A teljes bitcoin cash 5%-a a Bitmain kezében van, útban a hegemónia felé?

Ahogy a cég felkészül a részvény kibocsátásra, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb a bitcoin cash preferencia a bitcoinnal szemben.

A Bitmain a legfrissebb elő-IPO (nyilvános részvény kibocsátás) dokumentum alapján megszabadult a bitcoinjai nagy részétől és óriási mennyiségű bitcoin cash-t kezdett felhalmozni.

A Bitmain részvények nagy eséllyel a hong kongi tőzsdén kerülnek majd listázásra és jelenlegi értékelés szerint a cég értéke 18 milliárd dollárra tehető. A BCH preferencia a BTC-vel szemben ugyanakkor negatívan befolyásolhatja a cég jövőjét.

0-ról 1 000 000-ig

A fenti táblázatban az első oszlop jelöli a jelenleg Bitmain tulajdonában lévő coin összeget, a második pedig az átlagos vásárlási árát az adott coinnak. 2016 decemberben a Bitmain még 71 560 bitcoinnal, zéró bitcoin cash-el rendelkezett. 2018 márciusban a BCH mennyisége 1,02 millióra nőtt, a bitcoiné pedig 22 082-ra csökkent.

Ez önmagában még nem annyira érdekes, hacsak nem vesszük a cég körül kialakult legfrissebb fejleményeket.

A Bitmain igazoltan részrehajló a bitcoin cash felé, amire a Bitmain alapító Jihan Wu többször is példával szolgált. A Bitcoin.com, egy a Bitmainhez közel álló médiaoldal a napokban egy ‘Wormhole’ nevű kezdeményezésről írt, ami lehetővé tenné, az okos szerződések fejlesztését a bitcoin cash blokkláncán. Ennek a hírnek hatására a Bitmain a múlt héten jelentette be, hogy 3 millió dollárt fog egy bitcoin cash alapú digitális reklámügynökségbe fektetni ami szintén egy bitcoin cash alapú okos szerződés protokollt fog használni.

Az összes BCH 5 százaléka

Másodszor, 2018 áprilisában az Antpool, mely egy Bitmain kontrollálta bányászcsoport és a teljes bitcoin bányászati hasherő 14.4 százalékáért felel, bejelentette, hogy elégeti minden bitcoin cash bányászati jutalom 12%-át.

Az egyetlen épeszű indok a lépésre, hogy így növelje a bitcoin cash piaci értékét. Miután bejelentették a lépést, a bitcoin cash értéke 50%-al emelkedett.

Pillanatnyilag 17 290 575 BCH van forgalomban a Coin Market Cap adatai szerint. A fenti dokumentum alapján ez a teljes BCH mennyiség ~5%-ának felel meg. Antpool a lépést azzal indokolta – és más poolokat is erre a lépésre ösztökél -, hogy így akarja megjutalmazni a BCH tulajdonosokat.

Mit jelent a bitcoin cash számára?

A kriptopénz bányászat világában a Bitmain megkerülhetetlen tényező.

A Hong Kong bejegyzésű társaság bányászhardvereket gyárt, árul és ad ki, ami mellett számos bányászpool is az ellenőrzése alá tartozik. Ezek a poolok majdnem a teljes bitcoin bányászati hasherő 51%-át teszik ki.

Folyamatosan terjeszkedik, nem sokkal korábban nyitott egy új bányászfarmot Texasban (ezzel már 6 országban van jelen), többségi részesedése van az Operában, ami az első böngésző beépített kriptopénz wallettal.

A Bitmain IPO várhatóan még az évben esedékes lesz, bár Jihan Wu már elhintette, hogy más menetrendet is választhatnak a bevezetésre. A 18 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a Bitmain a történelem egyik legnagyobb IPO-ja lehet. A Facebook IPO (2012) 16$ milliárd volt, a Visa-é (2008) 19,7$ milliárd.

2018 júliusában a Bitmain már több mint 1,3$ milliárd dollárt gyűjtött befektetőktől, ami példázza a befektetői érdeklődést.

Milyen következménye lehet a bitcoin cash-ra? Egyértelműen pozitív a világ legnagyobb bányász vállalkozásának támogatása, de ne feledjük, a kriptoközösség már most negatívan szemléli a Bitmain kontrollt erősítő lépéseket. A bitcoin cash méretében kisebb mint a bitcoin és a Bitmain dominanciája a coin fölött sokkal nagyobb. Ezt a szélesebb kriptoközösség nem fogja annyiban hagyni lévén értelmét veszti a decentralizáció alapelve és könnyen visszaüthet a bitcoin cash-re és a Bitmainre egyaránt.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük