Döntéshelyzet előtt a bitcoin tulajdonosok

A Tesla bitcoin eladásának híre szinte meg sem érintette a bitcoin árfolyamát. Vajon végre fellélegezhetnek a bitcoin tulajdonosok?

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Az elmúlt hét nap eseménydúsan telt, és szerencsére a hét nagy részét zöldben zárta a kriptopénz piac. A teljes kriptovaluta piaci kapitalizáció visszaszerezte az áhított 1000 milliárd dolláros szintet, és jelenleg 1,1 billió dolláron áll. Emögött a piac egészére kiható jelentős növekedés áll. A heti csúcsot szerdán jegyezték fel, amikor a bitcoin árfolyam 24 ezer dollár fölé emelkedett.

A Coinbase kriptotőzsdével való hosszadalmas versengése után most kiderült, a Binance tárolja a legtöbb bitcoint a világon. Néhány héttel ezelőtt CZ továbbá azt is elárulta, hogy a medvepiac lényegében csak további terjeszkedésre ösztönözte őt és vállalatát. Meg is szaporította partnerségi kapcsolatait.

A Minecraft alkotói felhagynak a játékon belüli NFT-k támogatásával. Az egyik legnépszerűbb számítógépes játék – a Minecraft – nem támogatja a játékon belüli, nem helyettesíthető tokeneket. A Minecraftot birtokló cég azt mondta, hogy az NFT-támogatás engedélyezése megosztaná közösségüket. Ezt a helyzetet pedig nem akarják megengedni.

Tesla eladta a bitcoinjai nagy részét

Az idei negyedéves eredményjelentésben a Tesla felfedte, hogy a Bitcoin készletének körülbelül 75%-át eladta. Ez elkerülhetetlenül megrázta a piacot, és feltehetőleg emiatt is esett az árfolyam az elmúlt hónapok során 20 000 dollárig. Érdekes módon a hírre adott piaci reakció meglehetősen visszafogott volt. Tekintettel a hír nagyságrendjére és az esés mértékére ez a helyzet tovább erősíti azt az uralkodó narratívát, hogy a folyamatban lévő fellendülés akár folytatódhat tovább is.

Szerdán a Bitcoin árfolyama körülbelül 3%-ot esett a Tesla bejelentését követően, de innen vissza is korrigált. Jelenleg is közel egyhavi csúcsához közel van az árfolyam, ami azt jelenti, hogy a bitcoin tulajdonosok nagy részét nem rázta meg túlságosan a bejelentés.

Összehasonlításképpen, amikor tavaly bejelentette a Tesla, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint, a kriptovaluta árfolyama azonnal majdnem 3000 dollárral megugrott. Ezzel akkoriban pedig új történelmi csúcsra, 43 000 dollár fölé emelkedett a bitcoin. Tulajdonképpen a Tesla lépése akkor engedélyt adott más vállalkozásoknak, hogy kriptót helyezzenek el a mérlegükben. Majd sok nagy intézményi befektetőt, valamint kis- és közepes kapitalizációjú társaságot láttunk özönleni a piacra onnantól kezdve. Az eladás azonban nem okozott pánikszerű eladást. Sőt. Ne feledjük, hogy még mindig százmilliós nagyságrendben tart a cég Bitcoint, így nem lehet azt állítani, hogy lemondtak volna a kriptopénzről.

Musk azt mondta, hogy az eladás nem a bitcoinról mond ítéletet, csak egy cashflow játék. És úgy tűnik, a piac elfogadta a szavait. A hír után 24 órával ugyanis a Bitcoin árfolyama már stabilizálódott is.

Döntés előtt a bitcoin tulajdonosok

A jelenlegi 23 000 dollár alatti szintet tartani kellene a heti záráskor, ahhoz, hogy a Bitcoin tulajdonosok nyugodtan lélegezzenek, figyelmeztetnek az elemzők. A BTC USD pár egy kritikus zónában kereskedik, az 50 napos és a 200 hetes mozgóátlagok (MA) még mindig nem változtak át az ellenállásból támasszá.

Döntés előtt a bitcoin tulajdonosok

Az elemzők kitartottak a heti gyertya mellett, hogy meghatározzák a Bitcoin legújabb emelkedő trendjének erősségét, amely egy ponton 25%-os heti növekedést is mutatott.

A 200 hetes MA támaszként történő visszatéréséhez a BTC-nek 22800 dollár feletti heti zárást kell produkálnia – írta a népszerű kereskedő és elemző, a Rekt Capital.

A jövő héten döntés előtt áll a bitcoin, ami után vagy 30-40 ezer vagy 12-15 ezer lesz a bitcoin árfolyam. Az emelkedéshez a heti zárásnak 22 400 dollár felett kell teleljesítenie – mondta a Twitter követőinek egy másik kereskedő, Jibon. Mindeközben pedig ragaszkodott ahhoz az előrejelzéséhez, hogy a fellélegzés rallyja akár 40 000 dollárig is meg fogja hajtani a BTC-t, mielőtt egy újabb makroszintű mélypont beállna.  Jibon emlékeztetett, hogy a Bitcoin még mindig medvepiacon van, ami akár 2023-ig is kitarthat. Így a jelenlegi árfolyam kilátások döntéshelyzet elé állíthatja a bitcoin tulajdonosok egy részét, akiknek a közeljövőben likviditásra lesz szüksége a közelgő recesszió miatt.

Erősödő dollár a gyengülő bitcoin ellen

Miközben az amerikai dollárindex (DXY) 20 éves csúcsok alatt konszolidálódott, az elemzők egy hosszú távú parabolikus emelkedő trendre vártak. Az USD, továbbra is egyértelműen fordítottan korrelál a kriptoeszköz teljesítményével.

Erősödő dollár a bitcoin ellen

De mi történik majd, ha a DXY parabolikus pályája letörik? A gyengébb dollár mindenképpen pozitívan hathat majd a kockázatos eszközökre.

Parabolikus DXY

Altcoin hírek

6 hetes csúcson az Ethereum

Az Ethereum Foundation egyik tagja, Tim Beiko arról beszélt, hogy szeptember 19-én végre megtörténik az annyira várt átállás az Ethereum új hálózatára. Ez lenne tehát az a nap, amikor a világ legnagyobb okosszerződéses blokklánca átáll az energiaigényes proof-of-work konszenzusról a jóval környezetbarátabb proof-of-stake mechanizmusra. Beiko bejelentése óta az ether árfolyama több mint 20%-ot emelkedett és egy hónapos csúcsra ért.

Vitalik Buterin időközben azt is elárulta, hogy az Ethereum 2.0 egyesítésével kapcsolatos munka 90%-ban már kész van. Ezzel gyakorlatilag véget ér a Proof of Work korszaka a protokollban, és a rendszer áttér a Proof of Stake-re. Ez a lépés jelentősen csökkenti a kibocsátási arányt és a piacra kerülő ETH kínálatot.

ETH kitörés

A hírre reagálva július 20-án elérte az ETH az 1620 dolláros csúcsot, ezt követően az árfolyam július 21-én a korai kereskedési órákban azonban 1463 dolláros mélypontra süllyedt, bár azóta visszakúszott az 1500 dolláros támasz fölé.

Az Ether július 21-i visszalépése azonban mindenképpen pozitív fejlemény. Bár az ETH tovább is haladhatna feljebb, mégis inkább sokkal egészségesebb lenne, ha a piac megnyugodna egy ekkora kitörés után. Rekt Capital elemző szerint az alsó narancssárga terület ismételt tesztelése csak növelné a folytatás valószínűségét.

A július 21-i visszatesztelés pedig igazodik ehhez a kilátáshoz, és egyben a közeljövőben 1700 dolláros emelkedés lehetőségét is sugallja.

A július 20-i lépés azonban nem állított fel új csúcsot, és a július 21-i esés sem hozott létre új mélypontot a grafikonon. Nagy kérdés, hogy a mostani gyertya iránti kereslet tartós-e.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre.

Az adás eheti vendége Martin Csaba független filmes, aki a Hodlers című kriptovalutákról szóló magyar vígjáték sorozat rendezője és forgatókönyvírója. Csaba megosztja velünk, hogy hogyan került kapcsolatba ő maga a kriptopénzekkel 2017-ben, és hogy miként is jött a Debrecenben forgatott sorozat ötlete, és megosztja, hogy a sorozat szereplőinek milyen kapcsolatai vannak a kriptovalutákkal.

A BitcoinBázis most már két újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon és a TikTokon!