Csak a hrivnya lehet törvényes fizetőeszköz, de tisztességes bitcoin szabályozást ígér az ukrán jegybank

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) hivatalos közleményében a következő évre vonatkozó pénzpolitikai alapelveiről adott ki részleteket, és hosszan tárgyalja az országban elindult kriptovaluta szabályozás előnyeit és kockázatait.

A jegybank kihangsúlyozza, hogy az NBU elismeri a digitális eszközökhöz kapcsolódó technológiai újítások forradalmi jelentőségét, számos olyan potenciált látva bennük, ami javítja például a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést és fokozza az utalási piacokon a versenyt.

Az NBU szerint az olyan kriptók, mint a bitcoin (BTC) egyelőre nem voltak jelentős hatással az ukrán monetáris politikára és a pénzügyi stabilitásra köszönhetőn a viszonylag korlátozott adaptációs szint és a magas áringadozás miatt.

Ugyanakkor a központi bank bízik abban, hogy az elfogadottság növekedése mitigálni fogja a kriptovaluták árfolyam ingadozását, továbbá tenni fog olyan lépéseket, ami egy esetleges magasabb elfogadottság esetén megőrzi az ország pénzügyi stabilitását. Az egyik első lépés, hogy az NBU fokozott figyelmet fog fordítani a kriptográfia eszközök rapid elterjedése esetén felmerülő kockázatokra, különös tekintettel a stabilcoinokra.

A bank elismeri, a kriptovaluták potenciális kockázatot jelentenek a nemzeti fizetőeszközre és segítségükkel egy az NBU felügyeletén kívüli “párhuzamos pénzforgalom” alakulhat ki. További kockázatok közé tartozik a bank szerint a külföldi tőke kiáramlása, a pénzmosás miatt aggályok, valamint a hagyományos banki szolgáltatások háttérbe szorulása.

Az említett kockázatok minimalizálása érdekében az NBU megtesz minden tőle telhetőt, hogy az ukrán hrivnya maradjon az egyetlen törvényes fizetőeszköz Ukrajnában, hozzátéve, hogy a jegybank továbbra is elkötelezett a kriptográfiai eszközök népszerűsítése mellett:

A Nemzeti Bank erőfeszítéseket tesz egy olyan rendszer kiépítésére, amely átlátható és érthető állami szabályozást biztosít, amely elősegíti a digitális eszközök tisztességes és hatékony forgalmának kialakulását.

Az NBU közleményében megjegyzi, nem zárja ki egy jegybanki digitális pénz (CBDC) bevezetésének lehetőségét, és ezért szoros figyelemmel követi a téren zajló nemzetközi fejlesztéseket.

Az ukrán parlament még szeptember 8-án fogadta el a digitális eszközökről szóló törvénytervezetet, amiben jogilag elismeri a bitcoint és társait. Ugyan törvényes fizetőeszköz státuszt nem kapott a BTC, de a jogszabályok továbbra is lehetővé teszik a titkosításon alapuló utalásokat. Ennél több információ egyelőre nem áll rendelkezésre, de valószínűsíthető, hogy a keleti szomszédunknál a következő hónapokban kijön az egységes adótörvény is a kriptókra.