Hogyan manipulálta a Jump Trading az UST árfolyamát

A chicagói székhelyű Jump Trading kereskedőcéget azzal vádolják egy május 9-én benyújtott csoportos jogi keresetben, hogy egy évvel az összeomlás előtt manipulálta az algoritmus alapú stabilcoin, a TerraUSD (UST) árfolyamát. Ez egy újabb fejezet abban a folyamatban lévő nyomozásban, amit a new york-i szövetségi ügyészség folytat a Terraform Labs ellen.

A kereset szerint a Jump Trading és vezetője, Kanav Kariya megsértette az árutőzsdei törvényt és más CFTC-szabályokat, valamint tevékenysége törvénysértő a jogalap nélküli gazdagodás általános joga szerint is.

A Jump Trading állítólag titkos megállapodást kötött a Terraform Labs (TFL) társalapítójával, Do Kwonnal, hogy 2021. május 23. és 27. között manipulálják az UST árfolyamát. Kwon azt mondta a befektetőknek, hogy a kölcsön segítene a likviditás megerősítésében a “gyenge” teljesítmény miatti aggodalmak közepette.

A kereset továbbá azt is állítja, hogy cserébe a Jump Trading több mint 61,4 millió LUNA tokent kapott az akkori piaci árhoz képest több mint 99%-os árengedménnyel. Ezeket a Jump később 1,28 milliárd dollár nyereséggel értékesítette tovább. Egy alkalommal a Jump állítólag darabonként 0,40 dollárért tudott LUNA-tokeneket vásárolni, miközben a nyílt piacon 90 dollárért kereskedtek vele.

A Jump Trading manipulációt a SEC és a new york-i ügyészek is vizsgálják

Ez a nemrégiben indított per a legfelsőbb amerikai szabályozó hatóságok aggodalmait tükrözi. A Kwon elleni perben a SEC azt gyanította, hogy egy titkos kereskedő cég, valószínűleg a Jump Trading, egyszer már megmentette az UST árfolyamát 2021. májusában, amikor az rövid időre 1 dollár alá esett. Furcsa módon néhány nappal később vissza tudott kapaszkodni 1 dollár környékére.

A SEC meg nem nevezett forrásai azt állították, hogy a Jump Trading több mint 1,2 milliárd dollár nyereséget szerzett a Terraform Labs-tól privát módon kapott LUNA tokenek különböző árengedményekkel történő értékesítéséből. Ez a számadat Kim perében is megismétlődik.

A new york-i ügyészek emellett azt is vizsgálják, hogy a Jump Trading manipulálta-e az UST árfolyamát. A nyomozás során vizsgálják az alkalmazottak között a Telegramon küldött üzenetek tartalmát is.

A Jump Trading és a Terraform Labs állítólag megpróbálta leplezni az összejátszás tényét. De nem tudták eltitkolni, hogy a Jump Crypto társalapítója, Kanav Kariya egykor a Luna Guard Foundation (LGF) vezetői tanácsában foglalt helyet. Az LGF érthetetlen módon 52 000 bitcoint utalt át a Jump Tradingnek a Terra token árfolyam-rögzítésének megmentésére tett állítólagos erőfeszítései során. Úgy tűnt, hogy ezek a bitcoinok nem sokkal később nyomtalanul eltűntek.

Jump Trading

Még mindig nincs feltárt bizonyíték arról, hogy a Jump Trading mit csinált ezzel az 52 000 bitcoinnal.

Érdekes módon a fő felperes Taewoo Kim a Jump Crypto több milliárd dolláros anyavállalatát, a Jump Tradinget perli. Egy győzelem a mesésen nyereséges anyavállalat ellen minden bizonnyal előnyös lenne a későbbi behajtás szempontjából.

A Jump egy tízmilliárd dolláros pénzügyi intézmény Chicagóban. Évtizedek óta működtet market-making és kvantitatív kereskedési műveleteket, de csak nemrég, a 2017-es ICO-boom után kezdett saját kriptokereskedésbe.