Itt az új brit törvény, mely kötelezi az embereket a COVID app letöltésére

Folytatódik a szabadságjogok korlátozása. Meglepő döntés született az Egyesült Királyságban. A szigetország kormánya új törvényt hozott, amely egyes vállalkozásokat arra kényszerít, hogy tagadják meg a belépését azon ügyfeleknek, vevőknek, akik nem használják a kormány COVID alkalmazását, vagy nem adják meg személyes adataikat. Amelyik cég nem követeli meg a vevő azonosítását személyes dokumentumokkal vagy pedig az applikáció felmutatásával, akár 4000 font (nagyjából 1,6 millió forint) bírságra is számíthat.

Az új törvény értelmében az Egyesült Királyság állampolgárai a bárokat, kávézókat, kocsmákat, éttermeket, sőt a munkahelyi kávézókat is csak úgy látogathatják, ha több személyes adatukat megadják. Ezek a személyes adatok a következők: név, telefonszám vagy e-mail cím, postacím, valamint az adott helyre való belépés dátuma és időpontja. Ha csoportosan kívánnak belépni, akkor meg kell adniuk azt is, hogy hány ember van a csoportban és mindannyiuk személyes adatait le kell adniuk.

A vállalkozásoknak ezenkívül nyilvántartást kell vezetniük azon dolgozóik nevéről, akik a szolgátatás nyújtásakor kapcsolatba kerültek az ügyfelekkel. Mától elindult az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NHS) koronavírus nyomkövető alkalmazása is. A vállalkozásoknak fel kell mutatniuk a kormány által kiadott egyedi QR-kódot, az embereknek pedig az NHS alkalmazás által adott QR-kódot. Azt a cég beszkenneli és csak utána engedheti be a klienst a vendéglátóhelyre. Akik megtagadják az app letöltését vagy nem hajlandóak bemutatni a QR-kódot, azoktól személyes adatokat kérnek. Amennyiben az illető egyiket se szeretné megadni, megtagadják az egységbe való belépést.

Nemcsak a vendéglátóhelyeknek kell azonban QR-kódokkal vacakolniuk. A szállodákba, kaszinókba, uszodákba és szabadidős központokba is hasonlóképpen lehet bejutni. A törvényt olyan szolgáltatásokra is kiterjesztették már az alkalmazás indításával, mint a fodrász, kozmetikus, varrónő, masszőr, tetováló szalon vagy közösségi házak.

Az utóbbi vállalkozásokat azonban ‘csak’ 1000 fontra, nagyjából 400 ezer forintra büntetik. A bírság csak akkor lesz 4000 font, ha többször is megszegik a törvény által megkövetelt szabályokat.

Matt Hancock, az Egyesült Királyság egészségügyi és szociális titkára szerint “létfontosságú, hogy ezek a kormányzati kapcsolattartó intézkedések minél több emberhez eljussanak a vírus további terjedésének megakadályozása érdekében.

COVID applikáció, COVID útlevél. Mi jöhet még?

A törvény bevezetésével egyidőben Boris Johnson brit miniszterelnök múlt héten bejelentette a koronavírus útlevelet. A COVID útlevélrendszernek az a lényege, hogy azok az emberek, akik negatív koronavírus teszttel rendelkeznek egy úgynevezett útlevelet kapnak, mely felmutatásával találkozhatnak olyanokkal, akik szintén negatívak. Az új applikáció és a COVID útlevél azonban komoly vitákhoz vezetett. Az NHS alkalmazás előző verzióját még júniusban kukázták, miután kiderült sérti az Általános Adatvédelmi Rendeletet, a GDPR-t. Az alkalmazás ugyanis 20 évig tárolta volna a felhasználók személyes adatait.

Rá egy hónapra az Egyesült Királyság kormánya elismerte, hogy az app illegálisan működött. Nem az alkalmazás az egyetlen, amit a kormány nyomkövetésre kíván használni. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy a webes felhasználói adatokból egy digitális azonosító rendszert hoznának létre.

További cikkek a témában: