénzügyi politikája a közeljövőben olyan útra térne, amellyel az emberek túlnyomó többsége meg lenne elégedve. Mindaddig, amíg ez nem következik be, a bitcoin és a többi kriptovaluta szép lassan araszol előre, egyre nagyobb követőtábort tömörítve maguk köré.