Itt az újabb grandiózus terv: Bitcoin várost építene Salvador

Úgy tűnik Salvador rákapott a kriptovaluták előnyeire. Nayib Bukele elnök egy komplett Bitcoin város építését helyezte kilátásba, amelyet építését 1 milliárd dollár értékű bitcoin-kötvény kibocsátásból finanszíroznának. A kezdeményezést Bukele először a Salvadorban épp zajló Bitcoin Week konferencián jelentette be, amelyen a bitcoin országon belüli elterjedése volt a fő témája.

Bukele szavaival élve:

A #BitcoinCityben digitális és technológiai oktatás lesz. Rendelkezésre áll majd geotermikus energia az egész város számára, valamint hatékony és fenntartható tömegközlekedés.

Egy komplett város felhúzását tervezi Salvador elnöke

A Bitcoin City fejlesztésében olyan kriptovállalatok vesznek részt, mint a Bitfinex kriptovaluta tőzsde és az Adam Back által irányított Blockstream. A Bitfinex CTO-ja, Paolo Ardoino szerint a tőzsde Salvador Bitcoin City kezdeményezését egy értékpapírplatform elindításával fogja támogatni, amelyen bitcoin-kötvények lesznek tárolhatóak. Ardoino hozzátette:

A platform hamarosan számos helyi és külföldi digitális eszközt kínáló, az ország számára új digitális eszközszabályozást kidolgozó ajánlatnak ad majd otthont! Salvador, a Bitfinex és a Blockstream együtt írnak történelmet.

Az elnök elképzelése szerint a Bitcoin City egy teljesen működőképes város lesz, lakónegyedekkel, bevásárlóközpontokkal, éttermekkel, kikötővel, és “mindennel, ami a bitcoin körül forog“. Ráadásul a lakosokat csak ÁFA terhelné, amelyet Bukele szerint az önkormányzat kötvényeinek kifizetésére, a többit pedig a közinfrastruktúrára és a város karbantartására fordítanának. A konferencián a Blockstream biztonsági vezetője, Samson Mao tisztázta az 1 milliárd dolláros bitcoin-kötvények beszerzésének lehetőségeit:

“A Bitfinexnél rengeteg bálna van. Nem látok problémát egy 1 milliárd dolláros kötvény alap feltöltésére.”

Mao arról is tájékoztatta a konferencián jelenlévőket, hogy a bitcoin-kötvényekre ötéves zárolási időszak vonatkozik majd. Ez gyakorlatilag ki fogja vonni a befektetett tőkét a globális forgalomból. A Blockstream CTO emellett elmagyarázta, hogy a más országok hasonló kezdeményezéseinek 10-szeres növekedése végül a Bitcoin 21 milliós piaci kapitalizációjának felét fogja kivonni a forgalomból, ami gyaníthatóan továbbinárfelhajtó hatást eredményez a BTC piacokon.

Bukele elnök eddig 20 iskolát alapított a bitcoinból származó nyereségből

Nem sokkal azután, hogy a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé vált Salvadorban, a kormánya a BTC vásárlásaiból eredő nem nem realizált nyereséget különböző infrastruktúra-fejlesztési projektekbe fektette vissza. November elején Bukele azt is bejelentette, hogy az állami Bitcoin Trust számláról származó nyereséget 20 új iskola építésére fogják felhasználni:

“Amikor ez a projekt elindult, még nem kerestünk annyi pénzt a FIDEBITCOIN-on (állami BTC Trust-számla), mint most. Ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk 20 új Bitcoin orientált iskolát.”

Október közepén El Salvador kormánya 4 millió dollárt fektetett be a Bitcoin Trust nyereségéből egy új állatkórház építésére a fővárosban, San Salvadorban.

Hasonló, kriptovaluta alapú okosváros kezdeményezésre vannak már van egy kezdeményezés, ez pedig Akon, a népszerű amerikai hip&hop énekes Wakanda kezdeményezése Afrikában. Akon egy Akoin nevű kriptopénzt tenne meg hivatalos fizetőeszközzé, a semmiből építenék fel egy 2000 hektáros földterületen Szenegálban.