Huobi, Poloniex és Binance átvette a Steemit blokklánca fölött az uralmat az ügyfelek tokenjeit használva

És újra kezdjük a cikket egy mantrával: nem a te privát kulcsod, nem a te tokened. Ha egy tőzsdére bízod a tokened stakelését és lekötöd X időre, akkor a tőzsde végső soron azt csinál vele, amit akart. Ahogy Justin Sun és kínai tőzsdés haverjai, a Huobi, Poloniex és Binance is tette azzal, hogy forkolták a Steemit blokkláncát.

Történt ugyanis, hogy a decentralizált blogger platform Steemitet integrálta Justin Sun, a Tron alapítója azzal, hogy felvásárolta a Steemit Inc. céget. Erről írtunk korábban. Közben a Steemit fejlesztői, félve attól, hogy Sun és haverjai túlságosan nagy befolyásra tesznek szert a hálózaton és azt a saját érdekeikre használják, aktiváltak egy soft forkot, ami deaktiválta a Steemit és a Tron tulajdonában lévő tokenek szavazóerejét, így biztosítva a decentralizáció fenntartását.

A Steemit natív blokklánca, a Steem proof-of-stake protokollú, ahol kis számú “tanú” szavazataival biztosítják a hálózatot, ők döntenek a hálózati fejlesztésekről, forkokról stb. A szavazatokat a birtokolt tokenek száma alapján osszák fel.

A fejlesztők akcióját Sun és a Tron ártó támadásnak titulálta és a Binance, Huobi és Poloniex (ami szintén Sun tulajdona) platformokon stakelt ügyfél letét STEEM tokeneket arra használták, hogy leváltsák a top 20 tanút, ezzel garantálva a többségi szavazatszámot a hálózaton.

Vitalik Buterin, az Ethereum (ami hamarosan PoS-re tér át) társalapítója a helyzetről így írt:

A Steem DPOS-t [decentralized proof f stake protokollt], nyilvánvalóan a letétesek pénzeszközeit mozgósítva a nagy tőzsdék vették át. Valaki meg tudja erősíteni /tud részleteket? Úgy tűnik ez az első “de facto megvesztegetési támadás” a token alapú szavazások esetében (a megvesztegetés lényege, hogy a tőzsdék bizonyosságot nyújtanak a hodlereknek és elveszik a szavazatukat)”

A közösség, Steemit fejlesztők és saját közössége nem hagyta annyiban a pofátlan hatalomátvételt. Sokan a tőzsdéről a STEEM tokenjeik kivonásával fenyegetőznek, a Steemitnél pedig már meg is van az áldozata az eseménynek: lemondott Andrew Levine, a Steemit kommunikációs vezetője, illetve a projekt fejlesztői, Michael Vandeberg és Steve Gerbino.

A Huobi alelnöke, Ciara Sun kiállt a döntés mellett és támogatja a Tron és Sun döntését, mert ezzel marad “biztonságos a hálózat”. Changpeng Zhao viszont tweetjében arról írt, hogy nagy valószínűséggel visszavonják a szavazatukat, amit saját szavai szerint 4:00 órakor meg is tett.

A tweetet kommentálta Sun is azt állítva, hogy nem állt szándékukban átvenni az irányítás a Steemit blokklánca fölött. Így egy nap távlatában inkább tűnik tűzoltásnak.

A STEEM token árfolyama írás idején 0.18$, 24 óra alatt 3.57%-ot erősödve.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük