Hogyan segíthet egy második világháborús logisztikai módszer a Bitcoin bányászoknak?

Ahogy közeledünk a 2024-es feleződéshez, a Bitcoin bányászok megpróbálnak új stratégiákhoz folyamodni, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal tudjanak működni a bekövetkezte után is. Ennek során egyesek odáig jutottak, hogy egy második világháborúban használt ellátási lánc logisztikát vettek alapul. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is jön ez a képbe, tekerjünk vissza mintegy 70 évet. 

A második világháború alatt a szövetségesek korlátozott kapacitással és erőforrásokkal rendelkeztek a csendes-óceáni és atlanti hadszíntéren a háborús erőfeszítések támogatására szolgáló felszerelések és ellátmányok előállítására. Ez azzal indokolható, hogy az európai hadszíntéren az ellátási lánc prioritást élvezett, így az említett helyeken folyamatos utánpótlási nehézségekkel küzdöttek. A korlátozott nyersanyagkészletek és a gyárak termelési korlátjai miatt a katonai tervezőknek szükségük volt egy olyan ellátási lánc optimalizálási módszerre, amellyel a lehető legnagyobb értékű ellátmányt tudták előállítani a szárazföldi csapatok számára.

Egy George Dantzig nevű matematikus gyakorlati algoritmust hozott létre az ellátási lánc tervezési korlátjainak optimalizálására. A megalkotott szimplex módszerrel így képesek voltak a kínálat maximalizálására, vagy a termelési költségek minimalizálása. A módszer főként az összetett optimalizálási problémákra ad megoldást, és még napjainkban is használják, például a Bitcoin bányászatban. A Balmy Mining, amely egy kitalált vállalkozás, szolgál a módszer bemutatására.

A szimplex módszer a gyakorlatban

A vállalkozás elemezte az egyes bányászrig modelljeinek teljesítményét és hatékonyságát, ami egy lineáris programozásdöntési modellhez hasonló lépés. Az optimális teljesítménybeállításainak folyamatos tesztelésével maximalizálni tudta a bányászati bevételeit. Például, ha 72 dollár/PH/nap fix hashárat használunk, a Balmy Mining flottájában mindkét M30-as modellnek teljes kapacitással kell működnie a profit maximalizálása érdekében.

A bányászoknak azonban alkalmazkodniuk kell a hashár ingadozásához, és ennek megfelelően kell szabályozniuk működésüket. Egy olyan forgatókönyv esetén, amikor a hálózati nehézség nő a Bitcoin árfolyamának változatlansága mellett, és a hashár 50 dollár/PH/napra csökken, a Balmy Miningnak csökkentenie kell az energiafelhasználását. Az így felgyülemlett felesleges energiát ezután el tudja adni, vagy felhasználni más bányászati berendezéseinek működtetéséhez.

A második világháborús ellátási lánc modelljének alkalmazása azt mutatja, hogy egy átfogó hatékonysági elemzés segíthet a bányászoknak megbirkózni a Bitcoin árfolyamának és a hashár változásaival. Ezáltal optimális hozamot biztosíthatnak a működésükből, különösen a 2024-es Bitcoin feleződés közeledtével.