COVID miatti nyomonkövetés helyett blokklánc technológiát választott Honduras

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A koronavírus járvány miatt hozott intézkedéseknek tartós hatásai lesznek, mind a gazdaságra, mind pedig az egészségügyi rendszerre. Ám vannak intézkedések, amelyeknek beláthatatlan következményei lehetnek. A nyomonkövetés és megfigyelés mindennapossá vált, ám van egy hely, ahol máshogy próbálják megfékezni a járvány terjedését. 

Míg Izrael, Kína vagy az Egyesült Államok digitálisan nyomon követi az állampolgárait, addig egy hondurasi vállalkozó egy blokklánc alapú eszközt fejlesztett ki, amely tiszteletben tartja az emberek személyes adatait.

Az Emerge startup az Inter-American Development Bankkal, a Penta Network technológiai társasággal és a hondurasi kormány vészhelyzeti egységével működik együtt azért, hogy még a héten elindíthassák a Civitas nevű alkalmazást. Ez a szoftver az emberek kormányzati azonosítószámait egyedülálló blokklánc nyilvántartásokhoz társítja, amelyeket a távorvosláshoz használhatnak, illetve engedélyt adhatnak a ház elhagyására bizonyos megbízásokon keresztül. Jelenleg hozzávetőlegesen 3,2 millió ember él Honduras, járvány miatt lezárt régiójában.

Ellenőrzés a karanténban

A tünetekkel rendelkező emberek mozgásának jobb irányítását biztosítja, mondta Lucia Gallardo, az Emerge vezérigazgatója. “A személyi azonosító szám utolsó számjegye határozza meg, hogy ki mely napokon hagyhatja el a házat.”
Csakúgy, mint Olaszországban, a lezárt területeken élő hondurasiak is pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést kaphatnak, amennyiben megsértik a karantén szabályait. A fővárosban, Tegucigalpaban, az emberek csak meghatározott időben vagy meghatározott feladatok céljából hagyhatják el otthonaikat. Minden héten vannak időrések, például hétfőn és szerdán 7 és 9 óra között, amikor az egyes kategóriákba tartozó emberek elmehetnek élelmiszert vásárolni vagy egyszerűen csak tehetnek egy sétát. Ha ezen az idősávon túl van elintézni valójuk, ahhoz külön engedélyt kell kérniük.

Az Emerge csapata már ezen a héten 25000 hondurasi állampolgárra kiterjeszti a Civitas alkalmazást, majd ezt követően az ország mind a 18 régiójában használni fogják.

Ha valaki betegnek érzi magát, kapcsolatba lép a Honduras Nemzeti Egyetem egészségügyi szakembereivel annak meghatározására, hogy tünetei összefügghetnek-e a koronavírussal. A gyanús eseteket a vírus kezelésére szakosodott intézmények egyikbe irányítják, csökkentve ezzel a kórházakra nehezedő terhet.

“Az egészségügyi központ jóváhagyja azt az engedélyt, amely igazolja, hogy valóban ebbe az egészségügyi intézetbe irányították. Minden alkalommal, amikor a klinikára megy az adott személy, nyilvántartásba veszik és ez a nyilvántartás a Civitas azonosítóhoz lesz csatolva. Ez nem az illető teljes élet történetét tartalmazza, csak a telegyógyászati fájl indulása óta keletkezett kórtörténet”,tette hozzá Gallardo.

Blokklánc funkciók

A mobilalkalmazás blokklánc nyilvántartásai több funkciót szolgálnak egy régióban. A Civitas feljegyzéseit nem lehet egyszerűen megváltoztatni vagy letagadni, legalábbis nem elektronikusan. A cenzúra ellenállóság ezáltal hozzájárulhat az állami egészségügyi lehetőségekbe vetett bizalom kialakításához. Még akkor is ha valaki szegény, a feljegyzés megmutatja, hogy az adott felhasználónak mikor és hol van joga egészségügyi ellátáshoz. Azok a felhasználók, akik nem igényelnek ellátást sem maradnak észrevétlenek.

Amikor az orvos megnézi az alkalmazást, láthatja a tüneteket és a megjegyzéseket a távorvoslás szolgáltatáson keresztül. Az applikáció emellett tartalmazni fogja a lakáselhagyásra vonatkozó vásárlási ütemterveket és más, az emberek kijárását segítő információkat, amelyeket az azonosító számok és a foglalkoztatás típusa alapján határoznak meg. A legfontosabb viszont az, hogy ezeket az adatokat nem osztják meg az egészségügyi rendszeren kívüli szervekkel.

“A kormány nem látja az egészségügyi nyilvántartást, ez az egészségügyi ellátó betegeinek nyilvántartása. A rendőrség nem láthatja a felhasználó profilját. A kiadott engedélyen csak igen vagy nem kérdést láthatnak arra vonatkozóan, hogy abban az időszakban a személy kimehet-e vagy sem”, jelentette ki Gallardo.

Ha a bűnüldöző szerv ellenőrizni akarja azt, hogy ki szegte meg a karantén szabályait, akkor kénytelen járőrözni, az alkalmazás ugyanis nem követi nyomon a felhasználókat és nem is rendelkezik helymeghatározással. Nincs szociális hitelképesség mutató, ellentétben a kínai nyomkövető programokkal vagy az NSO csoport izraeli programjával. Ehelyett a Civitas-t vészjelzésekhez, távorvosláshoz, ellenőrzéshez és más hasonló funkciókhoz használják az egészségügyi intézetek.

Akiknek nincs internetkapcsolata, SMS formájában is kapcsolatba léphetnek az intézetekkel. Akiknek pedig mobiltelefonja sincs, háztartásonként egy készüléket kapnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.