Jack Dorsey 1 milliárd dollárt ajánl fel jótékony célokra

Jack Dorsey 1 milliárd dollárt, teljes vagyonának csaknem harmadát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, illetve más jótékonysági célokra. A hírt stílusosan természetesen a Twitteren jelentette be.

1 milliárd dollárnyi Square részvényből építi fel humanitárius akcióját

Jack Dorsey úgy döntött itt az ideje, hogy megmutassa milyen az, amikor valaki jóra hajlandó költeni a pénzét. A Twitter-alapító április 7-ei bejegyzésében osztotta meg, hogy 1 milliárd dollárnyi Square részvényből hoz létre egy Start Small nevű korlátolt felelősségű részvénytársaságot. A szervezet a jelenlegi helyzetre tekintettel elsőként a koronavírus elleni harcra fogja fordítani erejét, a későbbiekben azonban számos már jótékony célt terveznek szolgálni. Ezek közül Dorsey két fő célt emelt ki: az egyik a lányok és nők egészségügyi és oktatási helyzetének globális szinten való fejlesztése, illetve az ún. „feltétel nélküli alapjövedelem” (UBI – universal basic income) kezdeményezés támogatása.

Dorsey leírta azt is, hogy mindkét cél nagyon fontos a számára, hiszen a UBI – amely ötlet egyébként számos szilikon-völgyi vállalkozó által felkapott téma lett az utóbbi időkben – szerinte egy „remek ötlet, amellyel mindenképpen kísérleteznünk kell”, míg a lányok életminőségének növelése „kritikus” téma ma.

Dorsey-t korábban már érte kritika azzal kapcsolatban, hogy jótékonysági kezdeményezései nem elég transzparensek, azonban ezt most láthatóan meg akarja változtatni. A Start Small által kiadott segélyeket és támogatásokat ugyanis egy mindenki által elérhető Google dokumentumban tartják számon, így törekedve a teljes átláthatóságra.

Dorsey nem az első, aki adakozásba fogott, de kiemelkedik az összeggel

Természetesen nem Jack Dorsey az egyetlen híres ember, aki a jelenlegi világhelyzetre való tekintettel vagyonát valamilyen jó ügy szolgálatába szeretné állítani. A hírek és a kezdeményezések folyamatosan érkeznek olyan emberektől, mint Oprah Winfrey, Jeff Bezos vagy Mark Zuckerberg. Azonban az nem kétséges, hogy Dorsey nem csak, hogy az egyik legmagasabb összeget, de teljes vagyonához képest a legnagyobb relatív adományt ajánlotta fel.

Első adománya egyébként a múlt héten létrehozott America’s Food Fund kezdeményezéshez fog beérkezni. Az ötlet eredetileg Leonardo DiCaprio és az Apple nevéhez kapcsolódik, és azok megsegítésére irányul Amerikában, akik a járvány miatt nem tudnak megfelelő élelemhez jutni.

Miért most? A szükség egyre nagyobbra nő, én pedig szeretném a hatást még a saját életem során látni. Remélem ez másokat is arra biztat majd, hogy hasonlóan cselekedjenek. Az élet túl rövid, szóval tegyünk meg mindent még ma, hogy segítsünk másokon,” írta Dorsey a hírt bejelentő tweet-sorozata végén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.