Indul az állami shitcoin dömping? Kriptovaluta bevezetését tervezi Ruanda

Ruanda központi bankja, a Ruandai Nemzeti Bank azt kutatja, hogyan tudna egy hivatalos digitális valutát bevezetni.

A központi bank elsősorban az utalások hatékonyságának fokozása és a gazdasági aktivitás emelése érdekében vezetne be kriptopénzt. Peace Masozera Uwase, a pénzügyi stabilitásért felelő igazgató a Bloombergnek elmondta, a bevezetés előtt nagyszabású kutatást kell végrehajtaniuk egy nemzeti kriptovaluta pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásairól:

„Még mindig nem tudjuk, hogy pontosan hogyan konvertáljuk át a teljes valutakészletet digitális formába, hogyan tudjuk azt elosztani, és hogy milyen gyorsan tudunk vele tranzakciókat feldolgozni […] A kihívást jelent az is, hogy a technológiai hibák esetén hogyan lehet kezelni a tranzakciókat? Azonnal csatlakozunk, ha ha készen állunk.”

Uwase elmondása szerint a Ruandai Nemzeti Bank más jegybankok téren végzett kísérleteit is vizsgálja, beleértve Kanadát, Szingapúrt és Hollandiát.

A blokklánc technológia egyik új alkalmazási területe a decentralizált digitális valuták mellett a központi bankok által kibocsátott fizetőeszközök. Uruguay szintén kísérleteket folytat a téren, de a Bahama-szigetek, Kína, Svédország, Ukrajna egyaránt lehetséges alternatívaként vagy kiegészítőként kezeli a nemzeti kriptovalutákat a meglévő monetáris keretrendszerein belül.

Kína a kísérleteknél jóval tovább megy és a Kínai Népbank (PBoC) múlt héten jelentette be, hogy 5 évnyi kutatás és fejlesztés után közel áll egy digitális valuta bevezetéséhez. A fénysebességre kapcsolt nemzeti kriptopénz projekt fő oka, az elmúlt hónapokban bejelentett Facebook Libra, ami vélekedések szerint veszélyes lehet a jelenleg uralkodó pénzügyi rendszerre. Kína e téren inkább felveszi a kesztyűt sem mint szabályozás mögé bújva ellehetetlenítené a Libra projektet.

Eddig egyetlen hivatalos nemzeti kriptovalutát vezettek be, Venezuelában a Petrót, ami látszólag csúfos kudarcot vallott a tönk szélén álló latin-amerikai országban. Reméljük Ruanda nem válságkezelésre fogja használni a nemzeti kriptót.

(Hírforrás: Bloomberg)

Ne hagyd magad átverni! Kérdezz és informálódj a kriptókról a BitcoinBázison!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük