Indul a Bank of Thailand digitális fizetési rendszerének próbaverziója

A jövő hónapban Thaiföld központi bankja egy olyan fizetési rendszer prototípusán kezd el munkálkodni, amely központi bank által kibocsátott digitális valutát, azaz CBDC-t használ.

A Bank of Thailand tegnap bejelentette, hogy egy olyan fizetési rendszer prototípusának létrehozásán dolgozik, amely a központi bank digitális valutáján alapul. A CBDC egy olyan központi bank által fejlesztett digitális valuta, mely ellentétben a kriptovalutákkal, mint például a bitcoin, nem decentralizált főkönyvön működik. A központi bankok fantáziáját azért mozgatja meg, mert alacsonyabb tranzakciós díjakat és gyors sebességet ígér.

Thaiföld digitális fizetési rendszere feltételezések szerint hatékonyabbá, gyorsabbá és rugalmasabbá teszi majd az átutalásokat. A rendszer integrálva lesz a legrégebbi thai cementgyártó társaság, a 106 éves Siam Cement Public Company Limited, és annak beszállítói rendszerébe. A prototípus kidolgozása a jövő hónapban kezdődik, és 2021 elejére ér véget. A központi bank azt nyilatkozta, hogy a próbaverzió lejárta után értékelni fogja az eredményeket.

A projekt fontos lépést jelent a CBDC fejlesztésében és alkalmazásában. A próbaverzió teszteléséhez nagyvállalatokat is bevonnak a programba. A prototípust a Bank of Thailand dolgozta ki, neve Inthanon projekt, és egy nagyobb volumenű digitális valuta projekt részét képezi. A bank korábban együttműködött Hongkong központi bankjával is a határokon átívelő fizetési rendszer prototípusának létrehozásakor. Thaiföld nemzeti bankja kijelentette, hogy továbbra is együttműködik a városállam központi bankjával, a hongkongi Monetáris Hatósággal.

A központi bank digitális valuta projektjének számos riválisa van már úgy, mint Kína vagy a szomszédos Kambodzsa. Mindkettő ország elkezdte már a CBDC tesztelési programját. Míg a DCEP-nek (digital currency electric payment) nevezett kínai tárca nem használ blokkláncot, addig Kambodzsa tárcája igen.