Steemit – a blokklánc alapú közösségi média

A Steemit egy blokklánc alapú közösségi média, amit 2016-ban hoztak létre és mára több, mint 1 millió felhasználója van. Modelljében rendkívül hasonlít a Reddit-re.

Itt is a blogolás, saját hírek, képek és tartalmak megosztása van a középpontban. A megosztott tartalmak értékét a bezsebelt upvote-ok (magyarosan ‘felszavazások’) adják ami után pénzjutalom jár a felhasználónak.

Steemit több saját kriptodevizával működik. Név szerint a Steem, Steem Dollar és a Steem Power. A Steem jelenleg a 37. helyet fogalja el a Coin Market Cap kapitalizációs listáján, ami jelenleg 250M USD.

Steemit

A Steemit-ről

A Steemit újradefiniálta a közösségi médiáról alkotott képet. Egy olyan közösségi/gazdasági rendszert épít, amely jutalmazza a felhasználókat a véleményük és meglátásaik megosztásáért.

Maga a platform és a blokklánc mögött egy privát cég áll és nem csak random programozók egy csoportja. Székhelye New Yorkban van.

A Steemit.com oldal jelenti magát a platformot a blogoláshoz és a közösségi médiához, amely egyben az ökoszisztéma legfőbb eleme. A Steem (szimbóluma a STEEM) pedig a kriptodeviza a platformnak a motorja és olaja. A STEEM kriptopénz könnyen és gyorsan utalható vagy lehet átváltani más kriptopénzre, mint bitcoinra is.

Regisztráció menete

Ha valaki szeretné a Steemit-et használni az könnyen megteheti mivel a regisztráció ingyenes. Csupán egy felhasználónévre és egy e-mail címre van szükségünk a regisztrációhoz. A Steemit indulásakor körülbelül 2 nap alatt hoztak létre egy felhasználói fiókot, de most már 1-2 hetet kell várni, amíg megkapjuk felhasználói fiókunkat.

E-mail-ben értesítenek, ha létrejött a fiókunk és egy az e-mail-ben szereplő linkre kattintva az oldal automatikusan generál nekünk egy körülbelül 50 karakteres jelszót, amit érdemes nagyon nagyon megjegyezni, senkinek nem megmutatni és leírni egy papírra. Elvesztése esetén nem tudunk új jelszót generálni a fiókhoz, így maga a felhasználói fiók is elveszik.

A belépés után kezdjük el felfedezni a Steemit érdekes világát. Több mint valószínű, hogy itt mindenki megtalálja a saját ízlésvilágának való tartalom témákat.

Maga a platform nincs túlbonyolítva, egyszerűen kezelhető, átlátható és gyors. A Facebook a az összetett fiókjával a nyomába se ér.

A Steemit főoldala így néz ki:

A Steemit monetáris modellje és kriptovalutái

A Steemit kriptók és monetáris rendszerével kapcsolatban 3 alternatívával kell megismernünk: a Steem (STEEM), Steem Dollar (SBD) és a Steem Power (SP) fogalmát. A platform működésének megértéséhez elengedhetetlen ezek ismerete.

Maga a wallet így néz ki:

Steem: a fundamentális egysége a Steemit blokkláncnak, az egész rendszer szíve. Az összes többi natív token értéke a Steemből vezethető le. A Steem likvid ezért könnyen lehet vele kereskedni, váltható és konvertálható Steem Dollárra vagy Steem Powerre. Az inflációs rátája 9% körül mozog, ami évente 0,5%-kal csökken, amíg eléri a 0,95%-os értéket.

A Steem árfolyama a piaci körülményeket, a platform elfogadottságát reflektálva 0,1 USD értékről egy év alatt felkúszott 2,7 USD értékre. Jelen pillanatban 0,8 USD körül mozog az árfolyama.

Steem Dollar(SD): A Steem Dollar hasonlóan a stabilcoinokhoz rögzített árfolyamon mozog, aminek az értéke az 1 USD-hoz konvergál pár centes kilengésekkel. Ez a Steemit platformnak a alapdevizája, amivel a felhasználók jutalmait kifizetik. Az árfolyam rögzítésének a célja egyszerű. Szükség van egy olyan stabil fizetőeszközre, ami állandó értéket képvisel (1 USD), hogy ezzel tudják a felhasználók jutalmait a közreműködésükért kompenzálni a közösségen belül.

Fontos tudni, hogy az árfolyamát direkt és mesterségesen tartják 1 USD értéken (lásd tether – USDT, vagy az A-Euro). Habár volt rá példa, hogy az árfolyama hirtelen 10 USD-re nőtt néhány hónap alatt (a decemberi rali hatására), de a Steemit eredendő célja 1 USD értéken tartani az árfolyamát.

Steem Power(SP): A Steem power sokban hasonlít a Steemre. Azzal különbséggel, hogy Steem power periódusosan működik. 13 hetes a power up és a power down periódus. Ez annyit jelent, hogy nem lehet azonnal átváltani.

Például, ha 130 Steem powert szeretnénk Steemre váltani az nem fog azonnal megtörténni. 13 hét alatt megy végbe a tranzakció. Minden héten az összeg 1/13-ad részét, azaz 10 Steem powert konvertál át Steemre a rendszer. Ezzel is biztosítják az árfolyamok stabilitását és a stabil átjárhatóságot.

A Steem power egyfajta ösztönző eszköz is a felhasználók számára arra, hogy hosszú távon tudjon működni a platform. A fenntartható fejlődés jegyében hozták létre.

A Steem power másik fontos tulajdonsága, hogy meghatározza a felhasználók szavazó/upvote súlyát. Egy poszt értékét az upvote-ok adják. Egyes felhasználók szavazatai különböző értékkel/súllyal bírnak. A posztra kapott jutalom, amit a felhasználók szavazatai alapján gyűlt össze Steem Dollárban kerül kifizetésre. Egy kezdő felhasználó szavazó értéke a Steem árfolyamához mérten 0,25 – 1 Steem Dollárcentet érhet.

Egy kurátor, aki 100 000 SP-t birtokol, annak a szavazata akár 100 Steem Dollárt vagy többet is érhet.

Steemit pénzügyi rendszere

A Steemit rendszerének működése, ha úgy nézzük, hasonlít a hőerőmű működési elvéhez. Ezt az alábbi ábrával tudom szemléltetni.

A Steem működése

Steem blokklánc folyamatosan létrehoz új Steem Tokeneket, amit hozzáad a jutalom alaphoz. A Steem jutalmazza a felhasználóit a hozzájárulásaikért, amit a közösségért tesznek. Az alapján, hogy az általuk megosztott tartalom milyen értékelést kapott.

Az érdekes és minőségi tartalmak készítése a legfőbb eszköze a felhasználóknak ahhoz, hogy Steem-et szerezhessenek. Emellett a kriptotőzsdéken is vásárolhatunk Steemet, illetve a felhalmozott Steem Power kamatozik is valamennyit.

A jutalomrendszer

A poszt alatt látható mennyi Steem Dollar gyűlt össze az adott poszton. Minden posztot egy hét után lezárnak és kifizetik a jutalmat. Amíg nincs lezárva a cikked addig értéke változhat a Steem árfolyama alapján.

Ha 100 SD gyűlt össze a poszton akkor az összeg 25%-át a szavazóknak fizetik ki a szavazati értékükkel arányosan szétosztva. 75%-ot pedig a poszt tulajdonosa kap. 50%-át Steem Dollárban a másik 50%-ot pedig Steem Powerben, ami növeli a tartalomgyártó szavazóértékét.

Mit fontos tudni a Steemit közösségről és a szavazó/upvote rendszeréről?

A Steemit sok kis közösségből és szubkultúrából áll össze egy nagy egésszé. Pont úgy, mint a Reddit.

Rengetek témát (topic) és címkét (tag) találhatunk az oldalon. Ha sikeresek szeretnénk lenni és pénzt keresni vele, meg kell értenünk hogyan működik a rendszer. Olyan témákban kell posztolnunk amiben minőségi tartalmat vagyunk képesek produkálni. Szükséges a szocializálódás, kommentálni, beszélgetni, hogy követőket tudjunk gyűjteni, akik majd upvote-ot adnak posztjainkra.

A megosztott tartalmakon érdemes címkéket használni, hogy a felhasználók könnyen megtalálhassák azt. A posztok mellett hasznos, informatív vagy vicces kommentek szerzői is jutalmat kapnak. Mivel a kommenteket is ugyanúgy lehet upvote-al jutalmazni, mint a posztokat.

Steemd.com

Steemd.com-on nyomon követheted a saját vagy bármelyik felhasználónak a történetét és egyéb információkat is megtalálsz az oldalon az adott felhasználóról.

Itt látható a szavazó erő és reputation/hírnév. Egy új felhasználó 25 reputation/hírnév ponttal indul. Ez az érték azt mutatja ki mennyire aktív és hasznos tagja a közösségnek. Posztok és kommentek után ez az érték egyre nagyobb lesz.

A szavazóerő

Csökken a szavazóereje a felhasználóknak minden egyes leadott szavazat után. Nem tudsz egy nap ezer upvote-ot adni. 100% upvote power/szavazó erővel korlátozott szavazatot lehet csak leadni. Körülbelül napi 10-20 darabot.

Ha a szavazóerő szintje eléri a 0%-ot körülbelül 1-2 hét mire újra 100%-ra töltődik. Ez folyamatosan töltődik fel, akkor is lehet szavazni ha visszatöltődött 10%-ra. Az első szavazat körülbelül 2% vesz le a szintből. Majd utána arányosan egyre többet, az ötödik szavazat nagyjából 7%-al csökkenti a szavazóerőt.

Megjegyezném ismét, hogy mivel blokklánc alapon működik a Steemiten nincs lehetőségünk az elfelejtett jelszó pótlására és megosztott tartalmat se tudjuk törölni, ha az felkerült a blokkláncra.

Kurátorok

A Steemitnek szerves részei a kurátorok vagy kurátori csoportok, akik a minőségi posztokat keresik és upvote-tal (hívjuk csak felszavazásnak) jutalmazzák azokat. Ezzel ösztönözve a felhasználókat a további minőségi tartalmak készítésére. Ezek a felhasználói fiókok egy átlagoshoz képest sokkal nagyon szavazóerővel rendelkeznek. Te is része lehetsz egy kurátor csoportnak, ha segítesz nekik minőségi tartalmat találni. Ezért cserébe természetesen a kurátor csoport megjutalmaz.

Minden felhasználónak lehetősége van felajánlani a saját szavazóerejét és szavazóértékét egy másik felhasználó számára. Ha a másik felhasználó szavaz használva a szavazóerőnket mi is kapunk jutalmat a szavazók között kiosztott részből. Akár egy kurátori csoportnak is átruházhatjuk a szavazóerőnket és értékünket. Sok felhasználó ajánlja fel ezt kurátori felhasználóknak, akik ezáltal válnak erős szavazókká.

A képeken jól látható egy kurátor és egy átlag felhasználó közötti különbség

Kurátor

Átlagos felhasználó

Szavazóbotok

Ha viszont az szeretnénk, hogy a mi posztunkat felszavazzák lehetőségünk van egy upvote botnak fizetni ezért. Ennek nagyjából 2,5-szeres megtérülése van. Példaként ha 10 SD-t fizetünk egy upvote botnak, hogy felszavazatot adjon a posztunkra, akkor a posztunkon megjelenik 25 SD aminek a 25% a szavazóké, a maradékot 75%-ot pedig megkapjuk 50% SD és 50% SP bontásban. Ezzel hozzávetőleg 9 SD és 9 SP ütheti a markunkat.

Minden felhasználó be tudja állítani, hogy a fiókja automatikusan adjon szavazatokat az általa követett felhasználók posztjaira, ezáltal ő is egyfajta szavazóbottá válhat.

Lehet a blogolásból jó pénzt keresni?

A Steemit főoldalán könnyen találhatunk posztokat, amik 200-500 SD-t érnek. Viszont ennél nagyobb összegeket is láthatunk összegyűlni a posztokon.

Sokat kell foglalkozni a Steemitel és nagy szociális hálót kell kiépíteni, ha mi is hasonló összegeket szeretnénk látni a posztjaink alatt. Ha elkezdjük használni a Steemitet semmiképp ne várjunk hasonló eredményt 2 hét alatt 50 követővel. Mint máshol, itt is nagyon sokat számít mennyi időt és energiát fordítunk a blogolásra.

Ha úgy gondoljuk, hogy minőségi tartalmat tudunk gyártunk érdemes lehet azt egy kurátori csoport figyelmébe ajánlani.

Pro és Kontra

+ + + + +

A Steem olyan blokkláncot használ, ami 3 másodpercenként képez új blokkot és tranzakciós költségek nélkül működik. Mindenki, aki hozzájárul Steemit blokklánc működéséhez az jutalmat kap, ha csak 1 centet is, de kap. Ez még mindig több, mint amit a többi közösségi média fizet a felhasználóinak (azaz, semmit).

A Steemit-nek egy erős közössége van, ami láthatóan gyarapodik. A regisztráció és a használata is teljesen ingyenes. Nincsenek rejtett költségei az oldalnak és nincs rajta reklám-cunami, mint a Facebookon.

– – – – –

A Steemit-et használni egyszerűnek tűnhet de nem is olyan könnyű azt jövedelmezővé tenni.
A legnagyobb kihívás felépíteni egy olyan követőtábort, amely rendszeresen felszavazza a tartalmunkat. Mint már tudjuk az upvote-ok alapján leszünk jutalmazva.

Akik nem jártassak a kriptopénzek és kriptotőzsdék világában azok számára nehézkes lehet megérteni a Steemit koncepcióját és a pénzfelvétel módját.

A felhasználói fiókban összegyűlt Steemet és Steam Dollárt a Binance és hozzá hasonló váltókban tudják csak átváltani például USD-re.

A Steem Dollár, a Steem power és a Steem mind különböző szerepet töltenek be a rendszer működésében. Ezért a Steemit monetáris rendszerének megértése problémát okozhat azoknak, akik nem jártasak a témában.

Végső gondolatok

A Steemit koncepciója egy új korszakot alkothat a közösségi médiában. Talán a decentralizált közösségi média még nem annyira népszerű, mint a hagyományos versenytársai, de a Steemit és a hasonló projektek a blokklánc technológia minden előnyét igyekeznek egy helyen egyesíteni és maximálisan kihasználni. Biztonságos, fenntartható, progresszív és nem korlátozza a szólásszabadságot. Ha a Steemit folytatja a fejlesztéseket és a növekedést akkor nem lehet számára határ. Pont, mint a Facebook esetében.

Ha érdekel a Steemit és szeretnéd kipróbálni akkor kattints ide.

Ha pedig már rajt vagy, kövesd a Bitcoin Bázist a Steemiten is. Hamarosan rendszeres tartalommal rendelkezünk ott is angolul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük