Ismerős? Kettéválhat a bitcoin cash blokklánca

A fejlesztői csapat, mely egyben Craig ál-Szatosi Nakamoto/Faketoshi Wright-ot is foglalkoztatja egy bitcoin cash versenytársat tervez kibocsátani Bitcoin SV (“Satoshi Vision” – Szatosi Álma) néven a BCH közösségen belül eluralkodó nézeteltérés miatt.

A felek

A piros sarokban találjuk a Bitcoin ABC csapatát, akik az eredeti-fake Bitcoin Cash kibocsátói. A kék sarokban pedig az nChain-t, ami egy bitcoin cash-t prédikáló kutatóintézet és a bitcoin cash-t tartja az igazi bitcoinnak. Craig S. Wright, aki a múlt évben azzal került a címlapokra, hogy saját magát Szatosi Nakamotónak vallotta, amit persze nem tudod bebizonyítani, vezeti az nChain-t, melynek a ‘vezető tudományos munkatársa’.

Mint sokszor, a vita egy frissítés körül alakult ki. A Bitcoin ABC egy frissítéssel akar kijönni amit a BCH közösség egyes tagjai elleneznek. Az eredmény pedig egy hard fork lehet, ahol azt már láthattuk mikor a bitcoin blokklánca vált ketté múlt év augusztusban létrehozva a bitcoin cash-t. Mintha csak tegnap történt volna.

Aki többet akar megtudni a bitcoin cash születéséről, érdemes elolvasni az akkori aktuális cikkünket az eseményről.

A történelem ismétli önmagát

A BCH májusban kapott egy frissítést amikor nem volt szükség hard forkra, mert a közösség tagjainak többsége elfogadta azt. De most miért más a helyzet?

Röviden és érthetően az új frissítés segítségével egy második réteget kívánnak adni a BCH blokkláncához, mely segítségével okos szerződéseket lehetne írni rá, hasonlóan az Ethereumhoz. Egy ilyen további réteg a bitcoinnál a Lightning hálózat vagy a Plasma az Ethereumnál. Mindkettőnek az a célja, hogy gyorsabbá vagy nagyobb funkcionalitással ruházza fel az adott coint.

A közösség úgy véli, ha a Bitcoin Cash extra rétegén okos szerződéseket lehet írni, az alapvetően pozitívan hat a BCH egészére. A Bitmain, a világ legnagyobb kriptobányász hardvergyártója és egyben domináns bányász is, már jelezte, hogy segítene kifejleszteni egy ilyen megoldást, és kicsit előre rohanva, már 3 millió dollárral be is szállt egy cégbe, ami a BCH okos szerződésekből élne (ICO). A cég egyik másik tulajdonosa Roger Ver, aki egyben a Bitcoin.com oldalt is üzemelteti.

A frissítés novemberben aktiválódna, de Craig S. Wright nem ért egyet a koncepcióval.

Jimmy Nguyen, az nChain vezetője szerint az a cél, hogy “beteljesítsék a Bitcoin alapító Szatosi Nakamoto álmát”, és pontosan ezért, a tervezett Bitcoin SV elkerül minden “szükségtelen változtatást az eredeti Bitcoin protokollban.”

Ami konkrétan az extra réteg hozzáadását jelenti. A frissítésre válaszul az nChain egy saját frissítéssel jön ki, ami a blokkméretet 128 MB-ra növeli a jelenlegi 32 MB-ról. A bitcoin esetében a blokkméret továbbra is 1 MB, de egyelőre nincs is szükség nagyobbra.

Kinek áll a zászló?

A CCN angol nyelvű kriptohíroldal szerint a BCH tulajdonosok 2/3-a a bitcoin ABC-t támogatja (amit nem volt nehéz elérni, mivel csak a BitMain több mint 1 000 000 BCH coinnal rendelkezik és a poolok többsége is támogatja). Ver szintén az okos szerződéses funkció bevezetése mellett áll, viszont a CoinGeek bányászpool, ami a bitcoin cash hash 1/3-át ellenőrzi a Bitcoin SV-t támogatja.

Valószínűsíthetően a belviszályból csak egy coin fog igazán profitálni, az pedig az eredeti bitcoin lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük