Itt az újabb esélyes a világ kriptovaluta központja címre

Újabb ország kerülhet fel a kriptovaluták és a digitális pénzügyek térképére. Bermuda az eszközágazat globális központjává válhat.

Jason Hayward – Bermuda gazdasági és munkaügyi minisztere – úgy véli, hogy a sziget képes arra, hogy a kriptopénz-ipar globális központjává váljon. Szerinte a szektornak átfogó szabályozási keretek között kellene működnie, hogy a befektetők nagyobb védelmet élvezhessenek például a Terra összeomlásához hasonló események esetén – tette hozzá a politikus.

A kriptovaluták árfolyamcsökkenése Bermudát nem aggasztja

Bermuda gazdasági és munkaügyi minisztere – Jason Hayward – nem tartja kedvezőtlen eseménynek a kriptopénzpiac közelmúltbeli zuhanását. Véleménye szerint ez még segítheti is a sziget azon célját, hogy a digitális eszközök központjává váljon:

“Tisztában vagyunk a kriptovaluták árfolyamának közelmúltbeli zuhanásával, és továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy ez nem fenyegeti a sziget azon képességét, hogy kriptodeviza központjává váljon. Ez az iparági visszaesés valószínűleg előmozdítja célunkat, és pozitívan befolyásolja hosszú távú növekedésünket és szerepünket ebben az ágazatban.”

Hayward emlékeztetett arra, hogy a bermudai hatóságok 2018-ban kezdtek el nyitni a kriptopénzek felé. A kormány a 2018-as medvepiac alatt is az eszközosztály szószólójaként állt ki, utalva arra, hogy ez a támogatás a jelenlegi visszaesés során is megmaradt.

Mindazonáltal a miniszter úgy véli, hogy a Terra natív tokenje, a Luna és az algoritmikus stabilcoinja, az UST összeomlása miatt megfelelő szabályozás kialakítására van minél előbb szükség. Egy ilyen felügyelet korlátozhatná a jövőbeni befektetők veszteségeit – jelentette ki.

David Schwartz – a Pénzügyi és Nemzetközi Üzleti Szövetség elnöke – szerint Bermuda a világ élvonalába tartozik a kriptocégek infrastruktúrájának kiépítése és a megfelelő szabályozás bevezetése terén. A helyi hatóságok szigorították a pénzmosás elleni ellenőrzéseket is, hiszen azt is figyelik, hogy a bitcoin vagy az altcoinok részt vesznek-e tiltott tranzakciókban.

A 2018-ban elfogadott jogszabály előírja, hogy minden kriptopénzzel foglalkozó vállalatnak Bermudán engedélyt kell szereznie a Bermuda Monetáris Hatóságtól (BMA). A sziget legfőbb pénzügyi felügyeleti szerve a hazai biztosítási ágazatot is ellenőrzi.

A BMA eddig 14 kriptovállalatnak adott zöld utat a helyi működésre, a cégek között olyan közismert nevek is szerepelnek, mint például a Circle, a BlockFi vagy a Bittrex.

Kriptoközpont akar lenni mindenki?

Ha a digitális eszközök iparágát pozitívan kezelő országokról beszélünk, érdemes megemlíteni Portugáliát és Gibraltárt. Az előbbi az eszközosztályt valutaként kezeli, és nem vet ki ÁFÁ-t vagy más adót a helyi befektetőkre. Legutóbb az ország hatóságai egy ilyen adó bevezetéséről tárgyaltak, de végül elvetették a javaslatot.

Gibraltár brit tengerentúli terület egy másik példa. Szabályozott kriptovaluta rendszerrel rendelkezik, amelyet az eszközosztállyal foglalkozó vállalkozások védelmére terveztek, és a blokklánc bevezetése tekintetében az élen jár.