Íme az első ország, mely betiltja a kriptotőzsdéken a tőkeáttételt

A kanadai értékpapír-szabályozók a helyben működő kriptotőzsdék megszorongatására készülnek, és a stabilcoinok is veszélybe kerülhetnek. 

A Kanadában működő kriptotőzsdéknek a jövőben el kell különíteniük a felhasználói pénzeszközöket az operatív pénzektől, és le kell állítaniuk a tőkeáttételt a margin kereskedők esetében.

A kriptokereskedési platformoknak a kanadai székhelyű felhasználók eszközeit egy “megfelelő” minősített letétkezelőnél kell tartaniuk – áll a CSA hétfői közleményében. A letétkezelők akkor számítanak minősítettnek, ha Kanadában, az Egyesült Államokban vagy hasonló joghatóságban szabályozottak.

“A kriptopiacon a közelmúltban történt eseményeket követően a CSA megerősíti a kriptokereskedési platformok felügyeletére vonatkozó megközelítését azáltal, hogy kiterjeszti a Kanadában működő platformokra vonatkozó meglévő követelményeket”közölte a szervezet.

A margin kriptokereskedés minden kanadai székhelyű kereskedő számára tilos lesz, beleértve az intézményi ügyfeleket és szervezeteket is. Szingapúr hasonló lépést fontolgat a lakossági befektetők számára.

A kanadai korlátozások körülbelül egy hónappal azután érkeztek, hogy Sam Bankman-Fried FTX tőzsdéje megbukott. Az FTX új vezérigazgatója, John J. Ray hétfőn a kongresszus előtt azt vallotta, hogy az FTX a felhasználói eszközöket összekeverte a testvér kereskedési céggel, az Alameda Research-csel, hogy további bevételt termeljen magának.

A CSA szabályozói arra is figyelmeztették a kriptotőzsdéket, hogy ne támogassanak olyan kriptopénzeket, amelyek értékpapírnak tekinthetők – ez a megnevezés a szabályozók szerint a stabilcoinokat is magában foglalja.

Nem világos, hogy az új rendelkezések pontosan mikor lépnek hatályba, bár a platformok számíthatnak arra, hogy a változások megvitatása érdekében egyenként felveszik velük a kapcsolatot.

Jacob Robinson, a kanadai McCarthy Tétrault ügyvédi iroda jogásza Twitteren azt írta, hogy az új szabályok nagy hatással lehetnek a helyi kriptotőzsdékre a továbbiakban. Véleménye szerint a kriptováltó ezekután delistázhatják a stabilcoinokat.

Tavaly szeptemberben az Ontario Securities Commission (OSC), Kanada legnagyobb pénzügyi szabályozója egyenesen megtiltotta a helyben működő kriptotőzsdéknek, hogy a vezető stabilcoinnal, a tetherrel foglalkozzanak, bár semmiféle hivatalos nyilatkozatot nem adott arról, hogy az USDT-t értékpapírnak tekinti-e.