Íme az altcoin, ami a fű hivatalos fizetőeszköze akar lenni

Ahogy a Bitcoin, az Ethereum és az olyan fősodrású altcoinok, mint az XRP, a NEO, az ADA és az LTC árfolyama egyre jobban emelkedik, úgy egyre nagyobb érdeklődés övezi a még viszonylag ismeretlen altcoinokat is, amiktől sokan azt remélik, hogy majd a többihez hasonlóan ezeknek az árfolyama is egyik hétről a másikra égbe szökik.

Az igazság sajnos az, hogy mint bármilyen másik iparágban, a komoly szereplők sikerével a kriptovaluta piacon is elkezdtek tolongani a kóklerek, a saját mindenféle megkérdőjelezhető komolyságú blokklánc projektjeikkel, mely érmék közül azonban néhány a spekuláció és pár trollkodó tweet hatására tényleg egészen érthetetlen mértékű árfolyam növekedést tapasztalt. (igen, a Dogecoinra gondolok)

Valójában persze a sok nevenincs érme többsége egyszerűen szép lassan (vagy gyorsan) örök feledésbe meredt, sokan pedig eleve hatalmas lufinak tartják az altcoin piacot, az altcoinok jelentős részét pedig egyenesen értéktelennek.

Ez cseppet sem zavarta azonban azokat a betépett kanadai arcokat, akik 2014-ben úgy érezték, hogy mindenképp égető szüksége van a világnak egy kifejezetten a marihuánához kötődő kriptovalutára. A három fűkedvelő, internetes fórumokon használt felhasználóneveik szerint „Hashoshi”, „Mr. Jones” és „Smokemon 514” életre is hívták saját PotCoin nevű digitális érméjüket, amely az elindulás napján, pontosan délután 4 óra 20 perckor lett publikus.

Érdekesség, hogy az alapítók többségének valódi neve annak ellenére ismeretlen a mai napig, hogy közben Kanadában és az Amerikai Egyesült Államok jelentős részén is legalizálták a marihuánafogyasztást.

Lehet, hogy röhejes, de a fejlesztők komolyan veszik

A PotCoin útját mindazonáltal a háttérből azóta próbálják egyengetni; 2015-ben fontos technikai frissítést vezettek be a blokkláncon, 2017-ben pedig a PotCoin szponzorálta a közismerten fűkedvelő (bár sajnos mást sem megvető) korábbi amerikai sztárkosaras Dennis Rodman észak-koreai látogatását. Ezen kívül a fejlesztők olyan részletekre is ügyeltek, minthogy a PotCoinból bányászható maximális mennyiség pontosan 420 millió darab, ezzel is az amerikai fű kultúrában híres 4:20-ra utalva.

A weboldaluk szerint a PotCoin célja, hogy egy nap ezt a digitális érmét használják minden legális marihuána vásárlás során, legyen az bárhol a világon. Bár lassan de biztosan kétségtelenül nőtt az érme iránti érdeklődés a 2014-es indulása óta, azért ez a cél még elég messze van, hiszen a POT jelenlegi piaci kapitalizációja mindössze 6,75 millió dollár, amivel még a másodkategóriás altcoinok nyomába sem ér.

Persze azok után, ami a Dogecoinnal történt, bármi lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.