Hogyan lehetsz igazi Bitcoiner – a sztoikusok szerint

10 szabály az ókori filozófia követőitől, mely a modern Bitcoinerekre is igaz.

1. Arra koncentrálj amit irányítani tudsz

Sokan azért vesznek bitcoint, hogy meggazdagodjanak. Bár a múlt eddig azt mutatta, valóban hihetelten vagyonokat tudtak elérni azok, akik jókor vettek és jókor adtak el, ez nem feltétlenül történik meg mindenkivel akinek bitcoinja van. Ahelyett, hogy egész nap a grafikont bűvölöd, érdemes azzal foglalkozni, amire hatással tudsz lenni. Például tartsd biztonságban a bitcoinjaid, megfelelő tárcában. Tanulj folyamatosan, és kövesd az eseményeket a kripto szektorban.

2. Irányítsd azt, ahogyan reagálsz az eseményekre

Bármi is történik a kripto világban, rajtad múlik, ez hogyan érint téged. Amikor a bitcoin árfolyam pillanatok alatt összeomlik, csak rajtad áll, hogy igazi Bitcoin HODLER vagy, vagy pánikolsz. Amikor pedig pillanatok alatt emelkedik az árfolyam 65 ezer dollárig, szintén rajtad múlik, hogyan reagálsz. Bárhogy is döntesz a kulcs, hogy ne érzelmi alapon dönts, a pánik / FOMO jellemzően nem jó tanácsadó. Ha van hosszútávú célod a bitcoinnal, akkor fogod tudni igazán irányítani az érzelmeid, ekkor válhatsz igazi Bitcoinerré.

3. Az idő többet ér, mint a pénz és a vagyon

Valójában a bitcoin nem azért jött létre, hogy meggazdagodjunk, hanem éppen ellenkezőleg, hogy megakadályozza azt, hogy az infláció miatt elszegényedjünk. A bitcoin révén felfedezhetjük, hogy mi az ami igazán fontos az életben: amiből kevés van – az idő. A bitcoin az idő után az egyik legszűkösebb erőforrás.

4. A szokásaid eredménye vagy

A szokásaid extrém módon kihatnak az életedre, tulajdonképpen Te magad vagy a szokásaid eredménye. Éppen ezért jobban jársz, ha jó szokásokat alakítasz ki, amik idővel segítenek elérni azt a célt, amit szeretnél. A bitcoin világában a jó szokások kialakításához nem kell sok minden. Tanulj a bitcoinról – vásárolj rendszeresen – tárold hideg tárcában – majd ismételd újra. Valójában ez a legegyszerűbb és legjobb stratégia.

5. Ne hasonlítsd magad másokhoz

Gyakran hallani, hogy valaki azért nem vesz bitcoint mert már túl késő, mert hogy XY már évekkel ezelőtt, jó áron vásárolt. Ez a hozzáállás tragikus hiba lehet, ha évekre szóló halogatásba megy át. Emlékszel, amikor 1000 dollár volt egy bitcoin, és úgy érezted már túl késő? Vagy amikor 10 ezer dollár volt? Most mit mondanál akkori önmagadnak? Ahelyett, hogy másokhoz hasonlítod magad, hogy ki mikor vett bitcoint, nézd inkább a bitcoin jövőjét. Koncentrálj magadra és hogy neked mit jelent a kriptopénz.

6. Az út a fontos, nem a cél

A bitcoin egy életre szóló döntés lehet. Ahelyett, hogy csak a pénzt látod benne, ismerd fel, hogy mi mindent adhat a bitcoin. Szerencsések vagyunk, hogy részt vehetünk ebben a megismételhetetlen pénzügyi forradalomban, éppen ezért jó a hosszútávú képet nézni.

7. Merj kérdezni

A kripto világban a tudás ad igazi magabiztosságot ahhoz, hogy igazi Bitcoin Hodler lehess, történjen bármi. A bitcoin szlogen már évek óta így hangzik:

“Don’t trust, verify – azaz ne bízz meg semmiben, inkább ellenőrizd le”

Ha kétségeid vannak, akkor kérdezz nyugodtan a bitcoin közösségben, kérdezz azoktól, akik nálad tapasztaltabbak. Mindenki szívesen segít abban, hogy jobban megértsd, hogyan is működik a bitcoin.

8. Olyan emberekkel vedd körbe magad, akik jobbá tesznek

Könnyű elcsábulni a hamis ígéreteknek és illúzióknak. Ne hagyd magad csapdába csalni, olyan emberekkel vedd körül magad, akikben megbízol, akinek a szavára lehet adni. Ehhez kiváló embereket lehet találni a kripto közösségben, hallgass azokra, akik már bizonyítottak.

9. A vagyon csak annál van biztonságban akiben megbízol

A bitcoin lehetőséget ad arra, hogy valóban kezedbe vedd a pénzügyeid. De ez felelősséggel is jár egyben, hiszen csak annak a bitcoinnak vagy a tulajdonosa igazából, aminek a privát kulcsa felett rendelkezel. Amennyiben harmadik felet veszel igénybe a bitcoinjaid tárolására mindig jusson eszedbe, hogy ilyenkor kiadod az irányítást a kezed közül.

“Nem a te kulcsod – nem a te bitcoinod”

10. Az egód az ellenséged

Az életben a legnagyobb ellenség valójában önmagad vagy. Légy mindig alázatos, bármi is történik. A bitcoin forradalom legelső követői is mindig így tettek. Segítsd az újakat elnavigálni ebben az új világban, és ne hagyd, hogy a fejedbe szálljanak a sikereid.

Forrás: Bitcoin Magazine

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.