Hogyan védjük meg adatainkat bitcoinnal történő kereskedés során?

Amennyiben nem vagyunk elég óvatosak, a bitcoinnal való kereskedésünk során adatokat szerezhetnek meg rólunk, amiket könnyen ellenünk is használhatnak. Ennek elkerülése érdekében vegyünk pár megoldást arra, hogyan tudjuk biztonságosan adni-venni a digitális eszközeinket.

A bitcoin privát fogadásának legfontosabb része, hogy elkerüljük a címek többszöri felhasználását

Amennyiben asztali vagy mobiltárcával rendelkezel, akkor minden egyes feladó számára manuálisan hozz létre címet. Ennek az előnye, hogy bármelyik tárcával meg lehet csinálni, ellenben a címek generálása és elosztása időigényes lehet.

Ha vállalkozásod vagy weboldalad van, akkor se ess kétségbe, hanem a következőket ajánlatos tenned. Használj egy nyílt forráskódú megoldást, mint a BTCPayServer vagy a SatSal, amelyek segítségével minden egyes feladónak új címet generálhatsz. Léteznek hosztolt verziók is, például a Voltage, de akár saját magad is hosztolhatsz a saját hardvereden.

Amennyiben ismered az ügyfeleket, akkor újrafelhasználható kódokat is használhatsz. Ezzel a változattal egy statikusnak tűnő kódot teszel közzé, viszont ezzel a fizető egy egyszer használható címet tud csak generálni, amelyre nyugodtan utalhatsz. Ebben az esetben például a Samourai Walletet Android készülékre, vagy asztali számítógép estén a Sparrow Walletet lehet alkalmazni.

Az adatvédelem maximalizálása

Amennyiben összeget utalsz egy olyan tőzsdére, amely tisztában van a személyazonosságoddal, akkor biztosak lehetnek abban, hogy a finanszírozási tranzakciók bemenetei is a te tulajdonodban vannak.

Az adatvédelem javításának egyik módja, hogy olyan tranzakciókat végezzünk el, amelyek csökkentik a láncon lévő elemzések sikerét. Számos megvalósítás létezik különböző mechanizmusokkal a résztvevők összehozásában.

Vegyük például a CoinJoin-t, más szóval a cointársítást, amellyel visszakövethetetlenné tehetjük a tranzakcióinkat, így a bitcoin felhasználóinak nem kell felfedniük a kilétüket. A módszer során amennyiben két tranzakciót lebonyolítani kívánó személy közösen végzi el azt, akkor az adataik ismeretlenek maradnak. Továbbá ott vannak a CoinSwapp-ok. Ezek során két felhasználó érméket cserél, amelyek két, egymástól független tranzakcióként jelennek meg a láncon.

A Lightning Network továbbá sabmarine swap-eket is lehetővé tesz, amely könnyebbé teszi a Bitcoin blokkláncról a pénzeszközök lightning hálózati csatornákra történő ki- és beutalását. Ez egyetlen tranzakcióként jelenik meg a Lightning Networkből származó értékcserék nélkül.

A bitcoin magáncélra való költése

Az egyik legprivátabb módja a bitcoinod elköltésének az, ha árukat és szolgáltatásokat veszel belőle.

Amennyiben vissza kell térned a fiat valutákhoz, akkor vannak magánjellegűbb módszerek is, mint egy szabályozott és központosított tőzsde igénybevétele. Vannak decentralizált tőzsdék, mint például a Bisq, amely összeköti a bitcoinok vásárlóit és eladóit, és közvetíti a cserét különböző fiat fizetési módokért.

Végezetül ott van a Bitrefill és a PayWithMoon, akik ajándék- vagy hitelkártyát kínálnak ügyfeleiknek vásárláshoz, amelyek használata általában nem igényel bankszámlát.

Érdemes megemlíteni, hogy az összes keveréke a legoptimálisabb, hogy megvédjük személyes adatainkat a bitcoinnal történő kereskedés során. De ami a legfontosabb, hogy gondold végig kitől szeretnéd megőrizni a magánéletedet, és ennek megfelelően tudsz választani.