Hogyan működik a Chia / XCH farmolás?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Chia hálózat egy olyan környezetbarát kriptovaluta hálózat, amelyen a farmolás szabad számítási kapacitás használata helyett szabad tárolókapacitás segítségével lehetséges. Az érme egyedülálló PoST (Proof of Space and Time) protokollja elvileg mind a bitcoin és az ETH PoW, mint a számos altcoin, például a Cardano PoS algoritmusánál energiatakarékosabb. Ebből kifolyólag a chia bányászatot, alacsony energiaigénye, és ezáltali környezetkímélősége miatt, nem is bányászatnak, hanem farmolásnak szokás nevezni.

A Chia érme farmolásába tehát mindenki beszálhat egy HDD vagy SSD használatával,  anélkül, hogy sok százezer forintba kerülő GPU-kat, vagy akár több millió forintba kerülő bányász rigeket kellene vásárolnia. A  hatékony farmoláshoz mindössze egy olyan laptopra vagy PC-re van szükség, ami legalább 1,5 GHZ-es processzorral, 2GB-nyi RAM-mal és 1TB tárhellyel rendelkezik.

Ezek közül az első kettő már 4-5 évvel ezelőtt is benne volt még a legalalapszintűbb irodai gépekben is, így ezek semmiképpen nem jelenthetnek problémát. Ami az 1TB tárhelyet illeti, itt azért előfordulhat, hogy valaki anno személyes felhasználásra csupán 500 GB méretű HDD-t vásárolt, de a mai gépek túlnyomó részéhez már jellemzően jár az 1 TB méretű, vagy annál nagyobb HDD. Elvi szinten pedig már 300 GB tárhellyel is lehet XCH-t bányászni, de a gyakorlatban így annyira lassú a folyamat, hogy nincs értelme belevágni.

Amennyiben pedig valaki kifejezetten a farmolás miatt gondolkozna új HDD vásárláson, a GPU áraknak csupán töredékével kell szembenéznie, hogy az ASIC rigek árairól ne is beszéljünk. Fontos észben tartani mindenesetre, hogy a Chia farmolás durván terheli a HDD-t. Egyes felhasználók beszámolói alapján a gyengébb HDD-k éjjel nappali farmolás esetén akár 3-4 hónap alatt is bedobhatják a törölközőt, míg normál körülmények között akár 5-10 évig is működőképesek lehetnek. Sőt.

5 perc alatt elkezdhetünk farmolni

Ha ez megvan, csupán néhány perc alatt bárki letöltheti a Chia blokklánc alkalmazást a project hivatalos weboldaláról, vagy hozzáértőbbek akár GitHubról is. A hivatalos farm alkalmazást letöltve, majd ahhoz egy kriptotárcát rendelve, avagy létrehozva, már készen is vagyunk. A Chia farmolás sebessége a rendelkezésre bocsátott tárolóhely kapacitástól függ, egy blokk hitelesítéséért pedig 2 érmével jutalmaz minket a hálózat.

Érdemes megjegyezni, hogy számos más kriptóval ellentében a Chia farmolás csak egyénileg lehetséges, vagyis nem szükséges semmilyen sokszereplős poolba való belépéssel bonyolítani az életünket. Bár ez eredetileg szándékos volt a fejlesztők részéről, a nagyobb decentralizáció érdekében, már dolgoznak egy hivatalos pool protokollon, amely segítségével a jövőben a hálózat tagjai egyesített erővel, hatékonyabban farmolhatnak.

Végezetül néhány tipp a legjobb komponensekről azoknak, akik esetleg külön setuppal futnának neki a Chia farmolásnak. Processzornak ár-érték arányban a legjobb választásnak az Inter Core 5-ös széria tagjai tűnnek, amelyekhez 40-60 ezer forintért hozzájuthatunk. Bár elsőre logikusnak tűnhet csak a gyorsabb adatátvitelű SSD-ket használni, az algoritmusból adódóan az a legelőnyösebb, ha HDD-ket és SSD-ket is használunk egyszerre.

1 TB HDD körülbelül 15 ezer forint körüli összegbe kerül, 2 TB tárhellyel pedig egyszerre akár hat gráfon is dolgozhatunk. A 2 TB HDD-hez az optimális sebességű farmolás érdekében érdemes venni egy 300-500 GB-os SSD-t is.

Ami a RAM-ot illeti, az közvetlenül semmilyen mértékben nem befolyásolja a bányászsebességet, közvetetten azonban befolyásolhatja. 2GB RAM nem fogja tudni megfelelően kezelni a gépünkön lévő 2,5 TB tárhelyet, így érdemes beruházni 4 vagy akár 8 GB RAM-ba, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett. Ez szintén olyan 15 ezer forint körüli összeg.

Ami magát az XCH érmét illeti, bár a jelenlegi kedvezőtlen környezetben egészen 280 dollárig zuhant, korábban már 1600 dolláron is járt, így mindenképpen lehet benne jövőbeni újbóli növekedési potenciál. Különösen ahogy egyre jobban és jobban előtérbe kerül a környezetvédelem a kripto világban is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.