Idén már 90 százalékot emelkedett a bitcoin árfolyama

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A bitcoin tovább tudta folytatni az előző hét elején megkezdett menetelésért, és az árfolyama az év eleji 30 ezer dollárról közel 90 százalékot emelkedett, így immár 56 ezer dollár körül mozog. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a jó hangulat folytatódni fog a kriptopiacon, hamarosan közelbe kerülhet a 65,000 dolláros mindenkori rekord. Bár a tavalyi év során a FED részéről elkezdett pénznyomtatás még idén is meg tudta tolni egyes vállalatok árfolyamait, a bitcoin ezzel együtt is kiemelkedően teljesített mint befektetés, számtalan hagyományos eszközt magabiztosan maga mögé utasítva.

A Bitcoin árfolyama az április 14.-i csúcs után erős negatív tendenciába váltott át, majd az esés meg sem állt egészen a 30 ezer dolláros támaszig. Ezek után az érme árfolyama gyakorlatilag a teljes nyarat végigvegetálta, míg végül a augusztus végétől kezdődően ismét az 50 ezer dolláros mérföldkő közelébe jutott szeptember elejére. Innen azonban egy újabb egy hónapos visszaesésnek kellett eljönnie, mielőtt október elején az árfolyam ismét kedvező irányba állt és magabiztosan áttörte az 50,000 dolláros lélektani határt.

Hullámvölgyek ide vagy oda, kiemelkedően jó biznisz volt idén is a Bitcoin

A bitcoin árfolyama elképesztően sokat emelkedett, az idei év eddigi 10 hónapja alatt elért 90 százalékos hozam befektetőként extrém, az egyik legbiztonságosabb befektetésnek tekintett, tipikusan rugalmatlanabb és robosztusabb részvényindexek hozama a nyomába sem ér ennek. Az SP500 index idén eddig 18 százalékot, míg a Dow Jones amerikai ipari index 15 százalékot tudott emelkedni. Ami az utóbbi években szárnyaló big tech részvényeket érinti, egyedül a Google tudta 61 százalékos növekedésével legalább nagyságrendileg megközelíteni a Bitcoint, mögötte jelentősen lemaradva a Microsoft áll a maga 35 százalékával, a 2020-as év sztárjának, az akkor 400-500 százalékot emelkedő Teslának, idén pedig csak csekély 7 százalékos emelkedésre futotta.

Mindenki nagy meglepetésére az egyre növekvő inflációs félelmek ellenére, mind az arany, mind az ezüst árfolyama, nem, hogy nem tudott érdemben növekedni, még romlott is az idei év során. Az arany ára 7, az ezüst ára 17 százalékot gyengült, így ezeket össze sem érdemes hasonlítani a Bitcoin árfolyamával, hiszen míg az emelkedett, ezek csökkentek.

Persze akadtak azért papírok amelyek, még a Bitcoint is felül tudták múlni, de ezek közül sok eléggé ellentmondásos. A Gamestop részvényei például a reddit akciójának köszönhetően 20 dollárról, egészen 475 dollárig emelkedtek, és még mindig 170 dollár körül mozognak ami közel 800 százalékos emelkedés. A földgázra vonatkozó határidős szerződések értéke pedig az Északi-áramlat körüli balhé miatt idén szintén kb 140 százalékot emelkedett.

Elemzők szerint amennyiben a lelkesedés kitart még akár év végéig sem elképzelhetetlen, a következő, 100 ezer dolláros álomhatár átlépése.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.