Idén eddig 10,000 új kriptovaluta ATM került kihelyezésre

Több, mint 10,000 egység új kriptovaluta ATM került kihelyezésre az idei év során. A legtöbb automata az Amerikai Egyesült Államokban került beüzemelésre, amely az összes jelenleg működő automaták számában is toronymagasan vezet. Az előkelő hely megszerzéséhez nem kevesebb, mint napi 48 ATM üzembe helyezésére volt szükség Amerikában.

Jelenleg összesen mintegy 24 030 kriptovaluta ATM működik világszerte. Ez 71 százalékos növekedés alig több mint fél év alatt, hiszen az év elején még csupán 13 993 volt szolgálatban. A 2020-as és a 2021-es év között 119 százalékos növekedés volt tapasztalható, ami ha az új automaták üzembe helyezése hasonló ütemben halad, könnyűszerrel elérhető, sőt felülmúlható idén is.

Ezek a számok azt jelentik, hogy idén egy átlagos napon 52 új kriptovaluta ATM került üzembe helyezésre. Emlékeztetőül, az Amerikai Egyesült Államok olyan szinten toronymagasan vezeti ezt a listát, hogy ebből az 52-ből mindössze négyet helyeztek ki az Egyesült Államokon kívül.

Akár dogecoinban is bankolhatunk már

Jelenleg 42 különböző gyártó digitális érme automatái érhetőek el a világ 75 különböző országában. A Coin ATM Radar adatai szerint a legnépszerűbb gyártó a Genesis Coin, ami a globális kriptovaluta ATM piac mintegy 40%-t birtokolja. A Genesis Coint szorosan követi a General Bytes 24%-al, míg a maradék 35 százaléknyi ATM számos kisebb gyártó között oszlik meg.

Bár az automatákat sokan a mai napig egyszerűen csak “bitcoin automatáknak” nevezik, valójában több tucat különböző kriptovalutát lehet adni és venni rajtuk keresztül, jellemzően például ether és litecoin érméket is.

Az Egyesült Államokban egyébként körülbelül 1800 olyan kriptovaluta ATM is üzemel, amely a dogecoinhoz is hozzáférést biztosít, minden bizonnyal Elon Musk legnagyobb örömére.

Magyarországon Budapesten kívül már 9 vidéki nagyvárosban is található kriptovaluta ATM. Ezen városok tetszőleges sorrendben: Budaörs, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár és Tatabánya. Az elérhető adatok szerint jelenleg összesen 54 kriptoautomata üzemel Magyarországon, ebből 30 Budapesten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.