Bár sokan utálják őket, velünk maradnak a celeb kriptók

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója erősen kritizálja a celeb mémcoinokat, a MOTHER token nagyasszonya, Iggy Azalea viszont visszavág, szerinte a celeb tokenek igenis megmaradnak.

Az elmúlt időszakban a celebek részvétele a kriptovaluta világában egyre nagyobb növekedést mutatott. Catelyn Jenner például tucatnyi kripto tokent indított, majd Iggy Azalea is belépett a piacra a saját tokenjével. Míg kezdetben pozitívnak tűnt, hogy a hírességek is beszállnak a buliba, a celeb tokenekkel párhuzamosan a csalások és pump-and-dump akciók is elterjedtek, ezáltal gyorsan nyilvánvalóvá váltak a problémák.

A kriptós nagyágyúk nem örülnek

Számos magas rangú kriptós, köztük Vitalik Buterin és a Solana társalapítója, Anatoly Yakovenko is felszólalt a celeb tokenek ellen. Buterin és Yakovenko szerint ezek a tokenek nem hoznak semmi hasznosat a közösség számára, és inkább ártanak, mint használnak. Yakovenko korábban arra is figyelmeztette a befektetőket, hogy ne vásároljanak mémcoin előértékesítéseket, amelyek csak a hype-ra épülnek.

Iggy Azalea azonban a kritikák ellenére sem hagyja magát. Május végén elindította a MOTHER mémcoint, amely egy gondosan megtervezett mémviharral indult. A MOTHER token 859%-os növekedést ért el a bevezetése óta, és jelenleg 141 millió dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. Azalea Buterin kritikájára válaszul a Twitteren „éhes” babának ábrázolta őt, ami a MOTHER márka része volt, és sok kripto közösségi tagot elszórakoztatott.

Iggy Azalea mémarzenálja kifogyhatatlan

Ezért problémásak a celeb tokenek

Bár a MOTHER token sikeresen indult, a kriptós belső körök gyorsan aggodalmukat fejezték ki. Több jelentés szerint a token insider trading áldozatává vált, mivel néhány kereskedő már Azalea bejelentése előtt megszerezte a tokenek 20%-át, ami jelentős profitot hozott számukra. Egy közösségi megjegyzés az X-en pedig azt sugallja, hogy Azalea félrevezetheti rajongóit a token pozíciójával kapcsolatban.

Nem Azalea az egyetlen, aki problémákkal szembesült a celeb tokenek kapcsán. Catelyn Jenner egy héten belül tucatnyi kripto tokent indított, majd áldozatul esett Sahil Arora kripto promóter mesterkedéseinek. Sahil, aki Jenner Solana tokenjének indításáért volt felelős, gyorsan eladta a likviditást a befektetőknek, ami a token összeomlását eredményezte.

Megmaradnak a celeb kriptók?

A celebek részvétele egyrészt a mainstream figurák kripto iránti érdeklődését mutatja, ugyanakkor rávilágít a tapasztalatlan szereplők jelenlétéből adódó kockázatokra is. A kriptós szakemberek és szabályozók figyelmeztetései ellenére azonban a kereskedők továbbra is érdeklődnek a mémcoinok iránt, a Solana kereskedési volumenei pedig rekordmagasak, nagyrészt ezeknek a tokeneknek köszönhetően. A celeb kriptók térnyerése tehát valószínűleg folytatódni fog, de a velük járó kockázatok is megmaradnak.