Indul a pánik miatt az EKB részvényesmentő helikopterpénz akciója

Megjelent a HVG oldalán egy cikk (‘Megnyitja a pénzcsapot a járvány miatt az EKB’ címmel) az EKB friss helikopterpénz programjáról, csak sajnos rosszul fogalmazták meg a cikket. De nem kell aggódni, átírtuk, hogy mindenki értse.

750 milliárd eurós értékpapír-vásárlási programot jelentett be az Európai Központi Bank (EKB) a nagyvállalatok, bankok részvényeseinek felszínen tartására ezzel beavatkozva a piacok természetes dinamikájába és követve a 2008-2009 során bevált ‘too big to fail’ receptet.

A Frankfurtban működő uniós központi bank szerint az intézkedés célja az alacsony hitelköltségek biztosítása a milliós beruházásokat tervező nagyvállalatok számára, amik bizony tervezik serényen e beruházásokat és munkahely teremtéseket és NEM részvény visszavásárlásokba, fedezeti ügyletekbe és más pénzügyi machinációkba menekülnek ezzel engesztelve ki részvényeseiket és tartva felszínen a lufin lavírozó vállalataikat.

“A vészhelyzeti értékpapír-vásárlási program az év végéig örökké tart, vagy addig tart, míg a betegség okozta válsághelyzet pánikhelyzet el nem múlik ki nem készíti az összes termelőtevékenységet végző, értékteremtő, racionális keretek között funkcionáló kisvállalkozást, egy egészséges gazdaság alapjait.”

Christine Lagarde, az EKB elnöke csütörtök hajnalban, az intézkedés bejelentését követően a Twitteren azt írta a pénzpiacok megnyugtatása érdekében, hogy “megtesznek mindent, hogy fenntarthassák a zsíros bónuszaikat és a járvány okozta pánik miatt valós értékteremtéssel nem járó, zéró felelősségvállalással (no skin in the game) bíró rendszerüket”.

“A euró toalett papír melletti elkötelezettségünk nem ismer határokat. Elszántak vagyunk, hogy a rendelkezésünkre álló eszközöket a részünkre meghatározott jogkörök keretein belül teljes mértékben bevessük” – írta Christine Lagarde.

Az átiratot nem kell komolyan venni. Egyelőre. Torz tükörképe az uralkodó pénzügyi rendszernek.

Kapcsolódó: