Itt van a bitcoin hard fork lista – 6 új érme két hónap alatt

Számos új kriptopénz jön létre az elkövetkező időszakban bitcoin hard fork révén. Itt vannak a legújabb bejelentések.

Divat lett a bitcoin hard fork

A bitcoin cash népszerűségén felbuzdulva az utóbbi hónapokban tulajdonképpen divat lett hard forkot csinálni a bitcoin blokkláncán. A bitcoin mögött álló blokklánc technológia nyílt forráskódú, ezért bárki dönthet úgy, hogy változtat valamit a kódon és ezzel egy új bitcoin hard fork révén egy alternatív kriptopénz kerül a piacra.

Augusztus elején a bitcoin cash került aktiválásra. Az árfolyam már az előzetes várakozások során gyorsan emelkedett, azóta sokszor pont a bitcoin bányászoktól vonja el az erőforrást, mely révén hol nagyobb hol kisebb az érdeklődék a bitcoin cash iránt. Majd novemberben kicsit nehéz kezdéssel, de elindult a bitcoin gold is, mely kapcsán igen szkeptikusok voltunk, de mégis megvalósult végül.

Veszélyes ingyen pénz

Amikor hard fork jön létre, akkor két új blokklánc képződik, emiatt pedig azok a kriptopénz tulajdonosok akik rendelkeztek bitcoinnal a hard fork pillanatában ugyanakkora összegben részesülnek az új érmékből. Azonban nagyon vigyázni kell, hogy ez az ingyen pénz milyen technológiai háttérrel jött létre. Ugyanis, ha nincs kellő mértékű védelem a kódba építve az is előfordulhat, hogy azt hisszük a hard fork révén kibocsátott új érmét utaljuk el a tárcából, de valójában az eredeti bitcointól váltunk meg.
Ahhoz, hogy az új érmékből részesüljünk, mindenképpen olyan tárcában kell tartani a bitcoinokat, melynél rendelkezünk a privát kulccsal. Ezen kívűl az utóbbi időszakban a Binance tőzsde – bár hivatalosan nem támogatott egyetlen hard forkot sem – rendszerint kiosztott a bitcoin hard fork révén létrejött bitcoin casht és bitcoin goldot is. Arra azonban nincs garancia, hogy ez megmarad a jövőben is.

Bitcoin hard fork lista 2017/2018-ra

A hard fork pontos időpontja nem ismert, mindössze annyit lehet tudni, hogy egy adott blokkszámnál következik be a blokklánc kettőződés. A következő két hónapban összesen hat fork várható a bitcoin blokkláncán. Ezek alapján akár hat különböző érméből is részesülhetnek a bitcoin tulajdonosok.

A projektek hasznosságáról külön könyvet lehetne írni, az alábbiakban csak nagy vonalakban részletezzük melyik érme milyen technológiai háttérrel vagy újítással rendelkezik. Akár osztalék fizetésként is lehet az így kibocsátott érmékre tekinteni.
Eddig az alábbi bitcoin hard fork eseményeket jelentették be.
  1. Super Bitcoin (SBTC): Bitcoin alapú okosszerződések – Blokk 498888. http://www.supersmartbitcoin.com/index.html.
  2. Bitcoin Platinum (BTP): Satoshi eredeti víziója a decentralizált elektronikus pénzről – December 12 környékén –  Blokk 497757 / 498533.  https://bitcointalk.org/index.php?topic=2316571.60
  3. Bitcoin Cash Plus (BCP): “A bitcoin eredeti igéretének megvalósítása” – Január 2 környékén – Blokk 501407. http://www.bitcoincashplus.org/
  4. Bitcoin Silver (BTCS): “Tegyük ismét decentralizáltá a bicoint”  – Valamikor decemberben – https://bitcoinsilver.io/ (épp nem működik) és  https://bitcointalk.org/index.php?topic=2311582.0.
  5. Bitcoin Uranium (BUM): “Tegyük ismét naggyá a bitcoint” – Valamikor decemberben – https://bitcointalk.org/index.php?topic=2316506
  6. Bitcoin God: Nincs kibányászva előre semmi, a kínai befektető, Chandler Guo karácsonyi ajándéka december 25-én.  https://cointelegraph.com/news/forgive-me-father-for-i-have-forked-investor-to-release-bitcoin-god

Kommentben szívesen várjuk, ha további hard forkokat láttok a bitcoin blokkláncán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.