Így néz ki a világ legnagyobb Bitcoin bányászfarmja belülről – és ennyibe került

Az olaj- és mezőgazdasági gyökereiről ismert texasi Corsicana figyelemre méltó átalakuláson ment keresztül az utóbbi időben. Itt található ugyanis a világ legnagyobb Bitcoin bányászfarm ​​létesítménye.

A Riot Platforms (RIOT) által kifejlesztett hatalmas Bitcoin bányászfarm a digitális gazdaság élvonalába helyezi Corsicana városát. A fejlesztés jól leképezi a város hagyományos iparágaktól történő jelentős elmozdulását. Az új Bitcoin bányászfarm kialakítása nemcsak a globális kriptovaluta-környezetet versenyképességét javítja az Egyesült Államok számára, hanem a helyi közösségnek is jelentős gazdasági előnyökkel jár.

A Riot Platforms Bitcoin bányászfarm projektje

A Bitcoin bányászatfarm létrehozása azzal kezdődött, hogy a Riot Platforms 2022 áprilisában megvásárolt egy 266 hektáros területet. Bár ez kezdetben még nem volt alkalmas Bitcoin bányászatra, jelentős előrelépés történt a 2022. októberben megkezdett építkezés óta. Körülbelül 1,5 millió tonna földet helyeztek át, megtisztították a szennyeződésektől, valamint 189 mérföldnyi elektromos földalatti csővezeték és 2560 merülő hűtőtartály került felszerelésre. A helyszín stratégiai előnye egy 5 gigawattos (GW) elektromos erőmű közelségében rejlik, amely lehetővé teszi a Riot Platforms számára, hogy lekössön egy kritikus 1 GW-os kapacitást, ami elengedhetetlen a létesítmény működéséhez.

A Corsicana városában eszközölt fejlesztés jelentős hatással volt a helyi gazdaságra. Számos munkahelyet teremtett, a műszaki dolgozóktól az adminisztratív pozíciókig. A foglalkoztatási lehetőségek beáramlása serkentette a helyi gazdaságot azáltal, hogy növelte az áruk és szolgáltatások iránti keresletet, hozzájárulva a közösség általános gazdasági növekedéséhez. A Riot Platforms folyamatosan frissíti a lehetőségeket az oldalán, kiemelve a farm hatalmas méretét és gyors fejlődési lehetőségét a jövőben.

A projekt méretei

A Riot Platforms szorgalmasan dolgozik eredeti céljának elérése érdekében. Wszerint 2024-re 400 megawatt (MW) teljesítményt szeretne az internetre cstlakoztatni. Ezt az energiát négy épület között osztják el (A1, A2, B1 és B2), amelyek mindegyike 100 MW-ot tud fogadni. Ezekben az épületekben összesen 61 440 bányászgép kap majd helyet, amelyek körülbelül 16 EH/s sebességgel dolgozik majd. Az előrejelzések szerint 2024 végére a teljes hash ráta mind a Corsicana, mind a Rockdale farmokon eléri majd a 31,5 EH/s-ot. Az ambiciózus cél pedig az, hogy 2027-re elérjék a 100 EH/s-ot. Az A1 épületet 2024 áprilisában áram alá helyezték, így már most is bányásznak a gépek. 3,5 EH/s-al hamarosan az A2 épület következik a sorban.

A Corsicana Bitcoin Mining Site egyik fontos szempontja a fenntarthatóságra helyezett hangsúly. A létesítmény megújuló energiaforrásokat, például nap- és szélenergiát hasznosít, hogy minimalizálja szénlábnyomát. A Riot Platforms korábbi, 2021 óta fennálló 200 MW-os merülőhűtést működtető rockdale-i létesítményben szerzett tapasztalatai nagyban hozzájárultak az új telephely kialakításához. Az 1 GW-os telephely 100%-ban fejlett merülőhűtési rendszereket fog használni. Ez optimális hőmérsékletet biztosít a bányászatgépek számára és javítva az energiahatékonyságot.

Bitcoin bányászfarm gépei

A merülő hűtési technológia jelentős előnyöket kínál, különösen Texas meleg éghajlatán. Ez a technológia stabil működési környezetet biztosít, csökkenti a bányászattal kapcsolatos problémákat, meghosszabbítja azok élettartamát, és segíti az előzetes telepítési költségek amortizációját. Például az A1 épületben található merülő hűtőtartályok 30%-kal növelték a teljes beruházási ráfordítást, de elengedhetetlenek a hatékony működés fenntartásához.

Mennyibe kerül mindez?

A Corsicana a világ legnagyobb Bitcoin bányászati ​​létesítményét fejleszti. Mindez jelentős pénzügyi befektetést igényel.

A Riot Platforms hatékonyan emelt tőkét egy sor piaci ajánlaton keresztül, és 2024 első negyedévében 500 millió dollárt biztosított közel 41 millió részvény eladásával. Ez a finanszírozás fedezi az 1. fázis befejezését és a 2025 első felére tervezett következő 200 MW-os ütemet is. E mérföldkő ellenére a vállalat azt tervezi, hogy folytatja a tőkeemelést a jövőben.

Riot költségvetése

A Riot Platforms energiastratégiája a telephelyre nem foglal magában áramvásárlási megállapodást (PPA). Ehelyett a vállalat fedezetlen áramot vásárol a nyílt piacon. Ez a stratégia potenciálisan csökkentheti az energiaköltségeket a fedezett árakhoz képest, ami pénzügyileg előnyös lehet a vállalat számára. A Riot Platforms célja, hogy a következő néhány ciklusban sok versenytársánál alacsonyabb energiaköltséggel állítsa elő a számítási kapacitást ami a Bitcoin bányászathoz szükséges.

A Riot Platforms jelenlegi bányász ​​flottája, 27,7 joule energiát használ terahashenként (J/TH). Azonban a 132 340 új MicroBT gép hozzáadásával 19,7 J/TH átlagos hatásfokkal a teljes hatásfok 21,8 J/TH-ra javul majd. A vállalatnak lehetősége van 265 000 hatékonyabb MicroBT M66S gép vásárlására is, ami potenciálisan tovább növeli majd a működési hatékonyságot és csökkenti az energiaköltségeket is.

Összefoglalva, a Corsicana Bitcoin bányászfarm fejlesztése sarkalatos mérföldkövet jelent a Bitcoin bányászati ​​iparának fejlődésében. Ez a projekt bemutatja a Bitcoin bányászatában rejlő lehetőségeket. A helyi gazdasági növekedés ösztönzése mellett előmozdítja a fenntarthatóságot és új technológiai csomópontokat hoz létre korábban kiaknázatlan területeken. Ahogy a Corsicana telephely fejlődik, a létesítmény végül a világ Bitcoinjának jelentős részét fogja előállítani, hozzájárulva a Bitcoin-hálózat biztonságához és stabilitásához. Mintaként szolgálhat más városok és országok számára, amelyek most érdeklődnek a Bitcoin bányászatában rejlő lehetőségek iránt.